Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2010 22:07 - Дългосрочна застраховка „Живот“
Автор: corruption Категория: Регионални   
Прочетен: 4017 Коментари: 6 Гласове:
1



Застраховка “Живот” и рента. Сключват се обикновени и смесени застраховки “Живот”.
Обикновените застраховки “Живот” могат да бъдат пожизнени и срочни застраховки “Живот” с покриване на рисковете “смърт” или “доживяване на определена възраст” или “доживяване на определена възраст или по-ранна смърт”. При тях застрахователната премия зависи от срока на застраховката, възрастта на застрахования, размера на застрахователната сума и процента на ежегодното нарастване на застрахователната сума (25%, 50% или 100%). Отговорността на застрахователя при пожизнена застраховка “Живот” в случай на смърт на застрахования се отнася до изплащане на нарасналата застрахователна сума на ползващите лица в годината на смъртта. При срочната застраховка “Живот” в случай на смърт застрахователят се задължава да изплати уговорената застрахователна сума на наследниците, ако застрахования умре в рамките на договорирания срок. Ако застрахованото лице не умре през този срок, застрахователят се освобождава от плащане към застрахования или неговите наследници.
Смесените застраховки “Живот” биват различни видове.
1. Застраховка “Живот” със спестовен характер. При нея се покриват следните рискове:
а) при доживяване срока на застраховката или при достигане на определена възраст – на застрахования се изплащат застрахователната сума и капитализираната лихва върху математическия резерв на застраховката;
б) при смърт на застрахования – на ползващите се лица се изплащат застрахователната сума и капитализираната лихва върху математическия резерв на застраховката.
2. Застраховка “Живот” комбинирана с риска “Трайна нетрудоспособност от злополука”. При нея покритите рискове и отговорността на застрахователя са:
а) при доживяване срока на застраховката – на застрахования се изплащат застрахователната сума и капитализираната лихва върху математическия резерв на застраховката;
б) при трайна нетрудоспособност от злополука на застрахования на застрахования се изплаща процент от застрахователната сума, равен на процента трайна нетрудоспособност;
в) при смърт на застрахования – на ползващите се лица се изплащат застрахователната сума и капитализираната лихва върху математическия резерв на застраховката.
3. Смесена застраховка “Живот” с ежегодно нарастваща застрахователна сума. При нея застрахователят изплаща пълния размер на посочената в договора застрахователна сума на застрахования, при преживяване срока на застраховката, или на правоимащите лица – при неговата смърт. В случай на трайна загуба на трудоспособност застрахователят плаща част от застрахователната сума, в съответствие с процента на загубената трудоспособност. Застраховката остава в сила обаче за цялата договорирана сума.
4. Смесена застраховка “Живот” с изплащане процент от застрахователната сума на всяка трета година от действието на договора. При нея покритите рискове и отговорността на застрахователя са:
а) при доживяване от застрахования на всяка трета година от действието на договора и при редовност на застраховката застрахователят изплаща:
• договорения процент от застрахователната сума, или
• договорения процент от застрахователната сума и капитализираната лихва върху математическия резерв на застраховката;
б) при доживяване срока на застраховката на застрахования се изплащат:
• застрахователната сума и капитализираната лихва върху математическия резерв на застраховката за периода на действие на договора, или
• застрахователната сума и капитализираната лихва върху математическия резерв на застраховката за последните три години от действие на договора и всички неполучени суми по т. а;
в) при трайна нетрудоспособност от злополука на застрахования се изплаща процент от застрахователната сума, равен на процента трайна нетрудоспособност;
г) при смърт на застрахования – на ползващите се лица се изплащат застрахователната сума и капитализираната лихва върху математическия резерв на застраховката.
5. Смесена застраховка “Живот”, комбинирана с рента. При нея покритите рискове и отговорността на застрахователя са подобни на горната застраховка, но при определени условия (загуба на трудоспособност над 50%) се получава и пожизнена годишна рента в размер на определен процент от застрахователната сума (например 10%).
6. Семейна застраховка “Живот”. В застраховката се включват съпругът, съпругата и децата в семейството до 24 годишна възраст, както и родените и осиновените през срока на договора деца, ако те нямат свое семейство.
7. Постоянна здравна застраховка включваща:
а) застраховка за изплащане на медицински разходи или на фиксирани суми за диагностициране и лечение, произтичащи от злополука или заболяване или от определени видове злополуки или заболявания;
б) застраховка за изплащане на фиксирани еднократни или периодични суми за определен период или пожизнено, при неработоспособност, причинена от злополука или заболяване или от определени видове злополуки или заболявания.
8. Изкупуване на капитал – застраховка за определен срок, при която срещу получаване на премия застрахователят изплаща договорена сума при изтичане на срока.
9. Допълнителна застраховка – застраховка, осигуряваща допълнителни застрахователни покрития, включваща което и да е или комбинация от:
а) смърт вследствие на злополука;
б) трайно загубена или намалена работоспособност вследствие на злополука;
в) трайно загубена или намалена работоспособност вследствие на заболяване;
г) временна неработоспособност вследствие на злополука;
д) временна неработоспособност вследствие на заболяване;
е) безработица;
ж) хоспитализация;
з) тежки заболявания;
и) медицински разходи.
й) инвалидност от злополука, неработоспособност и/или инвалидност вследствие заболяване.
Застраховката се сключва отделно или като допълнение към другите видове и подвидове застраховки “Живот”.
Застраховател, получил разрешение за определен вид застраховка, може да покрива рискове, включени в друг вид, без да е необходимо допълнително разрешение, ако те:
а) са свързани с основния риск;
б) засягат обекта, който е застрахован срещу основния риск;
в) са включени в договора, с който е покрит основния риск.



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. panazea - Жизнен опит,
03.02.2010 10:55
преди 24 години съпругът ми направи застраховки живот за цялото семейство , та като пораснат децата да имат пари за образование.
Плащахме си вноските !
След като изминаха 20 години , получихме 10 лв вместо 1000лв.
Как да повярвам , че няма да бъда извозена за пореден път !
Аз виждам как банкнотите се превръщат във хартийки!
Съгласна съм , че по света застраховките са важни!
В бъргарските условия обаче , те не действат!
Каква ми е гаранцията , че утре няма да има инфлация 1000% и моите пари ще се обезценят?
Разбирам , това ти е работата , но механизмът в БГ не работи!
Поздрав !
цитирай
2. анонимен - FeSkvkiNzfWb
29.05.2011 02:36
At last, someone comes up with the "right" aesnwr!
цитирай
3. анонимен - qNQFjiKCQji
29.05.2011 15:03
qsbK3z <a href="http://qsephobugbnw.com/">qsephobugbnw</a>
цитирай
4. анонимен - fIsdUCMHnwXB
29.05.2011 20:23
9JwbAb , [url=http://nxluerxmwzmy.com/]nxluerxmwzmy[/url], [link=http://wxiucqsscazr.com/]wxiucqsscazr[/link], http://appcylpjbwes.com/
цитирай
5. анонимен - XErUnWNOcEsVGup
31.05.2011 10:12
WAJSra <a href="http://kxgyhtzyzvdk.com/">kxgyhtzyzvdk</a>
цитирай
6. анонимен - EwCbpxWtzJpzmAcpt
01.06.2011 20:32
vcs0ew , [url=http://ajjmtbaxzfov.com/]ajjmtbaxzfov[/url], [link=http://eiqshmnnnulv.com/]eiqshmnnnulv[/link], http://oshlphgqqlcn.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: corruption
Категория: Регионални
Прочетен: 5437715
Постинги: 330
Коментари: 3471
Гласове: 11158
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930