Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.03.2010 21:13 - ПРОВЕЖДАНЕ НА ИЗПИТИТЕ НА КАНДИДАТИТЕ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ПРАВОСПОСОБНОСТ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА МОТОРНО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО
Автор: corruption Категория: Регионални   
Прочетен: 3528 Коментари: 0 Гласове:
0



ИНСТРУКЦИЯ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ИНСТРУКЦИЯ № 3 ОТ 2008 Г. ЗА ОРГАНИЗИРАНЕ И ПРОВЕЖДАНЕ НА ИЗПИТИТЕ НА КАНДИДАТИТЕ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ПРАВОСПОСОБНОСТ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА МОТОРНО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО (ДВ, БР. 97 ОТ 2008 Г.) Издадена от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщения
Обн. ДВ. бр.18 от 5 Март 2010г.   //

image image image image

§ 1. В чл. 3 се създава ал. 5:

"(5) За повторно и всяко следващо явяване на изпит се допуска кандидатите лично или чрез друго лице да подадат заявление в областните отдели "Контролна дейност - ДАИ". В случаите, когато към заявлението е необходимо да се приложи удостоверение за допускане до изпит, документите се представят от учебния център, издал удостоверението."

image image image image

§ 2. В чл. 5 ал. 2, 3 и 4 се изменят така:

"(2) Броят на кандидатите в групите за теоретичен изпит се определя в зависимост от броя на оборудваните места в кабинета за провеждане на изпита, но не повече от 25. При недостатъчен брой кандидати се допуска броят на кандидатите да бъде по-малък от броя на местата в кабинета.

(3) За всеки кабинет за провеждане на теоретичните изпити се предвиждат до седем групи за деня.

(4) Теоретични изпити се провеждат в един определен ден от седмицата. Когато броят на кандидатите е по-голям, се формират групи за следващите работни дни, като графикът се запълва последователно. Не се допуска съставяне на групи за следващия работен ден, когато не са запълнени всички групи за предходния."

image image image image

§ 3. В чл. 11 се правят следните изменения и допълнения:

1. Сегашният текст става ал. 1 и се изменя така:

"(1) Областните отдели "Контролна дейност - ДАИ" подготвят за всяка група за изпит папка с документите на кандидатите и необходимите за провеждането на изпита документи (изпитни протоколи, изпитни тестове, контролни карти). Съдържанието на папката се описва в приемно-предавателен протокол (приложение № 2), който се подписва от служителя, подготвил папката с документите, и от определеното лице за провеждане на изпита на кандидатите от съответната група."

2. Създават се ал. 2 и 3:

"(2) Шаблоните на изпитните листа за провеждане на теоретичните изпити се откъсват и се запечатват в плик, върху който се нанасят номерата на протоколите на съответната група за изпит. Пликът се предава за съхранение на началника на областния отдел "Контролна дейност - ДАИ" или упълномощено от него лице.

(3) В папките с документите за теоретичните изпити се поставят и бланки за вписване на необходимите данни (приложение № 2а), малък и голям плик, подписани от съответния началник на отдел "Контролна дейност - ДАИ"."

image image image image

§ 4. В чл. 12 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "Председателят на изпитната комисия" се заменят с "Лицето, което ще проведе изпитите на кандидатите".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) За провеждане на теоретичните изпити за съответната дата се определят две лица - първото е за провеждане на изпитите, а второто за проверка и оценката на тестовете."

3. Алинея 4 се изменя така:

"(4) За жребия за провеждане на теоретичните и/или практическите изпити се подготвят листове с имената на лицата, които могат да бъдат определяни за провеждане и проверка и оценяване на тестовете от теоретичните изпити, или за председатели на практическите изпити за съответния ден. Когато в един ден се провеждат теоретични и практически изпити, първо се изтегля жребият за практическите изпити, като в жребия за теоретичните изпити освен лицата, които не са изтеглени за провеждане на практически изпити, се включват и лица, които могат да бъдат определяни за провеждане и проверка и оценяване на тестовете на теоретични изпити. Листовете се поставят в еднакви по цвят и размер непрозрачни пликове, върху които не се допуска поставянето на каквито и да са знаци. Пликовете се разбъркват в присъствието на представителите на учебните центрове и се поставят в непрозрачна кутия."

4. В ал. 5 думите "председателя на изпитната комисия" се заменят с "лицата, които ще провеждат теоретичните и практическите изпити или ще проверяват и оценяват тестовете".

image image image image

§ 5. В чл. 13 се правят следните изменения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Служителят на областния отдел "Контролна дейност - ДАИ" кани представителите на учебните центрове по реда на групите в графика да изтеглят плик за определяне на председател на изпитната комисия, когато се провежда практически изпит, или два плика, когато се определят лицата за провеждане и оценка на теоретичен изпит. След изтеглянето на пликовете представителят на съответния учебен център съобщава името на лицето, определено с жребия за провеждане на изпита на съответната група и за оценяването на теоретичните изпити."

2. В ал. 4 думите "регионалната дирекция" се заменят с "областния отдел" и думата "председателите" се заменя с "лицата, определени за провеждане на изпитите."

image image image image

§ 6. В чл. 14 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "Всеки председател на изпитна комисия за провеждане на теоретичните и практическите изпити получава съответната папка с документите за" се заменят с "Лицата, определени за провеждане на изпитите, получават съответната папка с документите за" и се създава изречение второ: "Председателите на изпитни комисии за провеждане на практическите изпити получават и техническо средство за видеонаблюдение."

2. В ал. 2 думата "Председателите" се заменя с "Лицата, определени с жребия за провеждане на съответния изпит".

image image image image

§ 7. В чл. 15 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "председателят проверява" се заменят с "лицата, определени с жребия за провеждане на изпита, проверяват".

2. В ал. 2 думите "председателят на комисията дава" се заменят с "лицата, определени за провеждане на изпитите, дават".

3. В ал. 3 думите "Председателят на комисията" се заменят с "Лицето, определено за провеждане на съответния изпит".

image image image image

§ 8. В чл. 16 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 след думите "Председателят на комисията" се допълва "за провеждане на практическия изпит".

2. В ал. 2 след думите "комисия" се допълва "за провеждане на практическия изпит".

3. Алинеи 3, 4 и 5 се изменят така:

"(3) Преди започване на изпита лицето, определено за неговото провеждане, се представя на изпитваните, като за практическите изпити представя и члена на комисията.

(4) Лицето, определено за провеждане на изпита, записва на учебната дъска номера на протокола и датата, на която се провежда изпитът, и номера на съответния телефон за подаване на сигнали за корупция.

(5) Лицето, определено за провеждане на изпита, дава указания за реда за неговото провеждане."

image image image image

§ 9. В чл. 18 се правят следните изменения:

1. Алинеи 1 и 2 се изменят така:

"(1) Лицето, определено за провеждане на теоретичния изпит, дава указания относно реда за проверка на самоличността и на свидетелствата за управление.

(2) Лицето, определено за провеждане на теоретичния изпит, поканва изпитваните по реда, по който са записани в протокола за изпит, да представят документа си за самоличност."

2. В ал. 3 думите "Председателят на комисията" се заменят с "Лицето, определено за провеждане на теоретичния изпит".

3. Алинея 4 се отменя.

4. В ал. 5 т. 3 се отменя.

5. Алинея 7 се отменя.

6. Алинея 8 се изменя така:

"(8) Лицето, определено за провеждане на теоретичния изпит, предоставя на всеки от кандидатите бланка за вписване на необходимите данни."

7. Алинеи 9 и 10 се отменят.

8. В ал. 11 думите "след като и последният кандидат е изтеглил изпитния си тест" се заменят със "след приключване на проверката на самоличността на кандидатите".

image image image image

§ 10. В чл. 19 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "и изтеглянето на изпитните тестове председателят на комисията" се заменят с "лицето, определено за провеждане на изпита".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Лицето, определено за провеждане на изпита, кани кандидатите да впишат върху бланките личните си данни, номера на протокола, датата и да се подпишат."

3. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Лицето, определено за провеждане на изпита, предоставя на кандидатите да изтеглят тестове и ги кани да впишат номерата на тестовете на съответните места в бланката."

4. В ал. 4 думите "в изпитните листове, председателят" се заменят с "лицето, определено за провеждане на изпита" и след думите "тест "А" се допълва "събира бланките на кандидатите и ги запечатва в малкия плик и се подписва върху мястото на запечатване".

image image image image

§ 11. В чл. 20 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1, т. 5 думите "председателят и членът на комисията следят" се заменят с "лицето, определено за провеждане на теоретичния изпит, следи".

2. В ал. 2 думите "председателят на комисията" се заменят с "лицето, определено за провеждане на теоретичния изпит".

3. Създава се ал. 3:

"(3) По време на теоретичния изпит лицето, определено за провеждане на изпита, следи за работата на системата за видеонаблюдение по чл. 12, ал. 4, като при прекъсване на записа изпитът се прекратява. В този случай лицето, определено за провеждане на изпита, изготвя доклад за причината за прекратяване на изпита."

image image image image

§ 12. В чл. 21 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "Председателят на изпитната комисия" се заменят с "Лицето, определено за провеждане на теоретичния изпит" и думите "на председателя на изпитната комисия" се заличават.

2. В ал. 2 думите "председателят на комисията" се заменят с "лицето, определено за провеждане на теоретичния изпит".

3. В ал. 3 след думите "изпитния си тест" се добавя "и тестовете на всички кандидати се поставят в големия плик, в който се поставят и протоколът от изпита и малкият плик с бланките, като лицето, провело изпита, се подписва върху мястото на затваряне на плика".

4. Алинея 4 се изменя така:

"(4) Ръководителят на учебния център предоставя на лицето, определено за провеждане на изпита, копие от записа на съответния изпит на електронен носител."

5. Алинея 5 се отменя.

image image image image

§ 13. Член 22 се изменя така:

"Чл. 22. (1) Големият плик по чл. 21, ал. 3 от проведения изпит се предоставя на съответния началник на областния отдел "Контролна дейност - ДАИ" или определено от него лице заедно с видеозаписа от съответния изпит.

(2) Началникът на областния отдел "Контролна дейност - ДАИ" или определеното от него лице предава плика от проведения изпит на лицето, определено чрез жребия за проверка и оценяване на тестовете. В присъствието на лицето, провело изпита, пликът се отваря и се попълва приемно-предавателният протокол.

(3) На лицето, определено за проверка и оценка на резултатите, се предоставят само изпитните листа и шаблоните.

(4) Изпитните тестове се проверяват с помощта на шаблоните, като:

1. при неправилен отговор отбелязва верния отговор с кръгче с червен химикал;

2. попълва таблицата за броя на грешните отговори на последната страница и вписва оценката от изпита с "ДА" или "НЕ".

(5) Шаблонът на всеки изпитен тест след проверката се прилага към него.

(6) След проверката на всички тестове директорът предоставя на лицето, определено за проверка и оценяване, и плика с бланките с нанесените данни на кандидатите. Определеното лице нанася оценките на кандидатите в изпитните протоколи, като използва за ориентир номерата върху изпитните листа и съответните номера от бланките с данните на кандидатите.

(7) Лицето, оценило тестовете, съобщава на кандидатите резултатите от теоретичния изпит.

(8) Когато теоретичният изпит е проведен в кабинета на учебния център, изпитните протоколи с нанесени резултати от изпита (само имената без ЕГН) се публикуват на специално табло в областния отдел "Контролна дейност - ДАИ" и на електронната страница на администрацията не по-късно от 24 часа след провеждане на съответния изпит."

image image image image

§ 14. В чл. 23 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "Изпитната комисия" се заменят с "Лицето, оценило тестовете".

2. Създават се ал. 3, 4 и 5:

"(3) Когато изпитът е проведен в учебния център, кандидатите подават заявление до началника на съответния отдел "Контролна дейност - ДАИ", за да видят допуснатите от тях грешки.

(4) Началникът на съответния областен отдел "Контролна дейност - ДАИ" утвърждава изпитните протоколи в деня на провеждане на изпита.

(5) Изпитните тестове и другите документи, свързани с изпита, се съхраняват в съответния отдел "Контролна дейност - ДАИ" две години."

image image image image

§ 15. В чл. 28 се правят следните изменения:

1. В ал. 3 думите ",свидетелствата за управление и документите за платена такса" се заменят с "и свидетелствата за управление".

2. В ал. 4 думите ",документите за платена такса" се заличават.

3. Алинея 6 се отменя.

image image image image

§ 16. В чл. 31 ал. 2 се отменя.

image image image image

§ 17. В чл. 33 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 4 думата "протокола" се заменя с "групата".

2. Създават се ал. 6 и 7:

"(6) Когато е забранено паркирането или поради друга причина е невъзможно паркирането на автомобила, с който ще се провежда изпитът, пред и до учебния център, се допуска практическият изпит да започва и да свършва в близост до учебния център. Мястото се вписва предварително в протокола за изпит.

(7) Началникът на областния отдел "Контролна дейност - ДАИ" утвърждава списък на учебните центрове, пред и до които е невъзможно паркирането, и списък на съответните места, откъдето започват и свършват изпитите на кандидатите."

image image image image

§ 18. В чл. 35 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 думата "председателят" се заменя с "председателят или членът".

2. Създава се ал. 3:

"(3) По време на практическия изпит председателят на изпитната комисия следи за работата на устройството по чл. 15, ал. 2, като при прекъсване на работата на устройството по време на изпита той се прекратява. Ако до прекъсване на работата на устройството по време на изпита са изминали повече от 10 минути, изпитът на кандидата може да бъде продължен след възстановяване на работата на устройството за записване."

image image image image

§ 19. В чл. 37 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думата "изпита" се заменя с "практическия изпит".

2. В ал. 2 думите "Документите за платена такса и контролните" се заменят с "Контролните".

image image image image

§ 20. В чл. 38 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) След приключване на практическия изпит председателят на комисията се връща в областния отдел и предава на началника на отдела или на определен от него служител с приемно-предавателния протокол документите от проведения изпит и техническото средство за видеонаблюдение с видеозаписите от практическите изпити."

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Документите, свързани с изпита, се съхраняват в съответния отдел "Контролна дейност - ДАИ" две години."



Тагове:   кандидатите,   моторно,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: corruption
Категория: Регионални
Прочетен: 5441262
Постинги: 330
Коментари: 3471
Гласове: 11158
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930