Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2008 20:01 - ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 89 ОТ 7 МАЙ 2008 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА КРИТЕРИИ И РЕД ЗА ОЦЕНЯВАНЕ СЪОТВЕТСТВИЕТО НА ВЪВЕДЕНИТЕ СИСТЕМИ НА ДЕЛЕГИРАНИ БЮДЖЕТИ И НА ДОПЪЛНИТЕЛНО ИЗИС
Автор: corruption Категория: Политика   
Прочетен: 4244 Коментари: 2 Гласове:
0



ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 89 ОТ 7 МАЙ 2008 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА КРИТЕРИИ И РЕД ЗА ОЦЕНЯВАНЕ СЪОТВЕТСТВИЕТО НА ВЪВЕДЕНИТЕ СИСТЕМИ НА ДЕЛЕГИРАНИ БЮДЖЕТИ И НА ДОПЪЛНИТЕЛНО ИЗИСКВАНЕ, НА КОЕТО ДА ОТГОВАРЯТ СИСТЕМИТЕ НА ДЕЛЕГИРАНИТЕ БЮДЖЕТИ Обн. ДВ. бр.46 от 16 Май 2008г. image МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:

Чл. 1. Приема критерии и ред за оценяване съответствието на въведените системи на делегирани бюджети съгласно приложението.

 

Чл. 2. След оценяването на критериите и реда по ал. 1 министърът на финансите по предложение на министъра на образованието и науката да извърши компенсирани промени по бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджетни кредити.

 

Чл. 3. (1) Въвежда допълнително изискване, на което да отговарят системите на делегираните бюджети, задължаващо първостепенните разпоредители с бюджетни кредити да делегират права на директорите на детските градини, училищата и обслужващите звена, прилагащи системата на делегираните бюджети, да реализират собствени приходи с изключение на приходите от наеми на държавна и общинска собственост.

(2) Първостепенните разпоредители с бюджетни кредити могат да делегират на детски градини, училища и обслужващи звена, прилагащи системата на делегираните бюджети, и приходите от наеми на предоставена им за ползване държавна и общинска собственост.

(3) Първостепенните разпоредители с бюджетни кредити до 30 юни 2008 г. информират Министерството на образованието и науката за предприетите мерки по ал. 1.

 

Заключителни разпоредби
§ 1. Постановлението се приема на основание § 71, ал. 3 и 4 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2008 г.

 

§ 2. Необходимите средства за изпълнение на постановлението са предвидени в § 71, ал. 6 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2008 г.

 

Приложение към чл. 1 image Приложение към чл. 1

Критерии и ред за оценяване съответствието на въведените системи за делегирани бюджети

А. КРИТЕРИИ

I. Оценка за спазване на процедурите по разработването на формула съгласно законовата и подзаконовата нормативна уредба, осигуряващи прозрачност и предвидимост в разпределението на средствата по единен разходен стандарт.

· Първостепенният разпоредител с бюджетни кредити (ПРБК) е обсъдил формулата с директорите на звената.

· Първостепенният разпоредител с бюджетни кредити е утвърдил формулите за всяка отделна дейност до 31 март 2008 г.

· С утвърждаване на формулите за разпределение на средствата ПРБК е утвърдил и правила за промени в разпределението на средствата при изменение на броя на децата и учениците или стойностите по някои от другите показатели, въз основа на които се разпределят средствата по съответната формула. Резервът се разпределя по правила, утвърдени заедно с формулите.

II. Характеристика на формулите за разпределение на средствата, получени по единни разходни стандарти, утвърдени от ПРБК за всяка отделна дейност.

· Първостепенният разпоредител с бюджетни кредити е утвърдил формула за 100 на сто от средствата, които е получил за дейността.

· Минимум 80 на сто от средствата, които ПРБК е получил по единни разходни стандарти за дейността, се разпределят на базата на основните компоненти на формулата - единен разходен стандарт и брой ученици (деца).

· Допълнителните компоненти отговарят на условията, определени в § 70, ал. 4 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2008 г. С формулата не се разпределят разходи въз основа на недопустими компоненти - например численост на персонала и други подобни. Критериите за разпределение отговарят на допустимостта на допълнителните компоненти.

· Допълнителните компоненти са определени в размер до 20 на сто от общите средства по единни разходни стандарти, като могат да включват и резерв за нерегулярни разходи до 10 на сто от средствата по формулата.

III. Оценка на предпоставките за управление на делегиран бюджет - степен на делегиране на ресурси.

· Първостепенният разпоредител с бюджетни кредити финансира задълженията на училищата от минали години, освен ако тези задължения са формирани от директори на училища, прилагали системата на делегираните бюджети преди 1 януари 2008 г., за разходи, които са им били делегирани. Не се считат за задължения от минали години разходите за работни заплати за декември 2007 г., ако регулярно се изплащат след изтичане на месеца, както и неразплатените задължения в общинските училища, финансирани със средствата по чл. 91, ал. 2 от Постановление № 15 на Министерския съвет от 2008 г. за изпълнението на държавния бюджет на Република България за 2008 г. (обн., ДВ, бр. 16 от 2008 г.; изм. и доп., бр. 37 от 2008 г.).

Б. РЕД ЗА ОЦЕНЯВАНЕ НА СЪОТВЕТСТВИЕТО

I. За създаване на обща сравнителна рамка се оценяват положителните отговори на въпросите, включени в списъка с критерии. Пълните изисквания на нормативната уредба, въвеждаща делегирани бюджети при финансиране на база единен разходен стандарт, се считат за покрити, ако на всички въпроси по списъка с критерии от приложение № 1 или приложение № 2 са дадени положителни отговори.

1. Положителна оценка получават ПРБК, които прилагат системата на делегираните бюджети, отговаряща на всички задължителни критерии по приложение № 1.

2. Отрицателна оценка за съответната дейност получават ПРБК, които имат отрицателен отговор на един от критериите 1, 2, 3 или 6.

3. Задоволителна оценка за съответната дейност получават ПРБК, които имат отрицателен отговор на някои от критериите 4, 5, 7 или 8 и положителен отговор по всички останали.

II. За дейности, при които получател е едно звено, се оценяват критериите по приложение № 2.

1. Положителна оценка получават ПРБК за системата на делегирани бюджети, отговаряща и на двата критерия.

2. Отрицателна оценка за съответната дейност получават ПРБК, които са получили отрицателен отговор на критерий 1.

3. Задоволителна оценка за съответната дейност получава ПРБК при отрицателен отговор на критерий 2 и при положителен отговор на критерий 1.

В. МЕХАНИЗЪМ ЗА ПРИЛАГАНЕ

Средствата, предвидени в § 71, ал. 6 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2008 г., се разпределят между ПРБК за дейностите, за които са получили положителна и задоволителна оценка, по следния механизъм:

1. Средствата, предоставени със Закона за държавния бюджет на Република България за 2008 г. за съответната дейност на ПРБК, коригирани в съответствие с чл. 6, ал. 1 на Постановление № 15 на Министерския съвет от 2008 г. за изпълнението на държавния бюджет за 2008 г., се умножават в зависимост от оценката за всяка дейност, както следва:

· с коефициент 1 - за получена положителна оценка;

· с коефициент 0,5 - за задоволителна оценка.

2. Средствата в размер 21 000 хил. лв. се разпределят по ПРБК пропорционално на преизчислените с коефициентите суми.

3. Първостепенният разпоредител с бюджетни кредити разпределя получените средства между училищата, детските градини и обслужващите звена, прилагащи системата на делегираните бюджети, пропорционално на основните компоненти на формулата.

4. С решение на общинския съвет (за ПРБК - общини) ПРБК може да разпредели до 1/2 от получените средства за извънучилищни педагогически учреждения и за извънкласни дейности, като останалите средства се разпределят в съответствие с т. 3.

Г. ДОКУМЕНТИ И СРОКОВЕ

I. Документи

За оценяване съответствието на въведените системи на делегираните бюджети ПРБК представят следните документи (ако те не са представени до момента):

1. Копие от заповедта на ПРБК за утвърждаване на формули за отделните дейности.

2. Утвърдените формули за всяка дейност.

3. Утвърдените правила за:

· разпределение на средствата по отделните допълнителни компоненти на формулата;

· разпределение на резерва;

· промени в разпределението на средствата при изменение на броя на децата и учениците или стойностите по някои от другите показатели, въз основа на които се разпределят средствата по съответната формула.

4. Документи, удостоверяващи, че:

· Първостепенният разпоредител с бюджетни кредити финансира задълженията на училищата от минали години, освен ако тези задължения са формирани от директори на училища, прилагали системата на делегираните бюджети преди 1 януари 2008 г., за разходи, които са им били делегирани.

· Първостепенният разпоредител с бюджетни кредити е обсъдил формулата с директорите.

5. Разпределение между звената на средствата, получени от ПРБК по единни разходни стандарти за съответната дейност в съответствие с одобрената формула (при утвърден резерв, същият се посочва на отделен ред). Разпределението се представя в електронен вариант като Excel таблица съгласно приложение № 3.

II. Срокове:

1. Първостепенните разпоредители с бюджетни кредити представят необходимите документи в Министерството на образованието и науката в срок до една седмица от влизането в сила на постановлението. Министерството на образованието и науката публикува на електронната си страница одобрените критерии в срок до три дни от приемането им от Министерския съвет.

2. След постъпване на документите в Министерството на образованието и науката комисия, съставена от представители на министерствата и ведомствата, финансиращи дейности по образованието, Министерството на финансите, Националното сдружение на общините в Република България и представителните организации на работодателите в системата на народната просвета, в двуседмичен срок извършва оценка на съответствието на въведените системи за делегирани бюджети от ПРБК.

3. Членовете на комисията по т. 3 не участват в оценяването на системите на делегираните бюджети на ПРБК, които представляват.

4. В срока за извършване на оценката комисията може да изиска и да приеме допълнителни документи от отделни ПРБК с оглед установяване на съответствието с критериите.

5. В едноседмичен срок от приключване на оценяването министърът на образованието и науката прави предложение до министъра на финансите за извършване на корекции по бюджетите на ПРБК.

 

image Приложение № 1

Оценъчна карта за критериите
 

Критерии Източници на Оценка
  информация  
1 2 3

1. ПРБК е утвърдил формула за Администрати- ДА/НЕ
  100 на сто от средствата, вен акт на  
  които е получил за дейността. ПРБК (заповед)  
2. Минимум 80 на сто от средст- Утвърдена ДА/НЕ
  вата, които ПРБК е получил по формула за  
  единни разходни стандарти за съответната  
  дейността, се разпределят на дейност  
  базата на основните компонен-    
  ти на формулата - единен раз-    
  ходен стандарт и брой учени-    
  ци/деца.    
3. Допълнителните компоненти са Утвърдена ДА/НЕ
  определени до 20 на сто от формула за  
  общите средства по единни раз- съответната  
  ходни стандарти, като включват дейност  
  резерв за нерегулярни разходи    
  до 10 на сто от общите сред-    
  ства по съответната формула.    
4. ПРБК е обсъдил формулата с Документ, ДА/НЕ
  директорите на звената. представен от  
    ПРБК за прове-  
    дено обсъжда-  
    не - протоколи,  
    писма  
5. ПРБК е утвърдил формулата Администрати- ДА/НЕ
  до 31 март 2008 г. вен акт на ПРБК  
    (заповед)  
6. С утвърждаването на формули- Администрати- ДА/НЕ
  те за разпределение на средст- вен акт на ПРБК  
  вата ПРБК е утвърдил и пра- (заповед)  
  вила за:    
  - разпределение на средствата    
  по отделните допълнителни    
  компоненти на формулата;    
  - разпределение на резерва;    
  - промени в разпределението    
  на средствата при изменение    
  на броя на децата и учениците    
  или стойностите по някои от    
  другите показатели, въз основа    
  на които се разпределят сред-    
  ствата по формула.    
7. Допълнителните компоненти Утвърдена ДА/НЕ
  отговарят на условията, опре- формула за  
  делени в § 70, ал. 4 от ПЗР на съответната  
  ЗДБРБ за 2008 г. Формулата дейност  
  не разпределя разходи въз    
  основа на недопустими ком-    
  поненти - например численост    
  на персонала и др. подобни.    
8. ПРБК ще финансира задълже- Документ, ДА/НЕ
  ния на звена от минали години, представен от  
  прилагащи делегирани бюджети, ПРБК, или  
  освен ако тези задължения не друг документ  
  са формирани от директорите    
  на звена, които са прилагали    
  система на делегирани бюдже-    
  ти преди 2008 г., за разходи,    
  които са им били делегирани.    

 

image Приложение № 2

Оценъчна карта за критериите за дейности, за които получател е едно звено
 

Критерии Метод за Оценка
  оценка на  
  изпълнението  
  на критерия  

1. ПРБК е утвърдил бюджет на зве- Документ, ДА/НЕ
  ното, включващ трансфер от представен  
  ПРБК, не по-малък от средствата от ПРБК  
  по дейността, получени от ПРБК.    
2. ПРБК финансира задължения на Документ, ДА/НЕ
  звена от минали години, прила- представен  
  гащи делегирани бюджети, освен от ПРБК, или  
  ако тези задължения са формира- друг документ  
  ни от директорите на звена, кои-    
  то са прилагали система на деле-    
  гирани бюджети преди 2008 г.,    
  за разходи, които са им били    
  делегирани.    

 

image Приложение № 3

Разпределение на средствата, получени от ПРБК по единни разходни стандарти по дейности
 

Дейност Второстепенни Средства за
  (третостепенни) второстепенни
  разпоредители с (третостепенни)
  бюджетни кредити разпоредители,
    разпределени
    по формула
1 2 3

1. ... ... .. 1... ... ...  
  2... ... ...  
  3... ... ...  
  Резерв за нерегу-  
  лярни разходи  
  Резерв по чл. 6, ал. 3  
  от ПМС № 15 от  
  2008 г. за разчетен  
  по-висок брой деца/  
  ученици  
Общо за    
дейност    
2... ... ... 1... ... ...  
... .. 2... ... ...  
  и т.н.  
Общо разпреде-    
лени средства за    
системата на    
ПРБК    
Общо получени    
средства от    
ПРБК по единни    
разходни    
стандарти    
Разлика между    
получени и раз-    
пределени    
средства  




Гласувай:
0



1. анонимен - za6titeni y4ili6ta
26.05.2008 16:52
Vagi li vsi4ko tova za za6titenite y4ili6ta?Niama o6te ministersko postanovlenie za tiax!Ne se znae koi sa v spisaka!Dopalnitelni stbsidii za tiax niama!Takiva malki y4ili6ta imat pari do uni mesets!
цитирай
2. анонимен - XXReCDmmwVVO
30.10.2012 10:49
tjYa97 <a href="http://jafdfouaguym.com/">jafdfouaguym</a>, [url=http://sohraibpzbfj.com/]sohraibpzbfj[/url], [link=http://fnbkztdekpyq.com/]fnbkztdekpyq[/link], http://wddirulhmqbp.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: corruption
Категория: Регионални
Прочетен: 5438872
Постинги: 330
Коментари: 3471
Гласове: 11158
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930