Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.06.2010 10:46 - Оскверниха Паметника в местността Оборище, където се провежда Първото народно събрание
Автор: corruption Категория: Регионални   
Прочетен: 6537 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 16.06.2010 20:39


Оскверниха националния паметник на славните Априлци на местноста Оборище с надписи.

Не трябва да допускаме паметниците на културата да стават места за подобни изяви.
Бих започнал с думите на Никола Логоферов, които е дръзнал или са дръзнали да осквернят паметника, са подминали без да ги осъзнаят и проумеят, че се отнасят и за самите тях.


Ако целият български народ, би могъл да мине през Оборище, той би се значително очистил от някой отрицателни прояви, присъщи на човешката душа.
Никола Логоферов председател на ХХV народно събрание.



imageimageimageimageimageimageimage

Христо Костурков
Общински съветник

Местността Оборище е разположена на 8 км западно от гр. Панагюрище в малка котловина, обрасла с буйна букова гора, служила за убежище на юначни българи. Оборище е свързано с една от най-светлите страници в историята на българския народ. От 14 до 16 април 1876 г. на това място заседава Първото българско народно събрание.Българският централен революционен комитет в Гюргево в края на 1875 и началото на 1876 г. решава в България да бъде обявено въстание.

На 4 април изпраща писмо-окръжно до селищата на четирите революционни окръга, както била разпределена страната. Четири дни след пристигането на писмото избраните от народа делегати започват да пристигат. На събранието присъстват 64 делегати с редовни пълномощия, а общо са над 300 души - идейно убедени, безпределно обичащи народа, закалени в битките революционери, готови да пожертват живота си за свободата на милото отечество.Социалният състав на делегатите е твърде разнообразен. Преобладават селяните и интелигентите, по-малко са занаятчиите. Само един делегат е с висше образование.

Съставът на делегатите отразява структурата на нашето общество и показва кой е хегемонът на националноосвободителните борби на народа.За заседателна зала на народните избраници служи горската поляна. Делегатите заседават на маса от букови дъски, върху която са поставени за клетва сабя, пистолет и църковният кръст на поп Грую. По околните дървета са закачени газени фенери. Извършен е молебен. Делегатите полагат клетва. Това е една неповторима феерична картина, която по израза на Захари Стоянов - делегат, остава запечатана в паметта на присъстващите. След направената проверка на пълномощията на делегатите няколко изтъкнати дейци не са допуснати в работата на събранието поради липса на редовни документи. Направена е проверка и за готовността на отделните селища за участие във въстанието.

Събранието на Оборище ръководи Георги Бенковски - изтъкнат революционер, голям демократ, истински родолюбец, организатор и ръководител на историческото Априлско въстание - 1876 г., изгорял в пламъците на борбата за свободата на отечеството.Най-важният въпрос, обсъждан на събранието, се отнася до ръководството на въстанието. След бурни дебати за ръководители са приети Георги Бенковски и Панайот Волов.След тридневни заседания и оживени разисквания събранието приема въстанието да бъде обявено на 1 май 1876 г. и изработва тактика за водене на боевете. Избира и комисия, която да разработи цялостен, подробен план за обявяване и провеждане на въстанието.Народът участва активно и всеотдайно в Априлското въстание с твърдата убеденост в победата, още повече че за така мечтаната свобода очаква и помощта на руския братски народ. Въпреки саможертвата на народа и героичната смърт на ръководителите на въстанието то не успява.

Удавено в кръв и жестоко потушено, то изиграва решаваща роля за освобождението на нашия народ от петвековното османско владичество.Местността, където се провежда Първото народно събрание, е обявена за историческа. Тук признателният български народ от цялата страна идва на поклонение пред белокаменния паметник, издигнат през 1928 г. за увековечаване на това величаво събитие от нашата история. В долната част на паметника са изписани имената на апостолите и участниците в събранието - хора, станали легенда за поколенията.

В чест на 100-годишнината от въстанието в Панагюрище е издигнат паметник на Априлското въстание.На Оборище ежегодно идват много хора, за да отдадат почит към паметта на падналите герои за свободата на България, да поднесат своята признателност на онези, които дръзнаха да съборят устоите на империята.Местността Оборище е свързана с Панагюрище чрез асфалтиран път.








Тагове:   оборище,   оскверниха,


Гласувай:
3



1. анонимен - признателност
19.11.2010 13:55
Това трябва да бъде Свято място за всеки Българин! Драгомир Димитров
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: corruption
Категория: Регионални
Прочетен: 5440987
Постинги: 330
Коментари: 3471
Гласове: 11158
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930