Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.09.2007 10:08 - СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА
Автор: corruption Категория: Регионални   
Прочетен: 5514 Коментари: 1 Гласове:
0



image

Колко хора познават добре историята на нашата мила България? Невероятно малко..! Вчера на градски площад под тихия дъждец напомнящ повече за сълзите изплакани за героите осъществили съединението на България присъстваха много малко граждани, сред тях липсваха млади хора. От местната организация на ПП "АТАКА" поднесохме венец с червени рози символизиращи кръвта на загиналите ни деди в това паметно събитие на паметната плоча осведомяваща , че на 2.09.1885г. на това място е провъзгласено Съединението в гр. Панагюрище. Колко от Българите знаят , че знамето ушито лично от Райна Княгиня за Съединението е в градския исторически музей на града и имат възможност да го разгледат?

В тринадесет вековната история на нашето Отечество България има много дати и събития, които ще останат завинаги в паметта на признателния български народ. Такова едно събитие е подготовката и провъзгласяването на съединението на Княжество България с Източна Румелия. Изминаха 122 години от извършването на този велик акт, едно от най-великите политически събития от новата българска история на българския народ. Затова нашите сърца са изпълнени с чувства на законна гордост и дълбоко преклонение пред подвига на ония мъже, които на 6-ти септември 1885г. влязоха в Пловдивския конак, свалиха представителя на султанската власт и обявиха Съединението. На Берлинския конгрес през 1878г. великите сили правят всичко възможно да обезсилят резултатите от освободителната Руско-турска война. От Санстефанска България, в която етнически беше обединен целият български народ, бе създадено Княжество България, полузависимо от Турската империя, Източна Румелия като автономна област, васална на султанската власт, а Одринска и Беломорска Тракия и Македония останаха в границите на Турция, под робство. Това безцеремонно разкъсване на българския народ предизвика неговото спонтанно недоволство. Последвалата организация на българските патриоти борба за пълно национално освобождение и обединение беше закономерно и прогресивно явление в историята на целия народ. В Берлин той беше разпокъсан икономически, политически и духовно. Идеята за национално освобождение и обединение беше завладяла целият български народ и беше дълбоко осъзната от всеки българин. Затова с пълно основание ние считаме Съединението от 1885г. като продължение на нашата национална революция, като продължение на Априлската епопея от 1876г.

Начело на народната борба застава БТЦРК. До лятото на 1885г. БТРЦК се придържа към тактиката на революционната борба, основават се „частни” или местни революционни комитети, както в Източна Румелия, така и в пределите на свободното българско Княжество. На страната на святото дело са безусловно привлечени всички слоеве на обществото, както и командирския състав на войската в двете изкуствено разделени части на страната.

Революционните традиции, жаждата да се доведе до край делото на националната революция и факта, че Панагюрище, което даде толкова свидни жертви за свободата, остана в пределите на Източна Румелия, предопределят участието на града в борбата за Съединението. Панагюрци стават най-ревностните радетели за Съединението. Те се включват във всички дейности, свързани с борбата за национално обединение. „...В Панагюрище – пише в писмото си до Райна Княгиня Манчо Джуджев – се обучава народът на военно обучение, т.е. как се стреля по неприятеля, под име „Гимнастически дружества”. Под ръководството на офицер ежедневно по 65 човека преминават военно обучение. В селищата на околията са разпределени 970 пушки, като само в Панагюрище има 650 пушки и 100 сандъка с патрони. По този повод на разпокъсването на Сан-Стефанска България панагюрци изготвят гневен протест, който връчват на чуждестранните представители в Пловдив. Под „Програмата на действие”, приета от делегатите на цяла Източна Румелия, проведено в Сливен през 1880г., стой и подписа на панагюреца Искрьо Мачев – делегата от Оборище. В града е съставен революционен комитет в състав: Найден Дринов, Петко Мачев и Стоян Бански – все дейци от Априлското възстание. На митинга, устроен в Панагюрище в мъжкото училище на 4-ти март 1884г., присъствуващите 1300 души от града и околностите приемат резолюция, в която се казва: „..за тукашните средногорски обитатели, у които не са заздравели раните, ... сега повече от всякой друг път е скъпа свободата на Отечеството и милата идея за Съединението в едно цяло на всички разпокъсани части на българската земя.”

         През пролетта на 1885г. начело на движението за Съединението в Панагюрище застават нови революционни дейци. В създадения комитет влизат: Тодор Симеонов Хаджикирилов – председател, Събко Лулчов Милков – секретар и Антон Ненов Оряшков – касиер – все синове на активни участници в Априлското възстание. Техни сподвижници са: Стефан Щърбанов, Ильо Радивчев, Ганчо Перфанов, Стефан Станчев, Райко Белопитов, Тодор Шопов и др.

         На 2-ри септември 1885г. тези млади революционни дейци организират акция за сваляне на румелийската власт и за обявяването на Съединението. На площад „Георги Бенковски” е развят трибагреника с изписаните слова „Съединението прави силата”. От устата на събралото се хилядно множество ечат възгласите „Долу Румелия” и „Да живее Съединението”.

         И с право по този повод на страниците на вестник „Борба” Захари Стоянов възкликва: „Живейте Панагюрци! Костите на Бенковски, на Волова, на Икономова тържествуват...”

         Четири дни след това в Пловдив през нощта на 5-ти срещу 6-ти септември 1885г. Съединението е официално провъзгласено от въстаналата войска и възстаническите чети. В града пристига княз Батенберг и министър председателят на Княжество България.

         А в Панагюрище на този ден хиляден народ се стича на централния площад под историческото знаме на Съединението на Княжество България и Източна Румелия единна българска държава.

         Съединението от 1885г. има огромно историческо значение за понататъшното икономическо, политическо и културно развитие на българския народ. То даде подтик за развитието на икономическите и производствени отношения, увеличи територията на Княжество България и укрепи вярата на народа ни да продължи с още по-голяма енергия и воля борбата за завършване на своето национално освобождение и обединение.

 

Георги Абдулов – директор на гр. Исторически музей град Панагюрище.







Гласувай:
0



1. анонимен - Атака отсрами Панагюрци
12.09.2007 21:24
като страничен наблюдател, който поднесе цвете в чест на дедите ни, както и за моя прапрапрадядо загинал в сражение за национално обединение видях , че единсвено Атака поднесе венец, както и цветя. А агент оптик - Мечев му дадоха служебно венец от общината. Това е "икономически патриот".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: corruption
Категория: Регионални
Прочетен: 5429769
Постинги: 330
Коментари: 3471
Гласове: 11158
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031