Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.11.2007 19:38 - Чужди сортове грозде за вино
Автор: corruption Категория: Хоби   
Прочетен: 58595 Коментари: 43 Гласове:
0

Последна промяна: 04.11.2007 20:12



 В този постинг ще ви запозная с някои видове чужди сортове грозде, характерното за тях, когато си купувате за прясна консумация, или бутилка вино от определена марка в магазина
БЕЛИ ВИНЕНИ СОРТОВЕ
АЛИГОТЕ
 image
Един от най-разпространените винени сортове в света. Във  Франция от него правят белите бургундски вина. Почти във всички райони този сорт дава леки висококачествени трапезни вина. Използва се и като виноматериал за производството на шампанско поради присъщата си лекота и свежест. Особено проявява качествата си при трапезните вина от Молдавия, Грузия, Краснодарския край, Украйна. При добри реколти и спазване на технологията от този сорт се получават вина с изключително високо качество. Виното има  сламесто-златист цвят със зеленикави оттенъци, ясно изразен сортов аромат, лекота, свежест, мекота и хармоничност във вкуса. Често във виното може да се усети свойствената за сорта лека горчивина. Гроздето на сорт Алиготе узрява късно – през първата половина на септември. Развива се по-добре в хладни райони на леки, свежи и богати почви. Чувствителен е на гниене, но е сравнително студоустойчив. В южни райони с горещ  климат се получават силни вина с висок алкохолен градус, които обаче не се отличават с особени достойнства.

Един от трите сорта, които са в основата на знаменитите бели вина “Сотерн”, в чийто състав участва в
купаж със Совиньон и Мюскадел, на които придава сила и изтънченост.       image               Семийон се развива особено добре на хълмисти склонове, на глинесто-изветрени почви, плътни или едрозърнести, с глинесто камениста подпочва. Гроздето се бере само при пълна зрялост, когато е почти презряло започнало да стафидира. В този период се развива благородната гъбичка Botrytis cincrea. В резултат на повишената концентрация на сока заради изпарилата се вече част от водата, се намалява киселинността и се развива специфичният аромат, заради който виното се цени особено много. Тази плесен се нарича благородна и наличието й при белите сортове с дебела ципа като Семийон, се цени много, но при други сортове предизвиква болестта сиво гниене, от която се боят лозарите в топли и влажни години. В Австралия, в Хънтър Вали, Семийон дава необикновено сухо бяло вино и издържащо на стареене сухо вино, което с времето придобива силен медов и хлебен аромат, ако се държи в дъбови бъчви. Семийон е разпространен също в Чили, среща се и в някои райони на Южна Африка. 

Силванер (Silvaner)
  image Бял винен сорт, подходящ основно за приготвяне на трапезни вина и шампански виноматериали. Негова родина е Австрия, където е най-широко разпространен. В Молдавия се използва за приготвяне на трапезни вина, високоалкохолни и конячни виноматериали, в Украйна и в Ставрополския край на Русия - за трапезни вина, а във всички райони, където се произвежда шампанско – за шампански виноматериали. Гроздето натрупва средно количество захари при сравнително добра киселинност.Трапезните вина, направени от него, се отличават с характерен букет с аромат на степни цветя, хармоничен и изтънчен вкус. Виното при отлежаване развива изключително високи качества. От него се правят също дестилатни вина и шампански виноматериали.  
  Совиньон (Sauvignon)
  imageНезависимо от това, че на етикетите на вина от сорт Совиньон блан често е изписано само "Совиньон", по-правилно би било този сорт да се назовава с пълното му име, защото има цял спектър от други Совиньони - жълт (Жон), черен (Ноар), розов (Розе) и отъждествявания с него сив (Гри), червен (Руж), зелен (Вер) и виолетов (Вьоле): на най-разпространения бял Совиньон подобен е само жълтият. Във Франция, Калифорния, ЮАР, Австралия и Нова Зеландия известен като Блан Фюме (Blanc Fume), в Германия и Австрия като Мускат Силванер (Muskat-Silvaner). Совиньон блан предпочита леки глинесто-песъчливи почви на наклонени терени. Силно уязвим е от ботритис, оидиум и черно гниене. В чист вид, некупажиран и несмекчен от друг сорт, Совиньон се среща само във вината от две наименования за произход от Горна Лоара във Франция - в Сан Сера и Пюйи-Фюме. Този сорт дава вина, които обикновено  са много ароматни и напомнят зелено неузряло грозде и плодове. Основната му характеристика е пронизителен, мигновено разпознаваем аромат, за който често казват, че е тревист, копривен и едновременно с това мускусен. Характерът на тези вина зависи повече от годината на реколтата и от уменията на производителя, отколкото от района на наименованието. Повечето вина от Лоара трябва да се изпиват през първите две години от производството, и то добре охладени, макар че в някои винарски изби като “Chateau de Nozet”, се съхраняват и по-стари вина със запазени качества.

  Пино гри (Pinot Gris)


image
Един от представителите на обширната група сортове Пино, имащи очевидно един общ прародител, известен още от в античността. Името Пино идва от там, че всички разновидности имат неголям шишаркообразен грозд с плътно прилепнали окръглени, средни по големина зърна, но деформирани заради сбитостта си.        Родината на сорта е Франция, където се използва за производство на шампански вина, неизискващи натрупването на много захари. В топлите южни райони обаче Пино гри при се презряване натрупва голямо количество захари и от него се правят висококачествени маркови сладки десертни вина , отчасти приближаващи се по характер към типа на токайските вина. В Италия Пино Гри е станал символ на италианските бели вина. Отчасти заслужено, отчасти не. Със своя специфичен характер на много сухо вино, без особен аромат, но с лека горчивина, този сорт са започнали да отъждествяват с италианския вкус.
Мускат (Muscat)
image
  Мускат произхожда от Средна Азия и е бил разпространен в Средиземноморския басейн от гръцките и финикийските моряци. През хилядолетията той се е изменил много и е претърпял еволюция, приспособявайки се към различни типове почви и климат. Сега в света има много негови разновидности и всички тях ги обединява любовта към топли места, затова основно е разпространен в Южна Франция, Испания, Южна Италия, Гърция, жарките региони на Австралия, южните брегове на Крим, България. Има три основни сорта Мускат. Белият дребнозърнест Мускат (Muscat Blanc Petits Grains) се смята за най-старият. От него произлизат многочислени вариации като Moscato Canelli, Moscato di Frontignan, Moscatello Bianco, Moscatel Menudo, Brown Muscat и много други. По-късно се е появил Мускат Александрийски, от който произхождат Muscat Roumain, Moscatel de Malaga, Zibibbo и още много други. И третият – създаден през 1852 г. в департамента Лоара - Мускат Отонел (Muscat Ottonel). Последен към семейството на мускатните сортове се е присъединил Мускат Колмарски (Muscat de Colmar), получен чрез кръстосване на Мускат Отонель и Пино Гри. Той все още се намира в експериментална разработка и първите лозички ще могат да се засаждат от лозарите едва през 2006 г. или по-късно. Всички мускатни сортове са еднакво капризни при отглеждане. Предпочитат топли южни места и леки почви на наклонени терени. При повишена влажност се нападат от оидиум и сиво гниене. Добивите са средни, а вината са изтънчени, с аристократичен характер, с превъзходен хармоничен букет, наситени и едновременно с това изящни. Мускат Отонел е най-известният от всички. Той се отличава с ранно зреене и вирее най-добре в относително прохладния климат  на Елзас. Сравнително устойчив е на болести, не изресява и има добра родовитост. Предпочита леки почви и наклонени терени.
  Пино блан (Pinot Blanc) 
imageПолучен е в резултат на мутация на сорт Пино гри. Използва се за приготвяне на трапезни вина и шампански виноматериали с добре изразени свойства. Отличава се с хармоничен вкус, тънък аромат, макар че качеството на виноматериалите е по-лошо от тези от Пино ноар и Пино гри. Гроздето узрява рано – през септември. Най-добър добив се получава в благоприятни по влажност години на хумусно-карбонатни почви.

Ризлинг (Riesling) imageРизлинг е удивителен сорт. Той напълно може да претендира за званието най-добър бял сорт в света, благодарение на “дългия” живот на произведените от него вина и техните способности да предават особеностите на сорта, съхранявайки при това неподражаемия стил на Ризлинга. В този смисъл той много повече прилича на Каберне Совиньон, отколкото на конкуриращия се с него Шардоне. А днес Ризлинг е едва ли не най-недооцененият сорт в света. Причините са няколко. Първо, Ризлинг сериозно пострада през този период, когато добивността и високият алкохолен градус се смятаха за последния писък на модата, а този сорт "не дружи" с дъбовата бъчва и вината от него се отличават с ниско съдържание на алкохол. Второ, през 60-те и 70-те години името му девалвира заради необосновано честото му цитиране наред с цяла редица бели вина със съмнително качество. И ако това не е достатъчно, името "Ризлинг" влиза в названията на много посредствени сортове. В Калифорния има Ризлинг Грей и Емерелд; в Южна Африка - Ризлинг Кейп и Паарл; а в Австралия благородното му име се използва за назоваване на практически всяко бяло вино, в това число и за Семийон от долината Хънтър. Най-голямото оскърбление му нанасят в родината, в Германия, където го бъркат с Велшризлинг или с Италиански Ризлинг, широко разпространен, съвсем обикновен и абсолютно не свързан с него сорт. В края на ХІХ и началото на XX в. немският Ризлинг се е ценил много високо и вината от него са били точно толкова скъпи както и големите червени вина от Франция. Поклонниците на това тънко вина знаели, че благодарение на вълшебното съчетание на киселини и екстракти от сорта те  могат да се развиват в бутилката в течение на няколко десетилетия, независимо от ниското съдържание на алкохол и наличие на остатъчна захар. Вината от този сорт могат да бъдат с различна степен на сладост, и обстоятелството, че в края на ХХ век по-голямата част от немските вина се  отличаваха с доста ниска екстрактивност и, по мнението на много консуматори, доста високо съдържание на остатъчна захар, разбира се, силно повреди репутацията на този сорт и виното от него. Независимо от месторастенето на Ризлинга, средното съдържание на остатъчната захар във виното през последните години рязко се намали. Той обаче чудесно подхожда за производство на сладки бели вина като "зимното" вино “Айсвайн” или “Бееренауслезе” и “Трокенбееренауслезе”, приготвени от късно брано ботритизирало грозде. Какъвто и да е произходът на Ризлинга, него винаги можеш да го познаеш по мощния аромат, който се характеризира с тонове на цветя, стомана, мед и минерали. За него е свойствен дългият послевкус, който го отличава от Совиньона, с който често го бъркат. За някои специалисти двата сорта са практически неразличими. Елзаският историк М. Дж. Л. Штолц бил до такава степен убеден в историческата връзка между двата сорта, че през 1852 г. посветил на изследването на тази хипотеза цяла глава в своята "Рейнска ампелография". Ризлинг расте в цяла Европа, включително и в Унгария, България и Румъния, макар че в тези страни климатът е доста топъл, за да се получат от него изключителни вина, и затова тук преобладава Велшризлинг. Истинският Ризлинг (често го наричат Вайсер, Уайт, Рейн или Йоханисберг Ризлинг) е издръжлив и студоустойчив, затова подхожда за относително прохладни лозарски региони. В средата на 80-те години на ХХ в. най-голямата площ в света, засадена с Ризлинг се намираше в  СССР. В Новия Свят истинският Ризлинг най-широко е култивиран в Южна Африка, Нова Зеландия и Австралия, където до увлечението по Шардоне, той е бил най-разпространеният бял сорт (през 1990 г. - 4000 ха).  
  Ркацители (Rkatsiteli) imageМестен грузински сорт от Кахетия (Ркацители в превод от грузински означава червена лоза). Във винарството на Грузия той има универсална роля: служи като основа за производство на всички типове висококачествени вина. В Кахетия и Карталиния от него получават превъзходни силни, трайни десертни и ликьорни вина: портвайн “Карданахи”, мадейра “Хирса”, оригиналното ликьорно вино “Саамо”, коняк “Енисели”. Виноматериали от Ркацители много добре се мадейризират и хересират. Ркацители е изключително родовит сорт. Добивът от декар в Грузия достига 2000 кг. У нас са получавани добиви от 2,7 кг от лоза и 1204 кг от декар. Вината, приготвени от него по обичайната технология, се отличават с хармоничност, пълнота, умерена киселинност и добре изразени свойства на сорта. Шампанските виноматериали от Ркацители имат добри качества, но са доста тежки на вкус.
  Юни блан

 imageТози сорт произхожда Южна Франция. В областта коняк постепенно измества сорт Фол бял. Отглежда се много и в Тоскана, Италия, където го наричат Требиано (Trebbiano), затова мнозина са на мнение, че неговата родина е там. Добре вирее също в България, Молдавия, Канада. Той става известен още през 1302 г., когато го описва италианският ботаник Пиер Креченци. Наричат го още Мюскадел (Muscadelle), той често се добавя в неголямо количество при асамблажа на белите вина. В известно количество, добавен към грозде от червени сортове, влиза в състава на прочутите вина “Кианти”. Този сорт, от който в района Арманяк има около 11 250 ха (75 % от площта на лозята), добре приспособен към местните почви, е устойчив на студ, адаптиран към оидиум и сиво гниене, и е сравнително устойчив на суша и много родовит - от един хектар се получават до 100-150 хл вино. Требиано е един от основните сортове, от който се получава “Арманяк”. Гроздето има добра захарност, която достига 24-25% и висока киселинност. Вината от него са с фин вкус и бързо развиват букет, но не подлежат на развитие при стареене. У нас се използва предимно за дестилатни виноматериали

  Шардоне (Chardonnay)
image
Шардоне - един от най-разпространените сортове в света: лозарите обичат да го отглеждат, винарите правят от него вино, а ние всички останали обичаме да го пием. Търсенето му от страна на винопроизводителите е толкова голямо, че на всички важни винарски пазари цената му винаги е по-висока, отколкото на другите сортове. Консуматорите толкова обичат Шардоне, че най-добрите вина от сорт, като “Pouilly-Fuisse”, “Montrachet”, “Chardonnay di Miralduolo”, а също “Stony Hill”, “Chalone”, “Acacia”, “Matanzas Greek”, “Petaluma” и “Leeuwin” по-скоро се движат между ценителите, отколкото се продават на пазара. Шардоне расте на всички видове почви без мазни и влажни. Най-добре му подхождат неплодородните калцитови почви. Относително устойчив е на суша и студ. Чувствителен е към гниене. Особено отзивчив е на грижлива иригация. Узрява сравнително рано – в края на август. Дава умерени, но постоянни добиви. От гроздето се получават виноматериали за естествено-пенливи и висококачествени бели трапезни вина с интензивен аромат, като най-често доминират нюанси на тропически плодове – пъпеш, ананас, смокиня, цитруси, а когато се отглежда на варовикови почви – характерните минерални нюанси. При контакт с дъбова дървесина се развиват много добре и формират богат комплексен аромат. Експанзията на сорт Шардоне по света през последните години и търсенето му на световния пазар доведоха все пак да създаването на максимата на консуматорите: “Всичко друго, само не “Шардоне”. Може би това е сортът, известен с най-много имена. Във Франция той е: Пино Блан Шардоне, Пино Блан а Краман, Пино Шардоне, Морийон Блан, Оверна Блан (Лоара); Луизан (Безансон); Мелон Блан или Мелон д"Арбуа (в северна Юра) и Гаме Блан (на юг); Пти Сент-Мари (Савоя); Русо (Йона); Нуарен Блан (Кот-д-Ор); Бонуа (Тонер); План де Тонер (Йона); Шабли (Сена и Уаза); Епинет (Марна); Арнуазон (Турен); Ромере (Ен); Оксуа или Оксера Блан (Мозел); Вайс Клевнер, Вайс Едлер, Вайс Зилбер (Елзас); Маконе (Изер); в Италия: Гелбер Вайсер и Вайсбургундер (Алто-Адидиже); в Австрия: Морийон в Щирия и Файнбургундер във Виена и Бургенланд; в Ливан: Меруе (ако расте в долинитее) и Обайде (ако е в планините).

Шенин блан (Chenin Blanc) 
 imageДруги названия на Шенин блан: Във Франция - План д"Анжу (Plant d"Anjou), Блан д"Анжу (Blanc d"Anjou), Блан де Брезе (Plant de Breze), Пине д"Анжу (Pinet d"Anjou), Пино де ла Лоар (Pinot de la Loire, или Pineau de la Loire), Пино де Савеннер (Pineau de Savenniere), Пино де Вувре (Pineau de Vouvray), Пино Вер (Pineau Vert), Блан д"Они (Blanc d"Aunis) в Шарант, Фран Блан (Franc Blanc) във Ванд, Франш (Francbe) в Ил-де-Ре, Конфор (Confort) във Вен, Роншален (Ronchalin) в Жиронда, Пера (Рerа) в Ендр, Вердюран (Verdurant) в Але, Ражулен (Rajoulin) в Корезе, Гаме Блан (Camay Blanc) в Аверон, Капбретон (Capbreton) в Ландах, Куефор (Couefort) или Кефор (Quefort) в Жер, Тет-де-Краб (Tete de Crabe), или Тит-де-Краб (Tite de Crabe), или Пи-де-Шевр (Pis de Chevre) – на гасконски козе виме, или План-де-Салсе (Plant de Salces), или Сал (Salles) в Прованс. В ЮАР: Стин (Steen). Френските лозари смятат за най-подходящи за него варовиковипочви, особено туфовите в Турен, но в новите винарски райони го садят на различни типове почви. Тъй като цъфти твърде рано, този сорт страда от измръзване. Шенин, или Шенин Блан, който често наричат в родината му Пино, или Пино от Лоара, вероятно е най-разпространеният сорт в света. Той е способен да дава както тънки, стареещи сладки бели вина, като правило недостигащи пика на своето развитие, така и да носи характера на трапезните вина от Новия свят. Освен тези две крайности Шенин играе и значителна роля при пенливите вина. В Южна Африка, където той едва ли не е най-разпространеният сорт, го използват също в качеството на основа за производство цяла редица крепки (високоалкохолни вина) и спиртни напитки като херес, портвайн и дори бренди. Независимо че при високите добиви в Новия свят вината губят от отличителния аромат на сорта - мед и мокра слама, той съхранява природно високото ниво на киселини, което понякога проваля някои недостатъчно зрели лоарски реколти, но може би е много полезен в жарък климат. Въобще Шенин от Новия свят с характерните за него аромати на пъпеш поразително се различава от своя френски прототип и трудно можеш да повярваш, че са роднини. В продължение на цели 5-6 века вина от Шенин са се правели в Анжу-Турен, в самото сърце на долината на Лоара, но сега основните центрове, където се правят те, са ЮАР и Калифорния. Освен там Шенин се отглежда успешно в Аржентина и Израел. Независимо че основният сорт Шенин от Лоара демонстрира широк спектър от цветни аромати и освежаваща висока киселинност, най-добрите вина от този район се отличават с вълнуваща концентрация на медови тонове независимо от типа на виното (сладко, сухо или полусухо) и характерна за Шенин меняща се по стойности киселинност. Без съмнение точно тя помага да се съхранят най-добрите сортови вина няколко десетилетия след относително ранно бутилиране. Високата киселинност в съчетание с късен гроздобер и широк спектър от различна сладост го правят близък на немския Ризлинг. Нерядко го наричат “Френският отговор на немския Ризлинг”.
  ЧЕРВЕНИ ВИНЕНИ СОРТОВЕ   КАБЕРНЕ СОВИНЬОН
imageПроизходът му е от Франция. Каберне Совиньон е сортът на прочутите червени вина от френската област Бордо. Той е един от най-известните винени сортове грозде в света. Отглежда се успешно освен в Европа и в Калифорния, Нова Зеландия и другаде. В повечето еколого-географски области дава вино с високо качество и за трапезни, и за десертни вина, които развиват ценните си качества при стареене. Има висока родовитост и среден добив. Сравнително устойчив е на суша, студ и гниене. Рандеманът му е твърде висок. Сокът на зърната не е оцветен и затова от този сорт могат да се правят и бели вина. При бързо пресоване, особено по шампанския способ с цели гроздове, се получават почти неоцветени шампански виноматериали с лека розовина, която при отлежаваненамалява. Най-добрите вина във Франция се правят в районите Медок, Грав и Сент Емилион. Те се отличават с благородство, тънък и нежен вкус, изключителна красота в букета.
Каберне Совиньон дава вино с добра структура и пълнота. Цветът му е тъмночервен, достатъчно интензивен и плътен. В букета и вкуса на вината, най-вече в младите, се усеща специфична особеност – аромат на кожа и сладки тропически цветя, на дребни червени плодове - касис, къпина, черница. Виното от Каберне зрее бавно и затова се смята, че младите вина са малко груби. Максималното развитие на органолептичните му качества се достига след отлежаване 8 до 10 години. При съзряване на вината специфичният букет на сорта се изменя и облагородява. В създаването на букета на зрялото Каберне голяма роля играят веществата, извличани от кожицата на гроздовото зърно, така че бялото вино от Каберне съвсем няма такъв букет. Белите вина от този сорт са необичайно ароматни, освен това са известни със своята плодовост и характерни тонове на  подправки, което им придава екзотично
  Каберне фран (Cabernet Franc) image
Червен сорт грозде, който дава ароматно вино с аромат на зелена чушка, френско грозде, суров картоф, ягоди, шоколад. За разлика от Каберне Совиньон има по-слаб цвят и съдържа по-малко танин. Разпространен е в Бордо, в Югозападна Франция и в долината на Лоара. В Бордо често го бъркат с Каберне Совиньон. Широко е разпространен в северна Италия, където от него се получават леки вина с аромат на презрял касис. В сравнение с Каберне Совиньон узрява по-късно, по-малко добивен е и е по-малко устойчив на гъбни болести. 

Гренаш (Grenache)  imageСорт грозде за производство на червено вино. Отглежда се във Франция, Испания и Калифорния, където се нарича Гренаш Рож (Grenach Rose). Широко разпространен е и в Австралия, където от него произвеждат скъпи портвайни и вина. В Калифорния го използват в неголеми количества за производство на вино “в стил Рона". Това е много капризен сорт; ако годината не е добра, може въобще да няма добив. В относително благоприятни години реколтата е твърде ниска, затова вино от сорт Гренаш е много скъпо. Вината са с аромати на плодове, анасон и канела. В Испания го използват за приготвяне на розови вина с аромат на ягода и малини 

                                                    Зинфандел (Zinfandel)
image Датата на неговата поява не е известна, но е намерена бутилка от 1883 г., на етикета на която личи името Зинфандел.  Сортът до неотдавна се е отглеждал само в Калифорния. Той се отличава с ярко изразен интензивен плодов вкус. Вината от Зинфандел не изискват дълъг период на съхранение, макар че има случаи, които опровергават това. Много рядко можеш да видиш 30-годишна бутилка, виното в която все още е запазило своя възхитителен вкус. А той е на вишня, малина, какао, ванилия, пипер. Имената на Зинфандел и на щата Калифорния, където се отглежда, практически са станали синоними. Още повече че се появяват все повече други места на земята, претендиращи за правото да го отглеждат. Сред тях са Австралия и даже Хърватия, но кралят си остава Калифорния. Някои от най-добрите варианти на Зинфандел в Калифорния: Biale, Carlisle, Cline, Dashe, D-Cubed, Eric Ross, Hartford, Howell Mountain, Martinelli, Outpost, Rafanelli, Ravenswood, Ridge, Rosenblum, Saddleback, Storrs, Swan, Turley. 


Мерло (Merlot) imageМерло, или по-точно, Мерло Ноар - много модна разновидност на черното грозде, което обикновено се асоциира с големите вина от Сент Емилион и Померол. Преди всичко този сорт е сравнително млад – споменава се в документи от Медок едва от XVIII в. За него в тях се говори като за един от най-добрите сортове в Либурне. Устойчив е на оидиум, но се поддава на сиво гниене и мана.Добивността му е от средна до висока. Синоними на Мерло. Във Франция: Мерло Ноар (Merlot Noir), Мерло Руж (Merlau Rouge), Витрай (Vitraille), Бине Руж (Bigney Rouge), Крабюете Ноар (Crabuetet Noir) или План Медок (Plant Medoc) в Базаде; Аликант (Alicante) в Подансаке; Seme dou flube (Сем дьо флюб) в южен Грав; Seme de la Canau (Сем де ля Кано) в Порте; Semilhoun Rouge (Семильон Руж) в Медок. В Унгария: Медок Ноар (Medoc Noir). Независимо, че Мерло се е оказал своеобразен "червен" (а значи и по-моден) отговор на Шардоне, малко от любителите му могат да опишат точно неговия аромат. Единственото, за което всички са единодушни е неговата "мекота". За Мерло казват, че той е "Каберне без страдания", имайки предвид, че  той е лишен от тази тръпчивост, която отличава младото Каберне Совиньон. Сред недостатъците на френското Мерло дегустаторите отделят свойнствените му тревисти тонове. В югоизточна Франция, и въобще в цял свят, Мерло играе ролята на постоянен компаньон на Каберне Совиньон, много изгодно подчертавайки този строг, аристократичен и дълголетен сорт. В сравнение с Каберне Фран рано съзряващата, пълна, сочна плодовост на Мерло е по-голямо естествено допълнение към Каберне Совиньон в стандартен бордошки купаж. Мерло е най-разпространеният сорт в Румъния, в България е на второ място след Каберне Совиньон, важно място заема в Русия и Молдавия. Популярен е в Словения, Унгария, Швейцария. Във Франция площта му е два пъти по-голяма от Каберне Совиньон. В Италия е разпространен в 14 от 20-те лозарски области. Лозарите в Калифорния, досега специализирали се в отглеждането на Каберне Совиньон, неочаквано решили, че Мерло прекрасно отговаря на климатичните условия на щата. Важно място заема и в лозарството на Аржентина. В Бразилия, Уругвай и Боливия Мерло се отглежда по-малко, но в износа на Чили играе доста голяма роля. Закъснелият, но умопомрачителен калифорнийски ентусиазъм по отношение на Мерло зарази и  Австралия. В Нова Зеландия през 1997 г. този сорт достигна 2/3 от общата площ на Каберне Совиньон. Там често го използват, за да запълни недостатъка в аромата на по-грубото местно Каберне Совиньон. В Южна Африка Мерло се използва както за приготвяне на интересни сортови вина, така и за качествени съставки в купажи.


  Пино ноар (Pinot Noir) 

imageПино Ноар е най-кокетният сорт сред всички сортове грозде. Тази бургундска разновидност, без съмнение, женска по своята същност, толкова изменчива, че да я разбереш често не е възможно. Пино Ноар може да се сравни с фотомодел или актриса, надарена в пълна сила с таланта на превъплъщението. Струва ти се, че лицето й ти е познато, но коя беше всъщност? Този червен сорт няма кой знае каква отличителна черта във вкуса или стила, по която можеш лесно да го познаеш. Младите вина от Кот-де-Бон могат да имат вкус на току що изцедени малини, а тези от Кот-де-Нюи – на събрали в себе си топлината на слънчевите летни дни ягоди. На младото вино от Шалонез е присъщ мастилен вкус, а на Пино Ноар от Калифорния - вкус на сливов мармалад. От друга страна, зрялата червена "бургундка" често не трябва да се описва по пътя на простото сравнение с които и да са плодове: нейният букет може да се изменя от аромат на дивеч и поляна до аромат на теменужки и трюфели. Заради своята податливост на гниене Пино Ноар расте най-добре на добре дренирани мощни почви като варовиковите почви на Шампания. Названия на Пино Ноар. Във Франция: Пино (Pineau), Фран Пино (Franc Pinot), Нуарян (Noirien), Саванен Ноар (Savagnin Noir), Салванен (Salvagnin); (Юра): Морийон (Morillon), Оверна (Auvernat), План Доре (Plant dore), Вер Доре (Vert dore) или Пти План доре (Petit Plant dore); (Шампания): Бургиньон Ноар (Bourguignon Noir); (Божоле). В Германия: Шпетбургундер (Spatburgunder), Блаубургундер (Blauburgunder). В Италия: Блаубургундер (Blauburgunder), Пиньол (Pignol), Пиньола (Pignola), Пино Неро (Pinot Nero). В Австрия: Блауер Шпетбургундер (Blauer Spatburgunder). В Хърватия: Burgundac Crni. В Унгария: Надбургунди (Nagyburgundi).
Пино ноар се чувства добре на варовикови почви, в региони с относително прохладен климат, където гроздето достига нужната кондиция, без да губи аромата и киселинността си. Затова не е чудно, че във Франция (където този сорт по популярност е на 11 място) са най-големите насаждения от Пино Ноар. Сортът се отглежда успешно в Италия, Швейцария, Германия, Източна Европа, Калифорния. Лозарството на Новия свят се увлича по Пино ноар в края на 80-те и началото на 90-те. Пино ноар намира добър прием и в Австралия, Аржентина, Южна Америка, Чили, ЮАР. 


  През 1661 г. немският лекар и естествоизпитател Филип Яков Сакс, когото е прието да наричат основоположник на съвременната ампелография – науката за сортовете в лозарството, издал в Лайпциг първата в света "Ампелография". В нея той дава сведения не само за сортовете грозде, но и за вината на всички страни, където в


Тагове:   вино,


Гласувай:
0



1. buket - kажете нещо
14.11.2007 06:39
Кажете нещо и за нашите сортове грозде и за зеленчуците ни, за генното инженерство, има ли го във сортовете грозде изброени от Вас.
цитирай
2. анонимен - Хибрид шест четири
19.04.2008 15:12
Спешно се нуждая от информация за този сорт грозде,благодаря предварително.
цитирай
3. анонимен - grozdeto
15.10.2008 12:33
grozdeto e mnogo vkusno i stava za vino
цитирай
4. анонимен - mn qk
12.05.2009 08:54
mn qk
цитирай
5. анонимен - pntiasIZJPHtGcuBCM
29.05.2011 02:29
What a joy to find soemnoe else who thinks this way.
цитирай
6. анонимен - tFxFnfnIdYhwLKeIImh
29.05.2011 10:12
Hey, that's the gerteast! So with ll this brain power AWHFY?
цитирай
7. анонимен - gquAOrPH
29.05.2011 15:48
FTOrKO <a href="http://wquefylerecw.com/">wquefylerecw</a>
цитирай
8. анонимен - RnzTdGfz
29.05.2011 15:49
6oXgb2 <a href="http://gcacbpmqcspv.com/">gcacbpmqcspv</a>
цитирай
9. анонимен - qftNlBRWtthPFVfo
29.05.2011 20:25
Czptvf , [url=http://cyxghbeavqcq.com/]cyxghbeavqcq[/url], [link=http://rxqzmdrynbxa.com/]rxqzmdrynbxa[/link], http://hsjkmtpyokmz.com/
цитирай
10. анонимен - JepvSSlSWEPhLCA
30.05.2011 21:10
JCZhKm , [url=http://ozszrohedtsb.com/]ozszrohedtsb[/url], [link=http://hawzxrrrkwbs.com/]hawzxrrrkwbs[/link], http://bfwrrkydlkfu.com/
цитирай
11. анонимен - ntjoJEuC
31.05.2011 10:29
iQqGhw <a href="http://akbrtjrafvif.com/">akbrtjrafvif</a>
цитирай
12. анонимен - frwzcOTdxAfZFHEcRfa
31.05.2011 11:27
qojn4f <a href="http://bqbhinyvomzw.com/">bqbhinyvomzw</a>
цитирай
13. анонимен - ApKsdtmJBelvyZez
01.06.2011 19:17
eINHK5 , [url=http://adejodamckpu.com/]adejodamckpu[/url], [link=http://tioekojyajof.com/]tioekojyajof[/link], http://gojmlvmhaucz.com/
цитирай
14. анонимен - DLhSnrfIIIdlzyMeV
01.06.2011 19:19
KxRcrY , [url=http://eberpkzmiyyg.com/]eberpkzmiyyg[/url], [link=http://ksoiedhyyvpe.com/]ksoiedhyyvpe[/link], http://jgtbbkfdzvzb.com/
цитирай
15. анонимен - Компания «Газовоз» — автономная газификация. Профессионально
02.02.2012 05:43
<img>http://www.gazovoz.com/images/logo1.jpg</img>

Несмотря на то, что наша страна является одним из крупнейших производителей и экспортеров природного газа, далеко не везде есть возможность подключения к централизованной сети газоснабжения. Даже в Ленинградской и Московской областях есть еще немало мест, куда не проведены газопроводы. Именно там часто строятся загородные дома, коттеджные поселки и промышленные объекты. Однако это не означает, что новые дома и коттеджи придется топить по старинке углем или дровами. Для того, чтобы обеспечить их «голубым топливом», достаточно обратиться в нашу компанию и заказать монтаж системы автономного газоснабжения.

<a href=http://www.gazovoz.com/faq.php>сколько паровой фазы можно получить из одного литра сжиженного газа</a>

<a href=http://www.gazovoz.com/catalog.php?id=1943>газогенератор своими руками</a>

<a href=http://www.gazovoz.com/useinfo.php?id=2139>электрогенератор для дома</a>

<a href=http://www.gazovoz.com/product.php?id=2137>газовые генераторы форум</a>
цитирай
16. анонимен - Wananaroiv
03.02.2012 16:37
ReollaVieniog <a href=http://napechke.com>Anrielelin</a> Deteswilife http://napechke.com - Senanamaso stoothUtegets http://napechke.com
цитирай
17. анонимен - generic viagra 664 14861
18.10.2012 04:12
[url=http://buyviagraonlinemall.com/#8328]buy viagra online[/url] - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#16645>buy viagra online</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#7265 buy generic viagra
цитирай
18. анонимен - payday loans online 955 20027
18.10.2012 10:40
[url=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#9664]payday loans online[/url] - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#1258>payday loans online</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#4516 payday loans online
цитирай
19. анонимен - payday loans online 539 8067
18.10.2012 15:28
[url=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#496]payday loans online[/url] - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#5574>payday loans online</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#1390 payday loans online
цитирай
20. анонимен - payday loans online 817 12766
18.10.2012 19:27
<a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#10671>payday loans online</a> - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#12793>payday loans online</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#14915 payday loans online
цитирай
21. анонимен - payday loans online 953 10753
19.10.2012 00:13
<a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#16635>payday loans online</a> - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#9499>payday loans online</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#10294 payday loans online
цитирай
22. анонимен - payday loans online 804 2583
19.10.2012 03:02
<a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#16497>payday loans online</a> - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#6489>payday loans online</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#816 payday loans online
цитирай
23. анонимен - buy cialis 8252
20.10.2012 15:43
<a href=http://ordercheapcialishere.com/#bheda>buy generic cialis</a> - <a href=http://ordercheapcialishere.com/#byfyw >cheap cialis online</a> , http://ordercheapcialishere.com/#hszta order cialis
цитирай
24. анонимен - cheap generic levitra 6246
21.10.2012 14:45
<a href=http://orderlevitrahere.com/#wezdg>levitra without prescription</a> - <a href=http://orderlevitrahere.com/#lobmp >buy generic levitra</a> , http://orderlevitrahere.com/#kmgqw buy levitra
цитирай
25. анонимен - cheapest kamagra 14908
21.10.2012 20:32
<a href=http://orderkamagranow.com/#socea>buy kamagra cheap</a> - <a href=http://orderkamagranow.com/#oqfaz >cheap kamagra</a> , http://orderkamagranow.com/#tviqx buy kamagra
цитирай
26. анонимен - buy cheap viagra 5810
21.10.2012 23:56
<a href=http://ordercheapviagrahere.com/#vwxyr>viagra 200 mg</a> - <a href=http://ordercheapviagrahere.com/#kdhbr >viagra 150 mg</a> , http://ordercheapviagrahere.com/#ncxxa viagra 120 mg
цитирай
27. анонимен - Peenursonnorb
22.10.2012 16:49
http://allbestedmeds.com/acheter-avana-france.html acheter avanafil I thought that it destroyed by another enzyme well as Viagra while work and I didnt need to take a who take nitroglycerin. Avanafil prevents phosphodiesterase 5 should be started at. <a href=http://allbestedmeds.com/buy-avana-usa.html>buy avana</a> Avanafil was approved by of the response or 5 enzyme which is work and I didnt of avanafil is 100 many men experience downsides after taking. http://allbestedmeds.com/compra-avana-italy.html - avanafil better sex life.
цитирай
28. анонимен - payday loans 817 19510
23.10.2012 17:36
<a href=http://paydayloansveryquickly.com/#9610>payday loans</a> - <a href=http://paydayloansveryquickly.com/#10608>payday loans</a> , http://paydayloansveryquickly.com/#17586 payday loans
цитирай
29. анонимен - cialis online 722 12845
24.10.2012 01:25
<a href=http://buycialisonlinesafe.com/#16331>buy cialis online</a> - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#8300>cialis online</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#965 buy cialis
цитирай
30. анонимен - generic kamagra 7448
24.10.2012 14:48
<a href=http://kamagrastorehere.com/#nbznj>kamagra online</a> - <a href=http://kamagrastorehere.com/#bqkig >cheap kamagra</a> , http://kamagrastorehere.com/#wtwvj buy kamagra
цитирай
31. анонимен - смотреть платья фото
24.10.2012 18:03
Здраствуйте!У меня есть хорошая новость Тогда читайте новость - <a href=http://a-energy.net.ua/user/QualagueP/>красное платье 2012 </a> модные комплекты одежды <a href=http://lingva-mpei.com/user/Doowlabsoto/>платья белого цвета </a> платья с открытой спиной короткие <a href=http://mill.com.ua/user/dernephetle/>интернет магазин одежда adidas </a> интернет магазин одежды ветровки ... Всем пока рад был сообщить...
-====-
Discount 10% - <a href=http://kamagra-uk.blog.hr/>Buy now Kamagra Cheap Online </a> - Kamagra info :.lowest price Kamagra costs US .: Discount 10% - <a href=http://kamagra-prices.blog.hr/>Kamagra Oral Jelly suppliers canada </a> - without prescription Buy Kamagra Oral Jelly
цитирай
32. анонимен - buy levitra online
24.10.2012 19:57
If you want to buy levitra use keywords http://onlinelevitrabuy.com/#2390 - buy generic levitra, <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#5774>buy levitra online</a> or this link http://onlinelevitrabuy.com/#7529 online
цитирай
33. анонимен - viagra online 13480
24.10.2012 21:44
<a href=http://viagrastorehere.com/#vavfc>buy viagra</a> - <a href=http://viagrastorehere.com/#kowpj >buy viagra</a> , http://viagrastorehere.com/#xsqys buy viagra online
цитирай
34. анонимен - generic cialis 9012
25.10.2012 13:59
<a href=http://cialisstorehere.com/#bnwtg>cialis online</a> - <a href=http://cialisstorehere.com/#gymfj >buy cialis online</a> , http://cialisstorehere.com/#myyio cheap cialis
цитирай
35. анонимен - payday loan online 1355
28.10.2012 10:54
<a href=http://badcreditloanhere.com/#gonoz>payday loan online</a> - <a href=http://badcreditloanhere.com/#rlnqg >online payday loan</a> , http://badcreditloanhere.com/#tbqap payday loan online
цитирай
36. анонимен - каталог деловой одежды
29.10.2012 02:26
Здраствуйте!Хотите заказать одежду на выгодных условиях? Тогда читайте новость - <a href=http://kazanova21.ru/user/Biseguike/>платье из платков </a> интернет магазины <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/#купить-юбки-макси»>купить юбки макси</a> платье фирмы <a href=http://56travel.ru/user/Uplipsete/>купить джинсовую рубашку </a> модная одежда ... Хороших Вам покупок!
.:::.
Discout 5-12% <a href=http://get-kamagra.blog.hr/#purchase-Kamagra-UK-delivery»>purchase Kamagra UK delivery</a> - online pharmacy Kamagra Buy : super Kamagra tablets Oral Jelly : Discout re 7% <a href=http://info-kamagra.com/#Kamagra-100mg-UK-gel»>Kamagra 100mg UK gel</a> - pharmacies Kamagra order online
цитирай
37. анонимен - платья вязанные спицами
29.10.2012 12:57
Привет Всем!Хотите заказать одежду на выгодных условиях? Тогда читайте новость - <a href=http://ih-zona.ru/user/Boonintinty/>шубы из норки распродажа запорожье </a> одежда интернет магазин украина <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/#детская-осенняя-одежда-интернет-магазин»>детская осенняя одежда интернет магазин</a> медицинская бижутерия <a href=http://old220.pq1.ru/user/Valselype/>бижутерия к свадебному платью </a> пижамы женские ... Всем пока рад был сообщить...
.:::.
Discout 5-12% <a href=http://now-online-kamagra.blog.hr/#Buying-Generic-Kamagra-US»>Buying Generic Kamagra US</a> - Generic Kamagra online drugstore : get Kamagra without a prescription or doctor : Discout re 7% <a href=http://cheap-kamagra-online.blog.hr/#Kamagra-instrUKcja-uzycia»>Kamagra instrUKcja uzycia</a> - viagra 100mg Kamagra Oral Jelly
цитирай
38. анонимен - интернет магазины одежды толстовки
30.10.2012 06:15
Привет Всем!Хотите купить одежду не выходя из дому? Тогда читайте новость - <a href=http://ural74.ru/user/ZennebmatFece/>женская одежда интернет магазин германия </a> ремень купить <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/#купить-рюкзак-kite»>купить рюкзак kite</a> купить платья копии <a href=http://busineslibrary.ru/user/AeroxyRox/>выпускные платья донецк </a> кофта женская ... Всем пока рад был сообщить...
.:::.
Discount for Christmas <a href=http://kamagra-prices.blog.hr/>best price for Kamagra </a> - Kamagra wirkung : Kamagra Oral Jelly Europe ajanta pharma : Discount for re 5 7 % <a href=http://ed-solution.onlinehostlocation.com/>new zealand Kamagra supplier </a> - how to Buy Kamagra online legal
цитирай
39. анонимен - buy viagra 13885
31.10.2012 22:37
<a href=http://cheapgenericviagranow.com/#oqmsq>cheap viagra online</a> - <a href=http://cheapgenericviagranow.com/#bqxyp >cheap generic viagra</a> , http://cheapgenericviagranow.com/#zrbor viagra online without prescription
цитирай
40. анонимен - известный интернет магазин одежды
02.11.2012 16:08
Здраствуйте!У меня есть новость магазину он-лайн Тогда читайте новость - <a href=http://www.topgrafix.ru/user/PairtySnini/>купить обувь в симферополе </a> аксессуары для волос интернет магазин <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/>платья длинные 2012 </a> сумка холодильник купить интернет магазин <a href=http://opilki-struzka.ru/user/Frulfelve/>интернет магазин одежды бизнес </a> купить очки солнцезащитные ... Всем пока рад был сообщить...
.:::.
Discount for Christmas <a href=http://kamagra-uk.blog.hr/>telephone Orders Kamagra </a> - super Kamagra tablets apcalis : Generic viagra Kamagra caverta pillshoprxcom : Discount for re 5 7 % <a href=http://erste-kamagra100mg.webstarts.com/>Kamagra r us </a> - Kamagra Oral Jelly Order pharmacy
цитирай
41. анонимен - buy propecia online 7325
02.11.2012 23:03
<a href=http://ordercheapgenericpropeciahere.com/#omysc>generic propecia</a> - <a href=http://ordercheapgenericpropeciahere.com/#mncfg >propecia online</a> , http://ordercheapgenericpropeciahere.com/#gtxwm cheap propecia
цитирай
42. анонимен - generic levitra 20446
03.11.2012 22:31
<a href=http://ordercheapgenericlevitrahere.com/#evyib>levitra online</a> - <a href=http://ordercheapgenericlevitrahere.com/#zlxnb >cheap levitra</a> , http://ordercheapgenericlevitrahere.com/#cvcpa buy levitra online
цитирай
43. анонимен - aNGWMqGBPnXONoFJ
06.11.2012 01:55
U5t9hp <a href="http://tzpdpvnpcwgk.com/">tzpdpvnpcwgk</a>, [url=http://wpvantwzygmt.com/]wpvantwzygmt[/url], [link=http://zonzulkqdiqb.com/]zonzulkqdiqb[/link], http://dbtwivrcjuyk.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: corruption
Категория: Регионални
Прочетен: 5429391
Постинги: 330
Коментари: 3471
Гласове: 11158
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031