Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2010 21:51 - Застраховка “Медицински разноски за чужбина”
Автор: corruption Категория: Регионални   
Прочетен: 2390 Коментари: 5 Гласове:
1



 

Застраховката е доброволна. Застрахователният договор се сключва с български граждани за пътуване и пребиваване в чужбина с цел туризъм, работа или чести пътувания по бизнес и други дела, и за чужди граждани, временно пребиваващи в България за минимален срок 3 дни и максимален – до една година.
Застрахователен договор могат да сключват лица на възраст от 16 до 65 години. За лица под 16 год. и от 65 до 70 год. застрахователният договор се сключва само при условия, предложени от застрахователя и обикновено застрахователната премия се увеличава с определен процент. За лица над 70 год. застраховката се сключва само за злополука, без акутно заболяване.
Застрахователните договори се сключват индивидуално за сметка на лицата, или групово за сметка на фирмата, която урежда пътуването.
Груповите договори се сключват със заверен поименен списък, който съдържа име, презиме, фамилия, ЕГН и пълни лични данни на застрахованите лица.
Към застрахователния договор на всяко застраховано лице се връчват медицинска карта и сертификат, попълнени на латиница и заверени с подпис и печат на застрахователя.
Застрахователят покрива действително извършените разноски за лечение вследствие злополука или акутно заболяване по време на пътуване или пребиваване в чужбина.
Отговорността на застрахователя е до размера на застрахователната сума, която е посочена в договора.
Застрахователят изплаща обезщетение за извършените медицински разноски, вследствие злополука или акутно заболяване, както следва: разноски за медицински преглед, лекуване или хирургическа намеса; разноски за лекарства, медицински средства и употреба на медицинска апаратура; разноски за рентгенови снимки, лабораторни изследвания и използване на операционна зала; разноски за плащане на хонорар за наета медицинска сестра; разноски за престой в болница или клиника; разноски, направени за превозване на застрахования от мястото, където е заболял до болницата, в която е указана медицинска или хирургическа помощ; разноски, направени за превозване на застрахования до друга болница или клиника за консултация със специалист, както и разноските, направени за придружаване – лекар, медицинска сестра и др., които са в помощ на застрахования по време на транспортирането; такса за хотелска стая, която застрахованият трябва да наеме поради липса на легло в болницата или поради отдалеченост, или поради някакви други обстоятелства; разноски за поправка или изработване на протеза (подвижна или вътреставна), повредени от злополуката. Изключва се зъбната протеза.
Застрахователят не изплаща обезщетения в случаите, когато злополуката е настъпила преди заплащането на застрахователната премия или когато злополуката е настъпила преди влизане в сила на застрахователния договор или след неговото изтичане.
Със застраховката не се покриват последствията от събития, причинени или дължащи се на следните обстоятелства: измама, преднамерена или груба небрежност на застрахования или на имащия право на застрахователно обезщетение; умишлено самоубийство или опит за самоубийство, умишлено извършване или опит за извършване на престъпление от общ характер на застрахования; алкохолно отравяне както в острия период, така и пряко причинени от алкохолното въздействие смърт или увреждане, дрогиране с наркотични вещества, стимулатори, допингиращи средства; болести от каквото и да е естество, включително и заболяване на зъбите; професионални заболявания; слънчев или топлинен удар; инжекции, операции, облъчвания и други лечебни мерки, доколкото те не се налагат от злополуката; регистрирано заболяване от спин или карценом; бременност, раждане, аборт на застрахованата или произтичащо от това медицинско лечение или намеса; война, размирици и действия, имащи военен характер, стачки, локаути граждански вълнения, бунтове и други от подобно естество, освен ако не е уговорено друго; ядрени реакции или радиоактивно излъчване, радиоактивни и ядреногоривни материали;
Не се считат за застрахователна злополука и събитията, настъпили при упражняването на следните видове спорт: лов, конен спорт, алпинизъм, пещерно дело, безмоторно летене, делтапланеризъм, парашутизъм, ветроходни и подводни спортове, зимни спортове, както и участия в състезания, тренировки или изпитания с автомобили, мотоциклети, скутери; както и когато застрахованият управлява самолет, освен опериращ по редовни и чартърни авиолинии.
Някои от изключените рискове могат да бъдат покрити при взаимно договаряне срещу заплащане на допълнителна премия.
Застрахователната сума се определя по договаряне между застрахования и застрахователя, като минималната и максималната суми се лимитират (например максималната сума е 2 000 щ.д., а максималната – 20 000 щ.д.)
Застрахователната премия се определя от застрахователя съгласно избраната застрахователна сума, срока на застраховката и действащите застрахователни тарифи. Тя се заплаща еднократно при сключване на застрахователния договор.
Застрахованият може да предяви претенция за обезщетение за действително направени разходи за лечение от акутно заболяване или от злополука, като представи на застрахователя следните документи в оригинал:
1. Застрахователен договор;
2. Застрахователен сертификат;
3. Медицинска карта, попълнена и заверена от лекуващ лекар или болнично заведение, с посочена банкова сметка и точен адрес;
4. Здравен картон от личен лекар или друго болнично заведение;
5. Разчетни документи за лечение и транспорт;
6. Друга допълнителна информация, поискана от застрахователя.
При смърт от злополука или акутно заболяване освен гореизброените документи се представя и :
1. Акт за смърт, издаден от болничното заведение, регистрирало смъртта, аутопсионен протокол и документ за законните наследници;
2. Разчетен документ за превоз.



Тагове:   чужбина,   медицински,


Гласувай:
1



1. анонимен - ZHhGCSSKWnPCZJNHRZY
28.05.2011 16:34
At last, someone comes up with the "right" anwser!
цитирай
2. анонимен - GwBVbwyiRcb
29.05.2011 15:02
yr66UP <a href="http://ndmetslejyfq.com/">ndmetslejyfq</a>
цитирай
3. анонимен - FbpDhGQyCyRC
29.05.2011 19:26
UETPRv , [url=http://pmlwtmiwukvu.com/]pmlwtmiwukvu[/url], [link=http://ndrvdfyaiecy.com/]ndrvdfyaiecy[/link], http://abwvbgbhlfnk.com/
цитирай
4. анонимен - CbROXvORYbZkMPe
31.05.2011 10:29
U5BPQw <a href="http://qmdmvygnhprw.com/">qmdmvygnhprw</a>
цитирай
5. анонимен - SSlmJgPjxzUlM
01.06.2011 20:29
73KvZr , [url=http://zkbefhpmpifm.com/]zkbefhpmpifm[/url], [link=http://ouqfsnkszlym.com/]ouqfsnkszlym[/link], http://mmuypsxnnsal.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: corruption
Категория: Регионални
Прочетен: 5438435
Постинги: 330
Коментари: 3471
Гласове: 11158
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930