Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.11.2007 21:18 - Видове ИС .Закрила . Ролята за Т/О (Във връзка с използването на мой постинг в два вестника)
Автор: corruption Категория: Бизнес   
Прочетен: 6265 Коментари: 11 Гласове:
0

Последна промяна: 25.11.2007 19:14


Видове ИС .Закрила . Ролята за Т/О

 

Интелектуална собственост – правни основания и законодателно регулиране Понятието “интелектуална собственост” е сравнително ново понятие, утвърдило се през 50-те г. на ХХ век. То определя изключителните права за определен вид обекти, творения на човешкия ум. В правния отрасъл “интелектуална собственост” се включват подотраслите: Авторско право, Индустриална собственост, Конкурентно право, а така също и проблемите, свързани с Интернет и регулирането на отношенията в мрежата. Обектите на интелектуалната собственост могат да бъдат представени в три основни групи:Интелектуална собственост – правни основания и законодателно регулиране Понятието “интелектуална собственост” е сравнително ново понятие, утвърдило се през 50-те г. на ХХ век. То определя изключителните права за определен вид обекти, творения на човешкия ум. В правния отрасъл “интелектуална собственост” се включват подотраслите: Авторско право, Индустриална собственост, Конкурентно право, а така също и проблемите, свързани с Интернет и регулирането на отношенията в мрежата. Обектите на интелектуалната собственост могат да бъдат представени в три основни групи:

Правото върху индустриална собственост възниква чрез регистрация на обектите в компетентен държавен орган – патентните ведомства. Най-важният международен акт в областта на индустриалната собственост е Парижката конвенция за закрила на индустриална собственост. В РБ по-важните нормативни актове, които регламентират материята са: Закон за марките и географските означения, Закон за промишления дизайн, Закон за патентите, Закон за закрила на новите сортове растения и породи животни, Закон за топологията на интегралните схеми.

По правило авторските права възникват за автора автоматично още със създаването на произведението, което означава, че не е необходимо произведенията да бъдат регистрирани. Нормативната уредба на авторското право включва както вътрешни, така и международни нормативни актове. Значението на международното право в областта е важно не само защото в голяма степен предопределя развитието на вътрешното право на съвременните държави, но и защото фактическото използване на благата, които са обект на авторско право, е лесно осъществимо и извън държавата на създаването й. Това предопределя и необходимостта от защита на правата на авторите и извън територията на страната, в която са възникнали. По-важните международни актове в областта са: Бернска конвенция за закрила на литературните и художествени произведения от 1886 година; Универсална конвенция за авторското право от 1952 година; Римска конвенция за закрила на артистите-изпълнители, продуцентите на звукозаписи и излъчващите организации от 1961 година; Женевска конвенция за закрила на продуцентите на звукозаписи срещу неразрешено използване на техните записи от 1971 година; Договор за международна регистрация на аудио-визуални произведения от 1989 година, Конвенция от 1967 г. за създаване на Световна организация за интелектуална собственост.

Вътрешноправните източници в областта на авторското право в България са съобразени с изискванията на международните норми. Най-важните нормативни актове са Конституцията на РБ и Закона за авторското право и сродните права (ЗАПСП). Съществуват норми и от други закони, както и редица подзаконови актове, които имат отношение към материята.

Неразкрита информация

Третият дял в областта интелектуална собственост - неразкритата информация, е познат и със синонимите know-how, търговска или промишлена тайна. Характерното тук, е че закрилата върху дадена информация, която е ценна за предприятието по една или друга причина, се осигурява чрез запазването й в тайна, за което предприятието полага специални усилия.

  

Обекти на интелектуалната собственост са творенията на човешкия ум, на човешкия интелект. Интелектуалната собственост се дели на две големи групи: индустриална собственост и художествена собственост.
       Индустриалната собственост включва основно патентите за изобретения и полезни модели, индустриалния дизайн, търговските марки и марките за услуги, географските наименования за местопроизход на стоките и други индустриални означения, както и закрилата от нелоялна конкуренция. Към тази група се включват и фирмените научно-технически и мениджърски тайни и секрети, обединени в понятието "ноу-хау".
Художествената собственост включва в себе си собствеността върху произведенията на литературата, науката и изкуствата, вкл. филми и други аудио-визуални произведения, произведения на архитектурата, фотографията, компютърни програми, изпълнения на оркестранти, певци и артисти и др.
Общото между двата клона на интелектуалната собственост е, че става дума за обекти, които са продукт на интелектуалния, творческия труд на човека. Различното е в сферата и в начина на приложение на обектите. Индустриалната собственост, както подсказва и самото й наименование, се създава и реализира основно в индустрията, като тя влиза в имуществото на фирмата и се обособява във фирмения баланс като дълготрайни нематериални активи. Художествената собственост обхваща обекти, чието създаване и реализация са свързани главно с духовната сфера на човека, с неговия живот и дейност в областта на културата и науката.
Обектите на интелектуална собственост имат специфичен режим на правна закрила и на икономическа реализация, установен по законодателен начин в съответната държава. Съобразно този режим за индустриалната собственост е изградена патентната система, а за художествената собственост - авторскоправната система. Тези две системи в международен организационен аспект се обединяват от Световната организация за интелектуална собственост. В международен икономически аспект проблемите на интелектуалната собственост произтичат от Международното споразумение за търговските аспекти на интелектуалната собственост и изградената във връзка с това Международна търговска организация.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Тагове:   връзка,   мой,   постинг,


Гласувай:
0



1. lubimetz13 - Имаш
21.11.2007 21:29
повтаряне на текст.. Коригирай го!
..
цитирай
2. анонимен - Закон за свещенният и непрпикосновен Български език
01.06.2010 12:17
Не го пипайте,за да няма "не ме бутай,сам ще падна".
цитирай
3. анонимен - IRThlPORxcrNbqjFF
29.05.2011 08:41
Wow! That's a really neat awnser!
цитирай
4. анонимен - KQFgFDaDHKRPqAEnj
29.05.2011 15:07
pnqDrN <a href="http://ihkdyvgotqvf.com/">ihkdyvgotqvf</a>
цитирай
5. анонимен - KYEDugGSdnC
29.05.2011 18:32
Ppl like you get all the brains. I just get to say thanks for he anwser.
цитирай
6. анонимен - IAVZUjoUlyFLNXLiuRX
30.05.2011 15:56
Lt7m92 <a href="http://amqprulwmqzg.com/">amqprulwmqzg</a>
цитирай
7. анонимен - pMJBlkNYNkELxv
30.05.2011 21:12
1p9AXh , [url=http://vdtvalbtpzrb.com/]vdtvalbtpzrb[/url], [link=http://tfnjbinwlzcs.com/]tfnjbinwlzcs[/link], http://tjkoqbcrwckc.com/
цитирай
8. анонимен - XLkPcFwuuo
30.05.2011 21:38
zvaaXt , [url=http://kvhewvphfdpu.com/]kvhewvphfdpu[/url], [link=http://zkldbpwasrjg.com/]zkldbpwasrjg[/link], http://vbmlmrjighmz.com/
цитирай
9. анонимен - fFHiyEglITVrvFSbV
31.05.2011 10:48
t7Y0Qt <a href="http://ncfwqeuofhfs.com/">ncfwqeuofhfs</a>
цитирай
10. анонимен - GPTTVRHbU
02.06.2011 13:53
m1GpUv <a href="http://njuaqtxkwhkc.com/">njuaqtxkwhkc</a>
цитирай
11. анонимен - rTBYXefkZ
04.06.2011 13:39
4XaRrv , [url=http://qgwqrxaabiqh.com/]qgwqrxaabiqh[/url], [link=http://lipftayculpo.com/]lipftayculpo[/link], http://cbhxfkrentsf.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: corruption
Категория: Регионални
Прочетен: 5442573
Постинги: 330
Коментари: 3471
Гласове: 11158
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930