Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2009 19:19 - Избрано от farmer.bg
Автор: corruption Категория: Регионални   
Прочетен: 3784 Коментари: 5 Гласове:
0



12-12-2006 г. През 1876 г. избухват две велики въстания - Априлското и на сиуксите в Америка. На 26 юни Бенковски и Волов вече са убити. Но на тази дата край малката река Литъл биг хорн вождовете Ташунка Витко (Лудият кон) и Харакараупора (Червеният облак) разбиват армията на генерал Къстър до крак. Великият жрец на племето сиу Татанка Йотанка (Седящият бик) разкъсва с томахавка гърдите на американския генерал и изяжда сърцето му. Днес почти няма сиу. Малките побеждават големите само временно! Този джелатин товарищ Ленин в труда си "Империализмът - висш и последен стадий на капитализма" пише, че при империализма изчезва свободната конкуренция - големите изяждат малките. Колко е бил прав! Но ние сме оптимисти. И въпреки това ни тресе страх - какво ще стане с нас след присъединяването ни към Европейския съюз (ЕС). Страшното е,че никой не знае какво ще стане. Нашите месопрероботватели например вложиха огромни пари, за да бъдат адекватни с европейските изисквания. Малко отклонение - преди три седмици бях в Германия и в хотелите изпробвах всичките им колбаси - ами не ми харесаха 70 на сто от тях. Българските са по-добри, според мен отговарят на нашенския вкус. Д-р Светла Чамова, изпълнителен директор на Асоциацията на месопреработвателите в България: "Нашите месопреработветелни предприятия вложиха значителни суми за реконструкция и модернизация и днес не отстъпват по нищо на европейските. Всички са готови да влязат в ЕС. Ние с нищо не отстъпваме по структура, оборудване, по добри практики на колегите от Евросъюза. Все още не всички са регистрирани по НАССР, но до края на годината и това ще стане. Браншът е подготвен да въведе системата.". Лошото според д-р Чамова е, че има изоставане при фермерите. ДВСК е насочвала усилията си главно към преработвателите. Така базата я няма, чак сега всички се сетиха за този провал в държавната политика. Един тънък момент, който също е допринесъл за изоставането на земеделските производители - фермерството се смята за рисково и банките много трудно отпускат пари. А без пари модернизация се прави трудно. Това не означава, че ние нямаме и много модерни свинеферми. Болният въпрос днес е деветмесечната забрана за износ на продукти от свинско заради ваксинацията срещу класическата чума по свинете. - У нас - продължава д-р Чамова - винаги е имало ваксинация срещу класическата чума по свинете. Имаше я и в много други европейски страни. Но в страните от ЕС спряха ваксинациите, те решиха, че им е по-изгодно да плащат обезщетения на фермерите при избухване на епидемия и унищожаване на животните, отколкото непрекъснато да се дават пари на фармацевтичните компании за ваксини, да се ваксинира, да се следи процесът и пр. Но нека сме наясно - месото от ваксинираните животни не е опасно за здравето на хората Ние спряхме също ваксинирането. Слава Богу, не се сбъднаха опасенията ни, че ще се появи класическа чума. Нашите свиневъди засега се справиха много добре, много професионално. Но винаги трябва да имаме едно наум. Периодът до 30 септември, когато ще отпадне забраната, е за да се изчистят всякакви следи от ваксината. Освен това ние вървим заедно с Румъния, а там има над 60 огнища на чума по свинете. Девет месеца се дават за проследяване след последния случай на чума. Ние сме в една група с Франция, Германия, Словакия, защото и там има чума. След присъединяването положението ще се промени. Трябва да имаме търпение, в момента нас ни следят под лупа, европейците са притеснени да няма свободно придвижване на животни. Не е някакво специално отрицателно отношение към България. Какво ще се промени - например появи се чума в Ямболско. Само от там няма да може да се изнасят продукти от свинско, не от цялата страна. Сега обаче ние сме в деликатна ситуация. Като капак на всичко дойде намесата на Русия, което си е извиване на ръце. Какво да се прави - неподходящ момент. В последно време обаче се усеща намаляване на лошите приказки по отношение на България. Не знам, може би са постигнати някакви договорености. - Нашите потребители могат ли спокойно да ядат българско свинско месо? - Нашето свинско е прекрасно и всички могат спокойно да го консумират. В прясно или преработено състояние. Върху преработвателите забраната ще рефлектира дотолкова, доколкото ние няма да можем да изнасяме продукти, с които искаме да се настаним на европейските пазари - например луканката, суджуците... Редно е те да се правят с българско месо, след като говорим за традиционни наши продукти. Ние можем да изнасяме малотрайни колбаси, които са варени, но те нямат шансове за успех на европейските пазари. Там има достатъчно такива колбаси, които са пригодени за техния вкус. Вижте, аз не харесвам свинското в Англия, то не е обезкръвено достатъчно и има специфичен дъх. Не е някакъв криворазбран патриотизъм, но нашето свинско е по-вкусно от вносното, нашите грозни домати са по-вкусни от вносните, да не говорим, че най-хубавото агнешко пак e българско. - Да, само дето го няма. - За съжаление и овцете у нас продължават да намаляват. Глупавата приказка, че козата и овцата са кравата на бедняка, ни изигра лоша шега. - Да, защото с овце и кози някои народи забогатяха. - Така е. Но да се върнем към свинете. Направени бяха огромни инвестиции и за да се изплатят те, трябват пазари. И точно в този деликатен момент ни режат пазарите. Макар че не сме кой знае какви големи износители. Но ние не можем да учудим Европа с малотрайни колбаси. Ние можем да успеем само с типично български продукти Не че някой ще стане голям богаташ, това не е възможно, но едно е да предлагаш стоката си на 7-милионен пазар, друго - на 500-милионен. Ние се плашим, че европейските стоки ще дойдат у нас, добре, но нали и нашите трябва да отидат в Европа,  трябва да има равнопоставеност. - Но тези забрани ни поставят в неравнопоставено положение. - Да, но ще трябва да изтърпим тези девет месеца. - А можем ли да осъмнем на 2 януари с пазари, залети от техни стоки? - Всичко е възможно. Практиката в другите новоприсъединили се страни към ЕС показва, че на пазарите се появяват дълготрайни колбаси например, които са с почти изтекъл срок на годност. Те не са вредни за здравето, но все пак… Знае ли някой колко време още ще преседят и в нашите магазини? Ще ядем по-здравословно, ако ядем наши стоки Това е единствената полза от беднотията ни - запазихме се по-чисти, по-дивички. В нашите месопреработвателни предприятия влиза месо само от контролирани ферми, тук вече не може да има съмнение. - Въпреки това ще пострадат ли свиневъдите, особено по-дребните? - Трудно е да се каже. Най-дребните, които гледат по няколко животни за лична консумация, не би следвало да пострадат. Средните ферми трябва да се постараят да спазват поне минимални хигиенни изисквания, за да може да се изкупува месо и от тях. Те трябва да са регистрирани като земеделски производители. Би следвало да се съхранят - у нас има недостиг на месо. Някак по-сложно ми се струва положението на преработвателите. Ще дам примери от последните новоприети страни в ЕС. Много по-дребни фирми там са предпочели да продават не на големите вериги, а на малки квартални магазинчета, както по традиция са правили от години. Смятали са, че така няма да им извиват ръцете. Но големите вериги са смачкали конкуренцията на малките и покрай тях са фалирали и преработватели. Така е станало в Прибалтийските републики. И в други държави са ставали подобни неща. Ще цитирам почти дословно мои колеги от новоприети страни: "Голямото напрежение, което съществуваше преди присъединяването ни, продължи три месеца. След това настъпи пълно спокойствие. Нямаше промени в цените, нито контролът се промени. След още три месеца започна внос на готова продукция на много ниски цени. Ние трябваше да свалим цените, но това стана за сметка на качеството на продуктите. И въпреки че свалихме цените, не издържахме на конкуренцията. Мнозина фалираха, други се продадоха на големите западни компании. Те от своя страна задържаха още няколко месеца ниски цени и след това главоломно ги повишиха. Само след година и половина. Хем лошо качество, хем скъпо.". Това е положението. Все ми се ще да вярвам, че сме твърде малък пазар за тях, че вече са се уморили да поглъщат, но никой не знае какво ни чака. - Явно ние произвеждаме по-неефективно от тях. - Така е, ние едно прасе докато го докараме до 90 кг, минава три пъти повече време, отколкото е нужно на германския или датския фермер. Това са допълнителни разходи - за труд, ток, фуражи и пр. Но пък нашето е по-вкусно. За съжаление пазарът иска по-ниски цени. По-изтънчените консуматори - особено у нас, са все още много малко Но не всичко опира до фермерите. Много ме впечатли австрийската Агенция за агромаркетинг. Тя е създадена три години преди страната да се присъедини към ЕС. Тази агенция рекламира само продукти, произведени с австрийски суровини - на фона на алпийско пасище виждате крава, свиня или друго животно. И се говори колко всичко е чисто и полезно. Откъде взима пари агенцията? На всяко прасе например се удържат от фермера 35 евроцента, които на практика са нищо. Но събрани, тези пари стават солидна сума за реклама на австрийските продукти. Тук някой да се е сетил за реклама на български продукти? - Ние хубаво си говорим за свинското, но колбасите се произвеждат от свинско и говеждо месо. Досега внасяхме говеждо от Бразилия и Аржентина, но от 1 януари те стават за нас трети страни и митата ще се вдигнат неколкократно. Каква е възможността да внасяме говеждо от страните на ЕС? - Говеждото месо е страшен проблем. Ние още при социализма сме внасяли говеждо за преработка, никога не ни е стигало. Европейското говеждо е много скъпо, все едно го внасяме от трети страни с високо мито Най-лошото е, че България още не е определила какво ще прави. Ние нямаме приоритети. Не може да се произвежда всичко и на практика нищо. Крайно време е да имаме ясна визия с какво ще учудим Европа. Ние трябва да запазим това, което имаме като специфичен и уникален български продукт. - Ще има ли стрес сред нашите преработватели? - Стрес ще има. Ще изживеем много трудни моменти. Фалити ще има не само сред дребните. Та какво са нашите уж едри прероботватели пред европейските. На тях това им е работата - да дойдат и да погълнат нашите. Но нека не бъдем песимисти, нека да изпуснем малко въздух. Когато човек е пренапрегнат, прави погрешни стъпки. Чакат ни големи предизвикателства, трябва да взимаме трезви решения. Ние сме джуджета в сравнение с големите играчи на пазара. И това е много страшно Магдалена Младенова, главен експерт в асоциацията: "По принцип трябва да гледаме наистина трезво на нещата и ще видим, че не е чак толкова страшно. Ние през последните няколко години сме увеличили вноса на говеждо от 8 хил. тона на 60 хил. тона. Това е, защото свинското у нас е по-скъпо от говеждото. Това го няма по света, това е антипазарно, антилогично Има варианти за по-изгоден внос на говеждо в България. Има възможност за използване на най-различни квоти, за допълнителни споразумения за внос от трети страни. И на европейските месопреработватели не им стигат квотите. Те са увеличили вноса от Бразилия, Аржентина, Нова Зеландия и Австралия неколкократно през последните години, и то на нормални мита. Освен това квотата, за която ще кандидатстваме, ще е по-различна от досегашния внос - няма да внасяме обрезки, а качествени меса. Борбата е за преференциални квоти за внос на най-висококачествени суровини. Неотдавна четох в  пресата предложение за развитие на месодайното говедовъдство. Това е кауза пердута. Кога ще го развиваме, кой ще го стори, че в селата не останаха млади хора. Колко години са необходими, за да създадем стадо от месодайни говеда? Хората, които се занимават с месодайно говедовъдство и в бъдеще, ще се броят на пръсти у нас. Да се върнем към свиневъдството. Че то в последните години беше поставено в парникови условия, в неконкурентна среда. Това сега ще изиграе лоше шега на нашите свиневъди, защото митата ще паднат. Вече няма да сме изолирани от международния пазар. Същото ще стане и с плодовете, и със зеленчуците. Турция и Македония имат сключени преференциални споразумения с ЕС и ще ни залеят с евтина продукция. Извинявай, но чушките на пазара са по 4,50 лв. Казват - вносни. Как вносни, като в Македония са по 50 стотинки? - Имаме ли все пак някаква представа как ще се развие пазарът? - Не, никаква представа нямаме. Досега у нас се внасяше само замразено свинско за преработка, но ние не знаем дали след 1 януари 2007 г. европейските производители няма да започнат да внасят у нас и охладено месо за прясна консумация. Има и още една опасност, която не се отчита за съжаление достатъчно. У нас не достига месо, а продължават да се строят кланици. Кой може да гарантира, че след време от старите страни на ЕС няма да започнат да внасят живи животни и да ги колят у нас. Нашите кланици ще искат да си запълнят капацитета, у нас трудът е все още доста по-евтин, отколкото в европейските страни. А след като у нас ще може да се използва и складова база, да се транжира, защо трябва да изключим и тази възможност. Няма граници, няма митници. Това е страшното. Светла Чамова: "А още по-страшно е, че никой не знае какво ни очаква. Но нека да изпуснем все пак малко въздух, за да можем да взимаме адекватни решения.". Важното е да не станем индианците на Европа. От Владимир Рупов, в. Фермер


Тагове:   глобализацията,


Гласувай:
0



1. анонимен - GJMOnalIPWAPUXKS
29.05.2011 19:03
More posts of this qauilty. Not the usual c***, please
цитирай
2. анонимен - qzOtScwQYN
30.05.2011 16:13
WvewRY <a href="http://ahlohzprwhca.com/">ahlohzprwhca</a>
цитирай
3. анонимен - mvFCWzWkZPLFcMGY
30.05.2011 20:54
wk1Tdw , [url=http://bmjkeynggawo.com/]bmjkeynggawo[/url], [link=http://fflvvkvryszs.com/]fflvvkvryszs[/link], http://qbieqefedodz.com/
цитирай
4. анонимен - xMWdDihmjZSCYTaAP
02.06.2011 14:58
XzX3fF <a href="http://jeruxiuvjgrm.com/">jeruxiuvjgrm</a>
цитирай
5. анонимен - wuTgFsrtoYEENYmF
04.06.2011 13:35
ZB79GK , [url=http://zhmpluxecssh.com/]zhmpluxecssh[/url], [link=http://ujxkkcasnxle.com/]ujxkkcasnxle[/link], http://lbutophynniy.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: corruption
Категория: Регионални
Прочетен: 5439146
Постинги: 330
Коментари: 3471
Гласове: 11158
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930