Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2008 19:01 - Въведение в икономиката, урок за Сергей Станишев
Автор: corruption Категория: Бизнес   
Прочетен: 3444 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 16.03.2008 09:40



1.Предмет на икономиката: Сбора на човешка дейност в която се произвеждат и разпределят блага за задоволяване на човешки потребности. В икономическата теория се изхожда от предположението за тази човешка дейност.
а) ресурсите за производство на благата са винаги оскъдни (оскъдност на ресурсите)
б) ресурсите имат многовариантно приложение
Тези две предположения означават, че в своята дейност по производство и разпределение на благата, икономическите субекти постоянно са изправени пред необходимостта да решат за какво да използват ресурсите. За това предмета на икономическата теория е изучаването на икономични избори на субектите в икономиката (фирми, домакинства, правителство).
2. Основни проблеми на икономиката.
Всяка икономическа система (индивидуална, фирма, домакинство) се сблъсква с 3 взаимносвързани въпроси:
1-какво да произвежда
2-как да произвежда
3-за кого да произвежда
1-икономическите субекти решават с помощта на понятието алтернативна стойност, стойността на другото възможно производство със същите ресурси.
2-решава се с помощта на понятието ефективност на производство, под ефективност - се разбира производство на такъв обем продукция, които може да бъде увеличен само с увеличение обема на ресурси.
3-в икономическата теория е прието, че най-добрия начин на разпределение на благата е пазарния начин ( чрез пазарно разпределение на благата), чрез пазарно разпределение могат да се задоволят, ако не на всички, то на голяма част от потребителите (населението). За това за кого е произведеното трябва да се оценява от гледна точка на пазара и на пазарното търсене (платежоспособното пазарно търсене).
3. Координация на икономическите избори. В икономиката се произвеждат милион, милиард икономически избори. Съгласуването на тези икономически избори е възможен по два начина.
а) от пазара, чрез цените на благата (на стоките и услугите)
б) чрез съставянето на план от 1 централен орган (министерство на планирането)
в) е 1 икономика в която преобладава пазарния начин на координация, икономиката е наречена пазарна икономика. и обратното в, която преобладава плановия начин на координация е планова икономика. (централизирана, тотализирана ).
На практика всяка икономика е смесена в която съжителстват 2 та начина на координация.
4. Методи и инструменти използвани от икономистите. Те използват всички онези, които позволяват да се разкрие същността на икономическите явления. Често използувани методи са:
- наблюдения и събиране на факти
- метод на анализ и синтез, метод на разчленяване на предмета на изучаване на отделни и анализиране на всеки от тях, като цена.
После съединяване на анализираните елементи в едно единно цяло на вече вътрешно разкрито цяло.
-метод на пределния анализ (маригиналния ) анализ на икономически закономерности посредством пределните величини (величините на прираста)
- метод на научната абстракция - метод за отражението в съзнанието на човека на реално съществуващи отношения и връзки в икономическия живот.
- метод на абрибиране - метод на обединение на сумиране на еднородни показатели с цел получаване на по-общи обобщени съвкупни показатели (показател получен на основата на метода на абрибиране, на сумиране, на обобщаване на показателя на брутния вътрешен продукт).
- метод на математическо моделиране - с този метод се разкриват количествените страни на явленията.
Позитивен и нормативен подход.
- с позитивния се постига научна представа за икономическите процеси такива каквито са.
С нормативния подход се отговаря на въпроса, какво би трябвало да бъде икономическата ситуация. Нормативния подход се основава на определена икономическа философия.
Пример: според философията на профсъюзите, те могат да направят заключението, че работната заплата трябва да се увеличи, според работодателя заплатата трябва да се намали. Инструментите които използват икономистите са (диаграми, графики).
Най-често използвания инструмент е графиката- чрез нея се илюстрират различни икономически зависимости. Зависимостта на една стока и търсенето и на пазара.
5. Раздели на икономическата теория.
- микроикономикс - в този раздел се изучава поведението на основните икономически субекти - фирма, домакинство. Изучават се икономически изводи, които те правят по отношение обем на производството, цени, обем на предлагането.
- макроикономика в този раздел се изучава състоянието на цялата икономика на 1 държава, (анализира се като с еднна икономическа система).
В този раздел се използват абребирани показатели за състоянието на икономиката.
- мезоикономикс (мезаикономика), анализира се микроикономиката на макроединиците. Изучава се поведението на транснационалните коорпорации, фирми и структури.
- мегаикономикс - изучават се взаимоотношенията на междунационалните икономики.


Тагове:   урок,   въведение,   Станишев,


Гласувай:
1



1. анонимен - Че той разбира ли български, та му пишеш и урок?
07.04.2008 19:11
Че той разбира ли български, та му пишеш и урок?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: corruption
Категория: Регионални
Прочетен: 5438961
Постинги: 330
Коментари: 3471
Гласове: 11158
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930