Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.10.2008 09:23 - НАРЕДБА № 2 ОТ 6 ОКТОМВРИ 2008 Г. ЗА ПРОЕКТИРАНЕ, ИЗПЪЛНЕНИЕ, КОНТРОЛ И ПРИЕМАНЕ НА ХИДРОИЗОЛАЦИИ И ХИДРОИЗОЛАЦИОННИ СИСТЕМИ НА СГРАДИ И СЪОРЪЖЕНИЯ
Автор: corruption Категория: Регионални   
Прочетен: 4123 Коментари: 6 Гласове:
0



НАРЕДБА № 2 ОТ 6 ОКТОМВРИ 2008 Г. ЗА ПРОЕКТИРАНЕ, ИЗПЪЛНЕНИЕ, КОНТРОЛ И ПРИЕМАНЕ НА ХИДРОИЗОЛАЦИИ И ХИДРОИЗОЛАЦИОННИ СИСТЕМИ НА СГРАДИ И СЪОРЪЖЕНИЯ В сила от 14.10.2008 г. Издадена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството
Обн. ДВ. бр.89 от 14 Октомври 2008г. Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ Чл. 1. (1) С наредбата се определят изискванията при проектирането, изпълнението, контрола и приемането на хидроизолации и хидроизолационни системи на сгради и строителни съоръжения.

(2) Изискванията на наредбата се прилагат при изпълнение на хидроизолации на подземни части и на покриви на нови сгради и съоръжения, на нови строителни съоръжения, както и при основно обновяване, реконструкция, основен ремонт или преустройство, за което се изисква разрешение за строеж, на съществуващи сгради и съоръжения.

 

Чл. 2. (1) При проектирането и изпълнението на хидроизолации на сгради и съоръжения със специфични характеристики при експлоатацията им се прилагат изискванията по тази наредба и на съответните специални нормативни актове и технически спецификации.

(2) За строителните продукти, предназначени за хидроизолации и хидроизолационни системи, чиито технически характеристики и параметри не са определени в тази наредба, се спазват изискванията й, както и разработените към инвестиционния проект подробни изисквания и технология за изпълнение в съответствие с указанията на производителя.

 

Чл. 3. Наредбата се прилага едновременно с нормативните актове и техническите спецификации, с които се определят изискванията към надеждността на конструкциите, безопасността при пожар, санитарно-хигиенните изисквания и здравословните и безопасни условия на труд, както и други изисквания, свързани с безопасността на строежите.

 

image Чл. 4. (1) Строителните продукти за изпълнение на хидроизолации се предвиждат с инвестиционния проект в съответствие с техническите спецификации, определени със Закона за техническите изисквания към продуктите и с Наредбата за съществените изисквания към строежите и оценяване съответствието на строителните продукти, приета с Постановление № 325 на Министерския съвет от 2006 г. (обн., ДВ, бр. 106 от 2006 г.; попр., бр. 3 и 9 от 2007 г.; изм., бр. 82 от 2008 г.).

(2) При изпълнението на хидроизолации на строежите не се допуска влагането на строителни продукти, без да е оценено и удостоверено съответствието им по реда на наредбата по ал. 1.

 

Чл. 5. (1) Хидроизолациите и хидроизолационните системи се изпълняват в съответствие с одобрения инвестиционен проект и с указанията на производителите на строителни продукти, в т.ч. при тяхното транспортиране, полагане или монтиране.

(2) Контролът при организирането и изпълнението на строителните и монтажните работи, свързани с изпълнението на хидроизолации и хидроизолационни системи, се осъществява от лицето, упражняващо строителен надзор, или от техническия ръководител - за строежите от пета категория съгласно Закона за устройство на територията (ЗУТ).

 

Чл. 6. (1) Контролът и приемането на изпълнени хидроизолации и хидроизолационни системи включва всички строителни и монтажни работи, които подлежат на закриване, в т.ч. подготвената основа за изпълнение на хидроизолацията и всеки пласт на хидроизолацията и на хидроизолационната система.

(2) Завършените хидроизолации или хидроизолационни системи се приемат и документират съгласно Наредба № 3 от 2003 г. за съставяне на актове и протоколи по време на строителството (обн., ДВ, бр. 72 от 2003 г.; изм. и доп., бр. 37 от 2004 г. и бр. 29 от 2006 г.).

(3) Не се приемат изпълнени хидроизолационни работи, които не съответстват на изискванията по тази наредба и на одобрения инвестиционен проект.

 

Чл. 7. За осигуряване на безопасността на труда при изпълнението на хидроизолациите или на хидроизолационните системи се спазват изискванията на Наредба № 2 от 2004 г. за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд при извършване на строителни и монтажни работи (обн., ДВ, бр. 37 от 2004 г.; попр., бр. 98 от 2004 г.; изм., бр. 102 от 2006 г.).

 

Чл. 8. В техническия паспорт на сградата или строителното съоръжение се вписват основните експлоатационни характеристики на вложените хидроизолационни продукти, мерките за тяхното поддържане, както и указания и инструкции, свързани с експлоатацията на изпълнените хидроизолации.

 

Глава втора.
ИЗИСКВАНИЯ ПРИ ПРОЕКТИРАНЕТО НА ХИДРОИЗОЛАЦИИ И ХИДРОИЗОЛАЦИОННИ СИСТЕМИ Раздел I.
Общи изисквания image Чл. 9. (1) Проектната документация (проектните решения) на хидроизолациите и на хидроизолационните системи на сгради и съоръжения се представя в част архитектурна или в част конструктивна на инвестиционния проект в зависимост от вида и предназначението на строежа.

(2) В обяснителната записка към фаза идеен проект се обосновават проектното решение и изборът на строителни продукти за изпълнение на хидроизолациите и/или на хидроизолационните системи.

(3) Във фаза технически проект проектните решения за изпълнение на хидроизолациите и/или на хидроизолационните системи се представят в чертежите на проекта.

(4) Във фаза работен проект се разработват подробно детайли за характерните зони, като дилатационни или работни фуги, водоприемници, отдушници, ограждащи бордове и всички повърхнини, пресичащи изолираната повърхност, отвори за преминаване на инсталации през изолираните части на сградата, покриви с променящ се наклон и др. С работния проект се определят и изискванията към технологията за изпълнение на хидроизолациите и/или на хидроизолационните системи в съответствие с техническия проект, както и изискванията за поддържането им по време на експлоатация в съответствие с указанията на производителя на хидроизолационни продукти.

(5) Изискванията към технологията за изпълнение на хидроизолацията и/или на хидроизолационната система се определят от проектанта или строителя въз основа на договора за проектиране или за строителство.

(6) Списък на техническите спецификации за проектиране и изпълнение на хидроизолации и хидроизолационни системи на сгради и съоръжения е даден в приложение № 1.

 

Раздел II.
Класификация на хидроизолациите и хидроизолационните системи Чл. 10. Хидроизолациите и хидроизолационните системи на подземни части на сгради и съоръжения се класифицират в зависимост от:

1. функцията и предназначението им за защита от:

а) капилярно покачена вода и почвена влага;

б) безнапорни води (почвени, инфилтрирани дъждовни);

в) напорни води;

2. разположението им спрямо водния напор:

а) външни - откъм страната на водния напор;

б) вътрешни - разположени откъм противоположната страна на водния напор;

3. вида на продуктите за хидроизолации и хидроизолационни системи:

а) огъваеми битумни мушами;

б) огъваеми пластмасови и каучукови мушами;

в) огъваеми пластмасови релефни мембрани;

г) полимерни течни състави;

д) битумни и битумнополимерни течни състави;

е) циментнополимерни състави;

ж) на база бентонит;

з) импрегнационни и инжекционни състави.

 

Чл. 11. Хидроизолациите и хидроизолационните системи на строителни съоръжения се класифицират в зависимост от:

1. функцията и предназначението им:

а) за резервоари и басейни;

б) за водни кули и силози;

в) за транспортни съоръжения (мостове, виадукти и тунели);

г) за хидротехнически съоръжения (язовирни стени, напорни тръбопроводи и канали);

д) за депа за твърди битови отпадъци;

2. разположението им спрямо действието на водата:

а) външни и вътрешни - за резервоари и басейни, разположени под кота терен, и вътрешни - за резервоари и басейни, разположени над кота терен;

б) вътрешни - за водни кули и силози;

в) за транспортни и хидротехнически съоръжения - разположени откъм страната на действие на водата;

г) за депа за твърди битови отпадъци - разположени откъм страната на действие на отпадъчните води и инфилтрати.

 

Чл. 12. Хидроизолациите и хидроизолационните системи на покриви се класифицират в зависимост от:

1. вида и наклона на покрива:

а) плосък покрив с наклон от 1,5 до 7 %;

б) скатен покрив с наклон, по-голям от 7 %;

2. вида на водоотвеждането:

а) вътрешно;

б) външно;

3. предназначението на покрива:

а) използваем покрив - покрив-тераса, покрив-градина, паркинг;

б) неизползваем покрив;

4. броя на пластовете:

а) многопластови хидроизолационни системи;

б) еднопластови хидроизолационни системи;

5. връзката на хидроизолационната система с основата:

а) незалепени;

б) частично залепени (точково или ивично);

в) изцяло залепени;

г) механично закрепени;

6. вида на продуктите за хидроизолации и хидроизолационни системи при плосък покрив:

а) огъваеми битумни мушами;

б) огъваеми пластмасови и каучукови мушами;

в) течни битумни и битумнополимерни състави;

г) течни полимерни състави;

д) циментнополимерни състави;

7. вида на продуктите за хидроизолации и хидроизолационни системи при скатен покрив:

а) глинени покривни керемиди;

б) керемиди от бетон;

в) покривни плочи от естествен камък и дърво;

г) битумни керемиди (шиндли);

д) метални керемиди;

е) вълнообразни битумни листове;

ж) профилни вълнообразни ламарини;

з) фиброциментни дисперсно армирани листове;

и) вълнообразни профилни полимерни листове;

й) плоски метални листове;

к) покривни сандвич-панели;

л) огъваеми битумни, пластмасови и каучукови мушами;

м) течни битумни, битумнополимерни и полимерни състави;

8. защитата на хидроизолацията при плоски покриви:

а) тежка;

б) лека.

 

Раздел III.
Основни изисквания при проектирането на хидроизолации и на хидроизолационни системи на подземни части на сгради и съоръжения Чл. 13. Видът на хидроизолацията и на хидроизолационната система на подземни части на сгради и съоръжения се избира в зависимост от:

1. техническите характеристики и технологията за изпълнение на строежа;

2. нивото и вида на подземните води;

3. вида на строежа: ново строителство, основен ремонт, реконструкция, основно обновяване или преустройство;

4. вида на основата, върху която ще се изпълнява хидроизолацията (бетон, циментно-пясъчен разтвор, торкретбетон, дървесина, метал, зидария и др.);

5. компонентите (слоевете) на хидроизолационната система;

6. начина на отводняване на строителната площадка (чрез филтрационни кладенци или иглофилтри, шпунтова стена или дренажна система).

 

image Чл. 14. (1) Физико-механичните характеристики на огъваемите битумни мушами са, както следва:

1. якост на опън (надлъжно и напречно) - ####16777216#і@@ 500 N/5 cm и @####16777216#@####16777216#і@@ 350 N/5 cm;

2. удължение (надлъжно и напречно) - при основа стъклен воал и стъклена тъкан ####16777216#і@@ 2 %; при основа нетъкан полиестерен текстил @####16777216#@####16777216#і@@ 30 %;

3. огъваемост при ниски температури - 0 °С;

4. водонепропускливост при налягане 0,06 МРа в продължение на 24 h;

5. съпротивление на раздиране (със стебло на гвоздей) - 100 N;

6. съпротивление на разлепване и съпротивление на срязване на снажданията - не по-малки от якостта на основния материал, като не се допуска скъсване в участъка на снаждане.

(2) Броят на слоевете хидроизолация в зависимост от големината на водния напор се определя, както следва:

1. при воден стълб Н 5,0 m - най-малко два слоя, като всеки от тях е с дебелина не по-малка от 3 mm;

2. при воден стълб Н > 5,0 m - общата дебелина на хидроизолацията е не по-малка от 8 mm и с не по-малко от два слоя.

(3) Основата за изпълнение на хидроизолационна система от огъваеми битумни мушами трябва да отговаря на следните изисквания:

1. да е здрава, гладка, равна, почистена от прах, кал, ръжда, мазнини и други замърсявания;

2. да е с якост не по-малка от 10 MPa;

3. да е с влажност не повече от 5 %;

4. да няма единични грапавини с размери в план, по-големи от 10 mm, както и вдлъбнатини или изпъкналости, по-големи от 2 mm;

5. да няма неравности с размери, по-големи от 5 mm;

6. в контактната зона на вертикални и хоризонтални повърхности при необходимост се оформя откос (холкер) с катет от 5 до 10 cm.

(4) Хидроизолацията се закрепва към основата посредством:

1. газопламъчно заваряване;

2. самозалепващ се слой, намиращ се от долната страна на мушамата;

3. механично закрепване към основата.

(5) Хидроизолационната система на база огъваеми битумни мушами се полага при следните атмосферни условия:

1. температурата на въздуха е не по-ниска от плюс 5 °С или се различава от температурата, определена с технологията за изпълнение;

2. няма валежи (роса, дъжд, слана и сняг) и вятър;

3. няма високи подземни води.

(6) В случаите, когато хидроизолацията на подземни части на сгради и съоръжения с огъваеми битумни мушами се изпълнява при условия, различни от определените по ал. 5, проектантът или изпълнителят на хидроизолацията разработва изисквания за изпълнение и технологични указания за полагането й при съобразяване с конкретните условия.

(7) При изпълнението на хидроизолация от огъваеми битумни мушами, които се полагат по хоризонталните и вертикалните повърхности на подземни части на сгради и съоръжения, се предвижда защита, както следва:

1. от механични въздействия и увреждания посредством:

а) слой от циментно-пясъчен разтвор или от бетон с дебелина не по-малка от 4 cm - за хидроизолации, изпълнявани по хоризонтални повърхности;

б) платна от екструдиран пенополистирен (XPS) с дебелина не по-малка от 4 cm;

в) полимерна релефна мембрана с маса не по-малка от 500 g/m;

г) стоманобетонни панели с дебелина не по-малка от 4 cm;

д) зидария от керамични или бетонни тухли с широчина 12 cm;

е) други подходящи материали, определени в съответствие с проекта;

2. от течни агресивни среди - с проект за антикорозионна защита на подземните части, разработен в съответствие с изискванията за проектиране на антикорозионна защита на сгради и съоръжения.

 

image Чл. 15. (1) Физико-механичните характеристики на огъваемите пластмасови и каучукови мушами са, както следва:

1. якост на опън (надлъжно и напречно) - 0,9 МРа;

2. удължение (надлъжно и напречно) - с армираща тъкан 30 %, а без армираща тъкан - @####16777216#і@ 100 %;

3. огъваемост при ниски температури - минус 20 °С;

4. водонепропускливост при налягане 0,06 МРа в продължение на 24 h;

5. промяна в размерите след термично третиране (6h, 80 ± 2 °С) - 1 %;

6. съпротивление на раздиране (със стебло на гвоздей) - 180 N;

7. устойчивост на стичане при повишени температури (топлоустойчивост) - 100 °С;

8. устойчивост на битум.

(2) Основата за изпълнение на хидроизолационна система от огъваеми пластмасови и каучукови мушами трябва да отговаря на следните изисквания:

1. да е гладка, равна и здрава (с якост на натиск не по-малка от 10 MPa);

2. да е суха, с влажност до 4 % при залепване;

3. да няма замърсявания от мазнини, прах и строителни отпадъци.

(3) Изискванията към закрепването на хидроизолацията към основата и снажданията са съгласно чл. 14, ал. 4 и се определят с технологични указания, разработени от проектанта или от изпълнителя на хидроизолацията.

(4) При изпълнението на хидроизолация от огъваеми пластмасови и каучукови мушами на подземните части на сгради и съоръжения се спазват изискванията по чл. 14, ал. 5, 6 и 7.

 

image Чл. 16. (1) Физико-механичните характеристики на хидроизолациите и на хидроизолационните системи за защита от инфилтрирани атмосферни и подземни води на база огъваеми пластмасови релефни мембрани са, както следва:

1. якост на опън (надлъжно и напречно) - 10 МРа;

2. удължение в двете посоки (надлъжно и напречно) - 10 %;

3. огъваемост при ниски температури - минус 20 °С;

4. водонепропускливост при налягане 0,002 МРа в продължение на 24 h;

5. промяна в размерите след термично третиране (6h, 80 ± 2 °С) - 1 %;

6. съпротивление на раздиране (със стебло на гвоздей) - 180 N.

(2) Основата за изпълнение на хидроизолацията и/или на хидроизолационната система трябва да отговаря на следните изисквания:

1. да е гладка, равна и здрава (с якост на натиск не по-малка от 10 MPa);

2. да няма пукнатини, замърсявания от мазнини, прах и строителни отпадъци.

(3) Изискванията при изпълнението на хидроизолацията и/или на хидроизолационната система и на детайлите за закрепване и снаждане се определят с технологични указания, разработени от проектанта или от изпълнителя на хидроизолацията.

(4) При изпълнението на хидроизолациите и на хидроизолационните системи от огъваеми пластмасови релефни мембрани се спазват изискванията по чл. 14, ал. 5 и 6.

 

image Чл. 17. (1) Физико-механичните характеристики на хидроизолациите и на хидроизолационните системи на база полимерни течни състави са, както следва:

1. якост на опън (надлъжно и напречно) - 1 МРа;

2. удължение в двете посоки (надлъжно и напречно) - 30 %;

3. огъваемост при ниски температури - минус 10 °С;

4. водонепропускливост при налягане 0,06 МРа в продължение на 24 h;

5. време на съхнене - 12 h;

6. якост на сцепление при опън (адхезия) с бетонна повърхност 1 МРа.

(2) Основата за изпълнение на хидроизолационната система от полимерни течни състави трябва да отговаря на следните изисквания:

1. да е равна и гладка, без пукнатини;

2. да е здрава (с якост на натиск не по-малка от 10 MРa);

3. да е с влажност до 4 %;

4. да няма замърсявания от мазнини, прах и строителни отпадъци.

(3) В основата се допускат изпъкналости и вдлъбнатости с височина най-много 3 mm. В контактната зона на вертикалните и хоризонталните повърхности на основата при необходимост се оформя откос (холкер) с катет от 5 до 10 cm.

(4) При изпълнението на хидроизолациите и на хидроизолационните системи на база полимерни течни състави се спазват изискванията по чл. 14, ал. 5, 6 и 7.

(5) Изискванията при изпълнението на хидроизолациите и на хидроизолационните системи на база полимерни течни състави се определят с технологични указания, разработени от проектанта или от изпълнителя на хидроизолацията.

 

image Чл. 18. (1) Физико-механичните характеристики на хидроизолациите и на хидроизолационните системи на база битумни и битумнополимерни течни състави са, както следва:

1. огъваемост при ниски температури - минус 5 °С;

2. водонепропускливост при налягане 0,06 МРа в продължение на 24 h;

3. време на съхнене - 12 h;

4. якост на сцепление при опън (адхезия) с бетонна повърхност 0,2 МРа.

(2) Изискванията към основата за изпълнение на хидроизолационната система на база битумни и битумнополимерни течни състави са съгласно чл. 17, ал. 2.

(3) При изпълнението на хидроизолациите и на хидроизолационните системи на база битумни и битумнополимерни течни състави се спазват изискванията по чл. 14, ал. 5, 6 и 7.

(4) Изискванията при изпълнението на хидроизолациите и на хидроизолационните системи на база битумни и битумнополимерни течни състави се определят с технологични указания, разработени от проектанта или от изпълнителя на хидроизолацията.

 

image Чл. 19. (1) Физико-механичните характеристики на хидроизолациите и на хидроизолационните системи на база циментнополимерни състави са, както следва:

1. якост на опън (надлъжно и напречно) - 1 МРа;

2. удължение в двете посоки (надлъжно и напречно) - 10 %;

3. огъваемост при ниски температури - минус 10 °С;

4. водонепропускливост при налягане 0,06 МРа в продължение на 24 h;

5. якост на сцепление при опън (адхезия) с бетонна повърхност 1 МРа.

(2) Изискванията към основата за изпълнение на хидроизолационната система на база циментнополимерни състави са съгласно чл. 17, ал. 2.

(3) При изпълнението на хидроизолациите и на хидроизолационните системи на база циментнополимерни състави се спазват изискванията по чл. 14, ал. 5, 6 и 7.

(4) Изискванията при изпълнението на хидроизолациите и на хидроизолационните системи на база циментнополимерни състави се определят с технологични указания, разработени от проектанта или от изпълнителя на хидроизолацията.

 

image Чл. 20. (1) Физико-механичните характеристики на хидроизолациите и на хидроизолационните системи на база бентонитови изделия са, както следва:

1. съдържание на бентонит при 12 % влажност - > 4 kg/m;

2. разрушителна сила на опън на геотекстила (надлъжно и напречно) - > 6 kN/m;

3. устойчивост на хидростатичен натиск - > 500 cm.

(2) Изискванията към защитата на хидроизолацията са, както следва:

1. при хоризонтални повърхности се полага защитен пласт бетон с дебелина 5 - 15 cm;

2. при вертикални повърхности защитата на хидроизолацията се изпълнява в съответствие с проекта.

(3) При изпълнението на хидроизолациите и на хидроизолационните системи на база бентонитови изделия в зависимост от атмосферните условия се спазват указанията на производителя на бентонита и технологичните указания на изпълнителя.

 

image Чл. 21. Изискванията към показателите на техническите характеристики, изпълнението и детайлите на хидроизолационните системи на база импрегнационни и инжекционни състави се определят с технологични указания, разработени от проектанта или изпълнителя (строителя) на хидроизолацията в съответствие с изискванията на производителя.

 

Раздел IV.
Основни изисквания при проектирането на хидроизолации и на хидроизолационни системи на съоръжения Чл. 22. Видът на хидроизолацията и на хидроизолационната система на съоръженията се избира в зависимост от:

1. техническите характеристики и технологията за изпълнение на строежа;

2. вида на строежа: ново строителство, основен ремонт, реконструкция, основно обновяване или преустройство;

3. вида на основата, върху която ще се изпълнява хидроизолацията (бетон, циментно-пясъчен разтвор, торкретбетон, дървесина, метал, зидария и др.);

4. компонентите (слоевете) на хидроизолационната система;

5. начина на отводняване на строителната площадка (посредством филтрационни кладенци или иглофилтри, шпунтова стена или дренажна система).

 

Чл. 23. (1) Физико-механичните характеристики на хидроизолациите и на хидроизолационните системи на база огъваеми битумни мушами са, както следва:

1. якост на опън (надлъжно и напречно) - 500 N/5 cm и @####16777216#і@ 350 N/5 cm;

2. удължение (надлъжно и напречно) - при основа стъклен воал и стъклена тъкан - 2 %; при основа нетъкан полиестерен текстил - @####16777216#і@ 30 %;

3. огъваемост при ниски температури - минус 10 °С;

4. устойчивост на стичане при повишени температури (топлоустойчивост) - 100 °С; за пътни мостове - @####16777216#і@ 120 °С;

5. водонепропускливост при налягане 0,06 МРа в продължение на 24 h;

6. дебелина - при еднопластова хидроизолация се предвижда не по-малко от 4 mm, а при многопластова - не по-малко от 3 mm за слой;

7. съпротивление на раздиране (със стебло на гвоздей) - 100 N;

8. якост на сцепление при опън (адхезия) с бетонна повърхност не по-малко от 0,2 МРа;

9. съпротивление на разлепване и съпротивление на срязване на снажданията - в зависимост от конкретните условия на строежа, но не по-малко от якостта на основния материал; скъсването да е извън снажданията.

(2) Изискванията към основата за изпълнение на хидроизолационната система на база огъваеми битумни мушами са съгласно чл. 14, ал. 3.

(3) При изпълнението на хидроизолациите и на хидроизолационните системи на база огъваеми битумни мушами се спазват изискванията по чл. 14, ал. 5 и 7.

(4) Изискванията при закрепването на хидроизолацията към основата и при снажданията се определят с технологични указания, разработени от проектанта или от изпълнителя на хидроизолацията.

 

Чл. 24. (1) Физико-механичните характеристики на хидроизолациите и на хидроизолационните системи на база огъваеми пластмасови и каучукови мушами са съгласно чл. 15, ал. 1.

(2) Основата за изпълнение на хидроизолационна система на база огъваеми пластмасови и каучукови мушами трябва да отговаря на следните изисквания:

1. да е равна и гладка;

2. да е с якост на натиск не по-малка от 15 МРа;

3. да е суха (с влажност до 5 %);

4. да няма замърсявания от мазнини, прах и строителни отпадъци.

(3) Изискванията при закрепването на хидроизолацията към основата и при снажданията се определят с технологични указания, разработени от проектанта или от изпълнителя на хидроизолацията.

(4) При изпълнението на хидроизолациите и на хидроизолационните системи на база огъваеми битумни мушами при необходимост се предвижда защита от механични и други увреждания в съответствие с чл. 14, ал. 7.

 

Чл. 25. (1) Физико-механичните характеристики на хидроизолациите и на хидроизолационните системи на база огъваеми пластмасови релефни мембрани са съгласно чл. 16, ал. 1.

(2) Изискванията към основата за изпълнение на хидроизолационната система при свободно полагане и при механично захващане се определят с технологични указания, разработени от проектанта или от изпълнителя на хидроизолацията.

(3) Изискванията при изпълнението на хидроизолации и на хидроизолационни системи на база огъваеми пластмасови релефни мембрани в зависимост от атмосферните условия са съгласно чл. 14, ал. 5 и 6.

 

Чл. 26. (1) Физико-механичните характеристики на хидроизолациите и на хидроизолационните системи на база полимерни течни състави са, както следва:

1. якост на опън на слой от втвърдения състав (надлъжно и напречно) - 1 МРа;

2. удължение при натоварване на опън (надлъжно и напречно) - 30 %;

3. огъваемост при ниски температури - минус 10 °С;

4. време на съхнене - 12 h;

5. якост на сцепление при опън (адхезия) с бетонна повърхност - 1,0 МРа.

(2) Изискванията към основата за изпълнение на хидроизолационната система на база полимерни течни състави са съгласно чл. 17, ал. 2.

(3) Изискванията при изпълнението на хидроизолацията в зависимост от атмосферните условия по време на полагане се определят с технологични указания, разработени от проектанта или от изпълнителя на хидроизолацията.

(4) Изискванията към защитата на хидроизолацията на база полимерни течни състави са съгласно чл. 14, ал. 7.

 

Чл. 27. (1) Физико-механичните характеристики на хидроизолациите и на хидроизолационните системи на база битумни и битумнополимерни течни състави са съгласно чл. 18, ал. 1.

(2) Изискванията към основата за изпълнение на хидроизолационната система на база битумни течни състави са съгласно чл. 17, ал. 2.

(3) Изискванията при изпълнението на хидроизолацията и на хидроизолационната система на база битумни течни състави в зависимост от атмосферните условия са съгласно чл. 14, ал. 5 или 6. Изискванията към условията за изпълнение се определят с технологични указания, разработени от проектанта или от изпълнителя на хидроизолацията.

(4) Изискванията към защитата на хидроизолацията на база битумни течни състави са съгласно чл. 14, ал. 7.

 

Чл. 28. (1) Физико-механичните характеристики на хидроизолациите и на хидроизолационните системи на база циментнополимерни състави са съгласно чл. 19, ал. 1.

(2) Изискванията към основата за изпълнение на хидроизолационната система на база циментнополимерни състави са съгласно чл. 17, ал. 2.

(3) Изискванията при изпълнението на хидроизолацията и на хидроизолационната система на база циментнополимерни състави в зависимост от атмосферните условия са съгласно чл. 14, ал. 5 или 6. Изискванията към условията за изпълнение се определят с технологични указания, разработени от проектанта или от изпълнителя на хидроизолацията.

(4) Изискванията към защитата на хидроизолацията на база циментнополимерни състави са съгласно чл. 14, ал. 7.

 

Чл. 29. (1) Физико-механичните характеристики на хидроизолациите и на хидроизолационните системи на база бентонитови изделия са съгласно чл. 20, ал. 1.

(2) Изискванията при изпълнението на хидроизолационната система и на нейната основа в зависимост от атмосферните условия при полагане са съгласно чл. 20, ал. 3.

(3) Изискванията към защитата на хидроизолацията на база бентонитови изделия са съгласно чл. 20, ал. 2.

 

Чл. 30. Изискванията при изпълнението на хидроизолациите и на хидроизолационните системи и на техните детайли на база импрегнационни и инжекционни състави са съгласно чл. 21.

 

Раздел V.
Основни изисквания при проектирането на хидроизолации и на хидроизолационни системи на плоски покриви на сгради и съоръжения image Чл. 31. Видът на хидроизолацията и на хидроизолационната система на плоски покриви на сгради и съоръжения се избира в зависимост от:

1. техническите характеристики и технологията за изпълнение на строежа;

2. вида на строежа: ново строителство, основен ремонт, реконструкция, основно обновяване или преустройство;

3. вида на основата, върху която ще се изпълнява хидроизолацията (бетон, циментно-пясъчен разтвор, торкретбетон, дървесина, метал, зидария и др.);

4. компонентите (слоевете) на хидроизолационната система;

5. вида и начина на водоотвеждането;

6. използваемостта на покрива.

 

image Чл. 32. (1) Физико-механичните характеристики на хидроизолациите и на хидроизолационните системи на плоски покриви на база огъваеми битумни мушами са, както следва:

1. якост на опън (надлъжно и напречно) - при основа стъклен воал - съответно 300 N/5 cm и 200 N/5 cm; при основа стъклена тъкан - @####16777216#і@ съответно 500N/5 cm и 400 N/5 cm; при основа нетъкан полиестерен текстил - @####16777216#і@ съответно 500 N/5 cm и 350 N/5 cm;

2. удължение (надлъжно и напречно) - при основа стъклен воал и стъклена тъкан - 2 %; при основа нетъкан полиестерен текстил - @####16777216#і@ 30 %;

3. огъваемост при ниски температури - минус 5 °С; за незавършен пласт @####16777216#Ј@ 0 °С;

4. устойчивост на стичане при повишени температури (топлоустойчивост): при битумни мушами - 90 °С; при битумнополимерни мушами - @####16777216#і@ 110 °С;

5. водонепропускливост при налягане 0,01 МPa в продължение на 24 h;

6. дебелина: при еднопластова хидроизолация - не по-малка от 4 mm, а при многопластова - не по-малка от 3 mm за слой;

7. съпротивление на раздиране (със стебло на гвоздей) - резултатите са в границите на стойността, декларирана от производителя;

8. съпротивление на разлепване и съпротивление на срязване на снажданията - в зависимост от конкретните условия на строежа, но не по-малко от якостта на основния материал;

9. сцепление на минералната посипка (отделяне на част от посипката от основата на мушамата) - 10 % по маса;

10. устойчивост на корени - при покриви-градини.

(2) Изискванията при изпълнението на хидроизолационната система на база огъваеми битумни мушами в зависимост от вида на основата са, както следва:

1. бетон и циментна замазка - съгласно чл. 14, ал. 3;

2. дърво или дървени плоскости - равна, гладка, без замърсявания, суха, с влажност не повече от 12 %; допустимото отклонение на разстоянието между ребрата е ± 2 mm, а провисването между две съседни подпори - не повече от 5 mm;

3. топлоизолационни плоскости - деформируемостта на основата е не повече от 2 %, а неравностите са не по-големи от ± 2 mm;

4. профилна ламарина - деформацията е не повече от 2 %.

(3) Изискванията към закрепването и снажданията на хидроизолацията и на хидроизолационната система се определят с технологични указания, разработени от проектанта или от изпълнителя на хидроизолацията.

(4) Изискванията при изпълнението на хидроизолацията и на хидроизолационната система на база огъваеми битумни мушами в зависимост от атмосферните условия са съгласно чл. 14, ал. 5 или 6.

(5) Видовете защита на неизползваеми плоски покриви са, както следва:

1. тежка - от речен чакъл с пласт с дебелина 4 cm и фракция от 15 до 30 mm;

2. лека - от светлоотражателни бои, едрозърнеста минерална посипка или метално фолио.

(6) За осигуряване на защитата на използваеми плоски покриви се предвижда тежка защита посредством настилка от мозаични или бетонни плочи, скара от дървесина или полимербетон и др., която се полага свободно или се залепва към повърхността на хидроизолацията. При покриви-градини повърхностният слой се изпълнява така, че да е осигурена защита срещу действието на кореновата система.

 

Чл. 33. (1) Физико-механичните характеристики на хидроизолациите и на хидроизолационните системи на плоски покриви на база огъваеми пластмасови и каучукови мушами са, както следва:

1. якост на опън (надлъжно и напречно) - 0,9 МРа;

2. удължение (надлъжно и напречно) - с армираща тъкан 30 %, и без армираща тъкан @####16777216#і@ 100%;

3. огъваемост при ниски температури - минус 20 °С;

4. водонепропускливост при налягане 0,01 MPa в продължение на 24 h;

5. промяна в размерите след термично третиране (6 h, 8 ± 2 °С) - 0,5 %;

6. съпротивление на раздиране (със стебло на гвоздей) - 180 N за армирани мембрани и @####16777216#і@ 110 N за неармирани мембрани.

(2) Изискванията при изпълнението на хидроизолационната система на плоски покриви на база огъваеми пластмасови и каучукови мушами в зависимост от вида на основата са, както следва:

1. бетон и циментна замазка - равна и гладка, с неравности не по-големи от 2 mm, с якост на натиск не по-малка от 15 МРа, суха, с влажност до 5 %, без замърсявания от мазнини, прах и строителни отпадъци;

2. твърди плочи от минерална вата или пенопласти - с деформации не повече от 5 % при натоварване 2,0 kN/m.

(3) Изискванията при закрепването към основата и снажданията се определят с технологични указания, разработени от проектанта или от изпълнителя на хидроизолацията.

(4) Изискванията към защитата на хидроизолацията са съгласно чл. 32, ал. 5 и 6.

 

Чл. 34. (1) Физико-механичните характеристики на хидроизолациите и на хидроизолационните системи на плоски покриви на база битумнополимерни състави са, както следва:

1. огъваемост при ниски температури - минус 5 °С;

2. устойчивост на стичане при повишени температури (топлоустойчивост) - 110 °С;

3. водонепропускливост при налягане 0,01 МРа в продължение на 24 h;

4. съдържание на нелетливи вещества - > 50 %.

(2) Изискванията към основата за изпълнение на хидроизолационната система на база битумнополимерни състави са съгласно чл. 17, ал. 2.

(3) Изискванията към условията за изпълнение се определят с технологични указания, разработени от проектанта или от изпълнителя на хидроизолацията.

(4) Изискванията при изпълнението на хидроизолацията и на хидроизолационната система на база битумнополимерни състави в зависимост от атмосферните условия са съгласно чл. 14, ал. 5 или 6.

(5) Изискванията към защитата на хидроизолацията са съгласно чл. 32, ал. 5 и 6.

 

Чл. 35. (1) Физико-механичните характеристики на хидроизолациите и на хидроизолационните системи на плоски покриви на база течни полимерни състави са, както следва:

1. якост на опън на слой от втвърдения състав (надлъжно и напречно) - 2 МРа;

2. удължение при натоварване на опън (надлъжно и напречно) - 30 %;

3. огъваемост при ниски температури - минус 5 °С;

4. устойчивост на стичане при повишени температури (топлоустойчивост) - 110 °С;

5. водонепропускливост - в съответствие с изискванията на производителя;

6. време на съхнене - 12 h;

7. съдържание на нелетливи вещества - > 50 %;

8. якост на сцепление при опън (адхезия) с бетонна повърхност - 1 МРа.

(2) Изискванията към основата за изпълнение на хидроизолационната система на база течни полимерни състави са съгласно чл. 17, ал. 2.

(3) Изискванията при изпълнението на хидроизолацията и на хидроизолационната система в зависимост от атмосферните условия при полагане се определят с технологични указания, разработени от проектанта или от изпълнителя на хидроизолацията.

(4) Изискванията към защитата на хидроизолацията са съгласно чл. 14, ал. 7.

 

Чл. 36. (1) Физико-механичните характеристики на хидроизолациите и на хидроизолационните системи на плоски покриви на база циментнополимерни състави са, както следва:

1. якост на сцепление при опън (адхезия) с бетонна повърхност 1 МРа;

2. якост на натиск - 1 МРа;

3. якост на опън при огъване - 5 МРа;

4. водонепропускливост при налягане 0,01 МРа в продължение на 24 h.

(2) Изискванията към основата за изпълнение на хидроизолационната система на база циментнополимерни състави са съгласно чл. 17, ал. 2, т. 1, 2, 4 и 5.

(3) Изискванията при изпълнението на хидроизолацията и на хидроизолационната система в зависимост от атмосферните условия при полагане са съгласно чл. 14, ал. 5 или 6. Изискванията към условията за изпълнение се определят с технологични указания, разработени от проектанта или от изпълнителя на хидроизолацията.

(4) Изискванията към защитата на хидроизолацията са съгласно чл. 32, ал. 5 и 6.

 

Раздел VI.
Основни изисквания при проектирането на хидроизолации и на хидроизолационни системи на скатни покриви на сгради и съоръжения Чл. 37. Видът на хидроизолацията и на хидроизолационната система на скатни покриви на сгради и съоръжения се избира съгласно чл. 31, т. 1, 2, 3, 4 и 5.

 

Чл. 38. (1) Физико-механичните характеристики на хидроизолациите и на хидроизолационните системи на скатни покриви на база глинени покривни керемиди, керемиди от бетон и метални керемиди са, както следва:

1. размери и допустими отклонения - средните стойности на дължината и широчината са ± 2 % от стойността, декларирана от производителя;

2. разрушителен товар при огъване 600 N за плоски керемиди, @####16777216#і@ 900 N за плоски керемиди със захващане, @####16777216#і@ 1000 N за каналообразни керемиди и @####16777216#і@ 1200 N за други видове керемиди;

3. водонепроницаемост - определя се в съответствие с техническите спецификации на продуктите;

4. мразоустойчивост (с изключение на металните керемиди) - определя се в съответствие с изискванията на техническите спецификции и указанията на производителя на продуктите;

5. водопопиваемост (с изключение на металните керемиди) - определя се в съответствие с изискванията на техническите спецификции и указанията на производителя на продуктите.

(2) Основата за изпълнение на хидроизолационната система на база покривни керемиди трябва да отговаря на следните изисквания:

1. да е здрава, гладка и равна;

2. отклоненията от равнината на покрива да са не по-големи от ± 3 mm;

3. изместванията по отношение на успоредността (паралелността) на носещите летви да са не по-големи от ± 2 mm.

(3) Над основата под керемидите се предвижда допълнителен хидроизолационен слой на база битумни или битумнополимерни мушами. Видът и дебелината на допълнителния хидроизолационен слой се определят в съответствие с техническите спецификации на продуктите и технологията на изпълнение.

 

Чл. 39. (1) Физико-механичните характеристики на хидроизолациите и на хидроизолационните системи на скатни покриви на база покривни плочи от естествен камък и дърво са в съответствие с изискванията на техническата спецификация на производителя.

(2) Основата за изпълнение на хидроизолационната система на база покривни плочи от естествен камък и дърво е плътна, непрекъсната плоскост в съответствие с изискванията на производителя на продуктите.

(3) Над основата под плочите се предвижда допълнителен хидроизолационен слой на база битумни или битумнополимерни мушами. Видът и дебелината на допълнителния хидроизолационен слой се определят в съответствие с техническите спецификации на продуктите и технологията на изпълнение.

 

Чл. 40. (1) Физико-механичните характеристики на хидроизолациите и на хидроизолационните системи на скатни покриви на база битумни керемиди (шиндли) са, както следва:

1. максималните отклонения от размерите съответстват на декларираните от производителя, но не повече от ± 3 mm;

2. масата на чистия битум е 1300 g/m@####50331648#2@;

3. якостта на опън по посока на широчината на керемидата е 600 N/50 mm, а по посока на височината на керемидата - @####16777216#і@ 400 N/50 mm;

4. устойчивостта на раздиране от гвоздей е 100 N;

5. водопоглъщането е < 2 % по маса;

6. устойчивостта на стичане при повишени температури (топлоустойчивостта) е < 2 mm;

7. сцеплението на минералната посипка (загубата на маса) е 2,5 g;

8. устойчивостта на отлепване на металното покритие е 0,2 N/mm.

(2) Основата за изпълнение на хидроизолационната система на база битумни керемиди (шиндли) трябва да отговаря на следните изисквания:

1. да е здрава, гладка и равна;

2. с отклонения от равнината на покрива не по-големи от ± 2 mm;

3. да няма локални деформации и отклонения от равнинността, по-големи от ± 1 mm.

(3) Над основата под керемидите се предвижда допълнителен хидроизолационен слой на база битумни или битумнополимерни мушами. Видът и дебелината на допълнителния хидроизолационен слой се определят в съответствие с техническите спецификации на продуктите и технологията на изпълнение.

 

Чл. 41. (1) Физико-механичните характеристики на хидроизолациите и на хидроизолационните системи на скатни покриви на база вълнообразни битумни листове са, както следва:

1. геометричните характеристики (дължина, широчина, дебелина, височина и дължина на вълната и отклонение от правия ъгъл) съответстват на техническите спецификации на продуктите;

2. провисване от вертикален товар - при стрелка на провисване 1/200 от отвора най-малкото натоварване да е 240 daN/m за подпорно разстояние 620 mm и 350 daN/m@####50331648#2@ за подпорно разстояние 450 mm;

3. устойчивост на удар от височина 500 mm - без хидроизолацията да се пробие при удар с крушообразен чувал с маса 50 kg;

4. съпротивление на раздиране (със стебло на гвоздей) - > 200 N;

5. водонепропускливост - без нито една капка по долната повърхност на листа;

6. водопоглъщане - 16 % от масата на листа;

7. мразоустойчивост - в съответствие с техническите спецификации;

8. изменение на размерите при стареене - 0,1 % при температурна разлика 50 °С.

(2) Основата за изпълнение на хидроизолационната система на база вълнообразни битумни листове трябва да отговаря на следните изисквания:

1. да е здрава, гладка и равна;

2. отклоненията от равнината на покрива да не са по-големи от ± 3 mm;

3. изместванията по отношение успоредността (паралелността) на носещите летви да не са по-големи от ± 2 mm.

(3) Над основата под листовете се предвижда допълнителен хидроизолационен слой на база битумни или битумнополимерни мушами. Видът и дебелината на допълнителния хидроизолационен слой се определят в съответствие с техническите спецификации на продуктите и технологията на изпълнение.

 

Чл. 42. (1) Физико-механичните характеристики на хидроизолациите и на хидроизолационните системи на скатни покриви на база профилни вълнообразни ламарини са в съответствие с изискванията на техническите спецификации на производителя.

(2) Над основата под ламарините се предвижда допълнителен хидроизолационен слой на база битумни или битумнополимерни мушами. Видът и дебелината на допълнителния хидроизолационен слой се определят в съответствие с техническите спецификации на продуктите и технологията на изпълнение.

 

Чл. 43. (1) Физико-механичните характеристики на хидроизолациите и на хидроизолационните системи на скатни покриви на база фиброциментни листове са, както следва:

1. геометричните характеристики (дължина до 3000 mm, широчина до 1250 mm и дебелина от 3 mm до 30 mm) са в съответствие с техническите спецификации;

2. якост на огъване - минималният модул на разрушаване в слабото направление е не по-малко от 70 % от стандартните средни стойности за двете направления;

3. водонепропускливост - без нито една капка по долната повърхност на листа;

4. устойчивостта на циклично замразяване и размразяване, намокряне и изсушаване е в съответствие с техническите спецификации;

5. съдържанието на азбест и на други вредни включения се декларира от производителя.

(2) Над основата под листовете се предвижда допълнителен хидроизолационен слой на база битумни или битумнополимерни мушами, като видът и дебелината на слоя се определят в съответствие с техническите спецификации на продуктите и технологията на изпълнение.

 

Чл. 44. (1) Физико-механичните характеристики на хидроизолациите и на хидроизолационните системи на скатни покриви на база вълнообразни профилни полимерни листове (от полиестерна смола, усилена със стъклени влакна; поливинилхлорид, поликарбонат, полиметилметакрилат) са, както следва:

1. дебелината на листа е в границите на номиналните стойности;

2. широчина на листа - допустимото отклонение е от 0 до 3 mm от декларираната стойност;

3. външни характеристики - да няма дупки, пукнатини, разкъсвания, наниз от мехурчета с диаметър, по-голям от 1 mm, както и включения, изменящи свойствата на изделията;

4. стабилност на размерите в надлъжна и напречна посока - средният процент на измененията на размерите в надлъжна посока да не надвишава ± 2 %, а в напречна посока - ± 3 %.

(2) Над основата под листовете се предвижда допълнителен хидроизолационен слой на база битумни или битумнополимерни мушами. Видът и дебелината на допълнителния хидроизолационен слой се определят в съответствие с техническите спецификации на продуктите и технологията на изпълнение.

 

Чл. 45. (1) Физико-механичните характеристики на хидроизолациите и на хидроизолационните системи на скатни покриви на база плоски метални листове (изцяло подпрени или самоносещи покривни изделия - цинкови, медни, алуминиеви, и листове от корозионноустойчива стомана) са в съответствие с изискванията на техническите спецификации на производителя.

(2) Над основата под листовете се предвижда допълнителен хидроизолационен слой на база битумни или битумнополимерни мушами. Видът и дебелината на допълнителния хидроизолационен слой се определят в съответствие с техническите спецификации на продуктите и технологията на изпълнение.

 

Чл. 46. (1) Физико-механичните характеристики на хидроизолациите и на хидроизолационните системи на скатни покриви на база покривни сандвич-панели (готови елементи с включен топлоизолационен слой) са в съответствие с изискванията на техническата спецификация на продуктите.

(2) Над основата под панелите се предвижда допълнителен хидроизолационен слой на база битумни или битумнополимерни мушами. Видът и дебелината на допълнителния хидроизолационен слой се определят в съответствие с техническите спецификации на продуктите и технологията на изпълнение.

 

Чл. 47. (1) В проектната документация се разработва система за пародрениране (за скатни покриви - паровентилиране) на топлоизолационния слой на покривния пакет, като се определят всички детайли за хидроизолацията, свързани с тази система.

(2) Минималните и максималните наклони на покривите са в съответствие с технологията на полагане на хидроизолацията и с изискванията на техническите спецификации на продуктите.

 

Глава трета.
ИЗИСКВАНИЯ ПРИ ИЗПЪЛНЕНИЕТО, КОНТРОЛА И ПРИЕМАНЕТО НА ХИДРОИЗОЛАЦИИ И ХИДРОИЗОЛАЦИОННИ СИСТЕМИ Раздел I.
Контрол на условията за започване на изпълнението на хидроизолационни системи Чл. 48. За постигане на съответствие с изискванията на проекта и на тази наредба при изпълнението на завършените хидроизолации и хидроизолационни системи се извършва контрол, който включва:

1. контрол на условията, при които започва изпълнението на хидроизолацията;

2. проверка (входящ контрол) на продуктите, предвидени за изпълнение на хидроизолацията и на хидроизолационната система;

3. контрол по време на изпълнението.

 

Чл. 49. Не се допуска полагане на хидроизолация и на хидроизолационна система преди завършване на предварителните работи, свързани с изпълнението на водоприемници, улуци, пресичания, преминавания, обшивки и др.

 

image Чл. 50. (1) Основата, върху която се полага хидроизолацията и хидроизолационната система, се изпълнява в съответствие с проектните изисквания и решения.

(2) При хидроизолации и хидроизолационни системи на база битумни, пластмасови и каучукови мушами върху циментна замазка се допускат следните отклонения в параметрите на основата за полагане:

1. неравности в повърхността на циментната замазка не по-големи от 5 mm;

2. наклон на основата:

а) при наклони до 2 % - ± 0,1 %;

б) при наклони над 2 % - ± 1 %;

3. широчина на фугите в циментната замазка - ± 3 mm;

4. широчина на фугите в защитния слой от плочи над хидроизолацията:

а) между плочите - съгласно проекта;

б) в дилатационните фуги - ± 2 mm;

в) минимален наклон в уламите - не по-малко от 1,5 %;

5. влажност на основата - 1 %.

 

Чл. 51. Всички метални части (детайли), върху които се полага хидроизолационнат



Гласувай:
0



1. анонимен - gIUJdopEKiLvEMroHaB
29.05.2011 15:30
Hey, that post lavees me feeling foolish. Kudos to you!
цитирай
2. анонимен - fsBvzxhaKBo
29.05.2011 21:43
Fell out of bed feeling down. This has brgihnteed my day!
цитирай
3. анонимен - wTVHIrfCbRruNI
30.05.2011 16:57
MXX0DJ <a href="http://fmgisixgkomy.com/">fmgisixgkomy</a>
цитирай
4. анонимен - dVXitcoheJ
30.05.2011 20:55
iZ2B6J , [url=http://shjkxfxflfvv.com/]shjkxfxflfvv[/url], [link=http://femcgajvhdag.com/]femcgajvhdag[/link], http://bnohzjdwrdye.com/
цитирай
5. анонимен - NYSHcfWuryh
02.06.2011 15:11
rpd7Ae <a href="http://uxjvklbaatio.com/">uxjvklbaatio</a>
цитирай
6. анонимен - UNthfbVtluLpXNwx
04.06.2011 13:40
6r0S0B , [url=http://bhhcwmhkbctf.com/]bhhcwmhkbctf[/url], [link=http://kvcsntqbbkwy.com/]kvcsntqbbkwy[/link], http://vajndatzftfj.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: corruption
Категория: Регионални
Прочетен: 5438162
Постинги: 330
Коментари: 3471
Гласове: 11158
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930