Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.03.2012 10:40 - В АНГЛИЯ УВОЛНЯВАТ ХРИСТИЯНИ, КОИТО НОСЯТ КРЪСТЧЕТА
Автор: lyubomircholakov Категория: Политика   
Прочетен: 2900 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 12.03.2012 10:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Европейският съд по правата на човека в Страсбург започва разглеждане на 4 такива случаи
 
12.03.2012

 image


Надя Евейда, която беше уволнена през 2006 г. от авиокомпанията British Airways, защото носи християнско кръстче, както и още трима англичани, изгубили работата си по същата причина, са подали жалби в Европейския съд по правата на човека. Британското правителство ще бъде принудено да заяви открито дали поддържа или не правото на християните да носят символа на своята религия.
Както съобщава "The Sunday Telegraph", представителите на правителството ще защитават тезата, че откритото носене на кръстче не било "изискване" на християнското вероизповедание и поради това работодателите били имали право да забранят носенето му и да уволняват служителите си, които го носят. Позицията на правителството вече предизвика рязка критика от страна на неколцина известни британци, сред тях и лорд Кери, бивш Кентърбърийски архиепископ, който заяви, че съдилищата и министрите се опитват да заличат унищожат християнството като фактор в обществения живот.  Съдът в Страсбург ще разгледа жалбите за дискриминация по религиозен признак на четиримата християни от Великобритания, които досега загубиха делата в английските съдилища. Освен Надя Евейда, друг нашумял от тези случаи е с медицинската сестра Шърли Чаплин, която преди това 30 години е работила в болницата The Royal Devon & Exeter NHS Trust Hospital. 
image   Надя Евейда
Надя Евейда живее в лондонското предградие Туикънхем. Дъщеря на египтянин и англичанка, тя изповядва коптско християнство.

През октомври 2006 (по други данни - през септември) дежурният мениджър на летище "Хийтроу", където работела Евейда, й забранил да носи открито малко кръстче на шията си. Мотивирал се с това, че корпоративните правила на "Бритиш ъруейз" забраняват на служителите да носят украшения. При това изключения се правят за мюсюлманите и сикхите - на първите им е разрешено да носят хиджаби, а на вторите - тюрбани и гривни. Евейда решава, че политиката на компанията е дискриминационна спрямо християните и настоява, че кръстът не е "украшение", а религиозен атрибут.
Но администрацията не се съгласява с доводите й и я изпраща в неплатен отпуск. След това Надя подава съдебен иск против работодателя си въз основа на законодателството за равни условия при наемане на работа. След първото дело съдът обаче се произнася, че решението на авиокомпанията е законно.

Евейда заявява, че не желае компромис и ще се бори за правото си да носи кръстче на верижка; опасявайки се от масов бойкот, авиокомпанията й разрешила да го носи като значка върху ревера на униформата си. Надя отхвърля и друго предложение - да си носи кръстчето както иска, но да бъде преместена на друга длъжност, където пътниците няма да я виждат.
Надя Евейда е подкрепена от профсъюза на работниците в транспорта (Transport and General Workers" Union, TGWU), от 200 свои колеги, подписали петиция в нейна защита, от християнски организации и от 94 депутати от парламента на Великобритания, включително лидера на Палатата на общините Джак Строу. Решението на авиокомпанията е критикувано от първите двама в йерархията на Англиканската църква - Кентърбърийският архиепископ Роуън Уйлямс и Йоркският архиепископ Джон Сентаму.
Двама членове на правителството - министърът за Северна Ирландия Питър Хейн и министърът на околната среда Бен Бредшу обявиха бойкот на "Бритиш еъруейз". Тогавашният премиер Тони Блеър дава да се разбере от председателя на директорския съвет на авиокомпанията Мартин Брътън, че не одобрява решението им по този случай.


Източници: 
[1] Gary Duncan. Blair put-down for BA head after CBI outburst reignites cross row. — The Times, 28.11.2006
[2] Maurice Chittenden, Cosmo Landesman. BA crucifix rebel turns down peace deal. — The Sunday Times, 26.11.2006
[3] Phil Stewart. Anglicans review ties to British Airways over cross. — Reuters, 24.11.2006
[4] Toby Helm. Nearly 100 MPs join protest over BA cross ban. — Daily Telegraph, 24.11.2006
[5] Steve Doughty, Jane Merrick. Second minister to boycott BA in growing row over Christian worker. —Daily Mail, 21.11.2006
[6] Woman loses fight to wear cross. — BBC News, 20.11.2006
[7] Jane Merrick. Christian BA employee to take legal action over suspension for wearing cross. — Daily Mail, 13.10.2006

 

 




Гласувай:
5


Вълнообразно


1. nikikm - Пиратствот, масонство и антихристиянство? Гл 15 от романа на Л Чолаков - ДЕМОКРАТУРА
16.07.2012 01:11
моето виждане на нещата и.
1.***.”Мотивите на ръководството на компанията бяха, че носенето на кръстчето било «обиждало» представителите на други религии.”
*Това означава,че съществуването на хищниците,обижда агнетата и другите тревопасни! Трябва да се унищожат всички хищници по света,като нелиберални!Агнетата също,защото обиждат растителния свят!


2.*** ..”Европейската комисия реши да приеме декларация срещу «християнофобията» – но представителите на Гърция и Португалия се противопоставиха на тази формула и тя беше заменена с абстрактно-мъглявата фраза «против преследванията на религиозна основа».”
*Това пък означава пък,доколко представителите на гърция и п-я са Християни! Макар да декларират друго.Трябва да се внимава!Християни сме ние,но не си познаваме религията,а тя е истинската!И за това против нас е войната!Не против гръцката опошлено и завоювано православие,а против Истинското Семиарианство-религията на нашите прадеди!Първата! Борис я е изоставил и приел гръцкото юдеохристиянство,затова е сега „светец”,със спорен за българската нация принос!

***”Държавният департамент на САЩ запази пълно мълчание и във връзка с преследванията на християни в люлката на демокрацията – Великобритания, включително по вече цитираните случаи на Надя Евейда и другите три такива, стигнали до съда в Страсбург...”
*САЩ са юдеизирана държава,създадена от масони и завоалирано християнска,в началото.Днес е просто галям израел и Християнството е обречено,доколкото съществува и не е овладяно.

*** ..”Историците са единодушни: това са били обикновени разбойници. Бандити. Мутри. И да твърди някой, че са били «благородни» или да го внушава чрез художествени описания, е все едно да внушава, че днешните мутри, бандити и мафиоти са благородни.”
*Една руска журналистка по повод организираната престъпност в Русия и прословутата жестокост на руската мафия,заяви,че е готова да получи публично шамар за всеки един от смятаните за водачи на мафията,ако се докаже,че е етнически руснак!Нямам сведени
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lyubomircholakov
Категория: Политика
Прочетен: 3748331
Постинги: 581
Коментари: 2011
Гласове: 3305
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031