Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.08.2010 12:31 - От БДС до НАССР
Автор: corruption Категория: Регионални   
Прочетен: 12555 Коментари: 22 Гласове:
0



СИСТЕМИ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА БЕЗОПАСНОСТТА НА ХРАНИТЕ (СУБХ), БАЗИРАНИ НА АНАЛИЗ НА ОПАСНОСТИТЕ И КОНТРОЛ В КРИТИЧНИ ТОЧКИ НАССР

 

С глобализацията на търговията с хранителни продукти възникна необходимост от уеднаквяване на изискванията на страните производителки за международния пазар.

 Международната здравна организация WHO (World Health Organization), Световната организация по прехрана FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nation) съвместно със Световната търговска организация WTO (World Trade съвместно със Световната търговска организация WTO (World Trade Organization), обединяват усилия си при създаването на Комисията Кодекс Алиментариус (от латински – Комисия по хранително законодателство) и разработват система HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point), в основата, на която са седемте международно признати принципа на НАССР.

1. Анализ на опасностите
2. Определяне на критичните точки за контрол (КТК).
3. Определяне на критични граници за всяка КТК
4. Определяне на процедури на мониторинг на КТК
5. Разработване на коригиращи действия
6. Валидиране на разработения НАССР план
7. Документация и записи на НАССР

НАССР се приема от много страни, като единствено приемливия подход за безопасност на храните и напитките, а в някои от тях е част от задължителните нормативни изисквания. НАССР е необходимо условие за износ за САЩ и Канада. Преработвателите и производителите на храни от страните членки на Европейския съюз следва да внедрят НАССР до 01.01.2006 г., съгласно Регламент 852/2004 ЕС. В България предприятията въвеждат поетапно НАССР до 01.01.2007, като първи са месопреработвателите - до 01.01.2006.

Стандартът за управление на качеството ISO 9001:2000 държи сметка за очакванията на потребителите, сред които разбира се най-важно е безопасността на хранителните продукти. Интегрирането на СУК по ISO 9001:2000 със Системата за управление безопасността на хранителните продукти е по-ефективно от гледна точка на безопасността на хранителните продукти. Интегрирането на СУК по ISO 9001:2000 със Системата за управление безопасността на хранителните продукти е по-ефективно от гледна точка на удовлетвореността на потребителя , отколкото прилагането на тези системи по отделно.

За подпомагане разработването на интегрирани системи за управление на качеството, в предприятия от хранителната промишленост, ISO/TK34 разработва през 2001 г. допълващ стандарти ISO 15161:2001 “Ръководство за прилагане стандарта ISO 9001:2000 в хранителната и питейна промишленост”, което обхваща всички аспекти на на качеството и дава препоръки как да се интегрира системата HACCP в действащата система за управление на качеството.

На 01.09.2005г. излезе окончателната версия на ISO 22000:2005 ”Системи за управление на безопасността на храните – Изисквания към всяка организация от хранителната верига". Новият стандарт има сходни структура и терминология с ISO 9001:2000, което улеснява разработването и сертифицирането на интегрирани СУК-СУБХ по ISO 9001:2000 – ISO 22000:2005.

Главната идея на НАССР е да насочи ресурсите на предприятието към тези етапи от технологичните процеси и условия на производство, които се явяват критични за безопасността на хранителните продукти и да елиминира, предотврати или намали до приемливо ниво риска от хранително заболяване, натравяне или нараняване на потребителя.

За да функционира ефективно системата НАССР, тя следва да се поддържа от ръководството на предприятието, да бъде разработена и внедрена като част от общите процеси на управлението на предприятието.

Защо е нужна системата НАССР на предприятията?

  • Внедряването на тази система се изисква от търговци, стремящи се да купуват безопасна продукция.
  • Чуждите инвеститори охотно правят капиталовложения, ако има действащ НАССР в предприятието.
  • Предизвиква интерес у местната администрация и е лесно да си осигурите подкрепата й.
  • Дава преимущество при участието във важни търгове.
  • Включва се в законодателството и регламента на много страни. Когато производител иска да излезе на външния пазар, прилагането на НАССР е задължително.
  • изисква се от Закона за храните.
  • признава се от много застрахователни компании и е сериозен аргумент при съдебни искове

Процесите на производство на хранителни продукти не могат да се оставят на случайността, а трябва постоянно да се наблюдават и контролират. Принципите на НАССР системата се отнасят до определяне на местата за контрол (КТК), начините за мониторинг и коригиращи действия. Последните се прилагат в случаите, когато КТК излезе извън контрол и безопасността на произвежданите храни и напитки е застрашена.

Наличието на НАССР система по Закона за храните се извършва от РИОКОЗ или ДВСК. Проверката на съответствието на НАССР системата с изискванията и получаването на международно признат сертификат се извършва след успешен сертификационен одит, какъвто може да бъде извършен от Тюф Норд България ЕООД.

Целта на системата е да не допуска замърсяване и заразяване на храните.

За производителите HACCP има най-сериозни изисквания - с постоянен контрол на местата и процедурите, където има предпоставки за допускане на опасности.

За заведенията за хранене, макар че количеството на приготвяните храни е по-малко, контролът трябва да е по-широк и всеобхватен, поради разнообразието на менюто, което се предлага - много видове входящи продукти и готови ястия.

При търговията с храни е възможно въвеждането на съкратени процедури по HACCP - тук опасностите обикновено възникват само при съхранение на храните - пакетирани и непакетирани. За такава възможност загатва и самата нормативна база - чл. 18, ал. 1 от Закона за храните.

В случаите, когато собственикът/управителят на обекта е въвел добри хигиенни практики и персоналът е достатъчно обучен, може да се каже, че HACCP почти е въведен. Остава само документирането.
Документирането - това е новото и различното от досегашните условия. Всички действия и указания, предприети във връзка с безопасността на храните, трябва да бъдат документирани и проконтролирани.

Разбира се, възможно е и формално отношение. Не само, че е възможно, но е и неизбежно - попълване на документите наизуст и само за да се отбие номерът.
Единственият коректив за това е: формалното документиране неизбежно поражда и недобро обслужване, а пазарът непрекъснато завишава критериите си.

Практически етапи на HACCP

1.     Подробно разглеждане на технологичните процеси, последователността и хигиената при дейността на обекта.

2.     Анализ на всички етапи - за възможните опасности, местата и времето на тяхното проявяване.

3.     Изготвяне на пакет от предпазни мерки и вътрешен надзор, които да поставят под контрол опасностите за замърсяване и заразяване на храните.

4.     Изготвяне на документация за наблюдение и контрол, която точно да регистрира кой, кога и по какъв начин извършва или проверява извършеното.

Днес особенно важно за работещите в аграрно-хранителния сектор/АХС/ е да се преориентират и адаптират своевременно, така че    българските  продукти да  станат конкурентноспособни, т.е. да  могат да се  реализират в пазара на ЕС.  АХС включва всички звена от  хранителната верига: зърнопроизводство, зърнодобив, хлебодобив, сладкарски изделия  и др.,  млекодобив и млекопрерабатване, месодобив и производство на колбаси, производство на тютюн и цигари, производство на маслодайни растения и маслодобив, производство на  захародайни растения и захаропроизводство, пивоварство и др.на хранителния продукт.

В България  НАССР системата може да стане ефективна само когато   всички участници в  АХС   осъзнаят, че  внедряването на  превантивен контрол и коригиращи действия при наличие на несъответствие,  трябва да става на  всеки един цикъл от производствените процеси от отглеждането във фермата, през преработката  до  търговията. Необходимо е участниците във веригата на производство да разберат, че само тогава   българските продукти от този сектор  ще бъдат приета на европейския и на световните пазари.

 

Нормативни документи.

         ISO 22000:2005 "Системи за управление на безопасността на храните - изисквания към организациите от хранителната верига",  където организацията трябва да демонстрира своята способност да контролира хранителните опасности, за да осигури, че храните са безопасни по време на потребление. Той е приложим за всички организации, независимо от големината им, които са включени в който и да е аспект на хранителната верига и които желаят да приложат системи, гарантиращи безопасност на хранителните продукти.


Директно включени организации (без посочените примери да са изчерпателни) са:
• производители на фуражи;
• селскостопански производители;
• фермери;
• производители на инградиенти;
• производители на хранителни продукти;
• търговци на дребно;
• заведения за хранене;
• кетъринг оператори;
• организации доставящи услуги като почистване, транспорт, съхранение и дистрибуция.
Индиректно включени в хранителната верига са:
• производители на оборудване;
• почистващи препарати;
• опаковки и други материали, попадащи в контакт с храните.

          "HACCP" изисква от всеки обект сам да анализира своите подготвителни методи, за да може да се идентифицират контролно-критичните точки и да се наложат критични граници, както и процедури за наблюдение на тези точки. Важен момент от отговорностите на всеки обект е да бъдат наложени и поддържани данни, които документират съответствието или несъответствието със заложените критични граници за всяка критична точка и по този начин да се постигне един постоянен самоконтрол.

         Системата "HACCP" позволява на контролиращите органи по-подробно и по-точно да определят нивото на съответствие с изискванията към даден обект от хранителната верига. Чрез прилагането на "HACCP" могат да се проверят условията и състоянието на обекта както в момента на проверка така и при предишни периоди. По този начин контролиращите органи могат по-добре да определят дали всички действащи процеси се контролират.

 

Замърсители в храни

Съгласно българското законодателство са разработени наредби, които  забраняват производството и търговията с храни, които съдържат замърсители над нормите.

Накои от тях са :

         -Наредба №5 за хигиенните норми за пределно допустимите количества от химични и биологични замърсители в хранителните продукти, която установява реда и начина за определяне им.

Наредба №11 за нормите за максимално допустими количества на микотоксини  като замърсители в храните, която установява реда за вземане на проби и изискванията към методите за анализ, прилагани при провеждането на държавния контрол.

Наредба №12 за нормите за максимално допустими количества от тежки метали като замърсители в храни, за  реда за вземане на проби и изискванията към методите за анализ, прилагани при провеждането на държавния контрол.

 

         Дания е сред страните, гарантиращи  най-високи стандарти за безопасност на храните. Това се обуславя от дългогодишните  традиции в  сътрудничеството между различните компании в бранша – от производителите на фураж, фермерите, кланиците и  другите преработващи компании до  търговските асоциации и държавните органи. Всички те са част от една установена,  добре работеща система, която се основава на подробна документация, добра последователност и  ефективен контрол.

Датската система предвижда проверка и контрол за всякакъв вид болести, вредни вещества и други фактори от значение за гарантиране безопасността на храните. Системата работи от години и дава възможност да се проследи всяка евентуална епидемия до първоначално заразеното животно. Обстойната документация и надежден контрол също са от важно значение за свеждане до минимум и елиминиране на болестите и вредните вещества в хранителните продукти

Например
Във всички кланици  се извършват тестове на месото от  едър рогат добитък за наличието на следи от: 

  • антибиотици
  • химични вещества
  • хормони
  • бета-агонисти
  • пестициди
  • вредни субстанции, вследствие на екологични замърсявания (напр. тежки метали)
  • зоонози (като салмонела и E. Coli 0157)
  • санитарни тестове за наличие на E. coli чрез изследване на животински секрети.

Ветеринарен контрол/ HACCP

Ветеринари и сътрудници от Датската ветеринарна и санитарна администрация работят непрекъснато с датските кланици. Те осъществяват контрол върху живите животни, както и проверка на месото и органите на животните след тяхното умъртвяване. Само животинско месо, което е одобрени за консумация според изискванията на ЕС може да  бъде пакетирано и пуснато в продажба или да подлежи на допълнителна обработка.Всички датски кланици имат HACCP – система за ветеринарен контрол, която е проверена и одобрена от Датската ветеринарна и санитарна администрация. Датското месо се продава по целия свят  и по тази причина датските кланици използват в допълнение към системата HACCP други системи за управление на качеството, базирани или на специфични потребителски изисквания, или на международно възприети стандарти.



Тагове:   НАССР,


Гласувай:
0



1. анонимен - WJlIXVNmuKARLTIwR
28.05.2011 15:14
YouВ’re on top of the game. Thanks for sharnig.
цитирай
2. анонимен - KIOfTcNqfPGWgJZJg
29.05.2011 15:23
pRnyfP <a href="http://fubxajcqvpki.com/">fubxajcqvpki</a>
цитирай
3. анонимен - RgAQBggXYq
29.05.2011 20:20
nNkIbA , [url=http://dgeuaffgvfig.com/]dgeuaffgvfig[/url], [link=http://jobopwfxcljn.com/]jobopwfxcljn[/link], http://simfidbgvolj.com/
цитирай
4. анонимен - RfRDxkUZUqJZqCES
31.05.2011 10:55
SlX11L <a href="http://xhiustsqizdq.com/">xhiustsqizdq</a>
цитирай
5. анонимен - rZMvLaSyVdxhwHTOOF
01.06.2011 19:25
acIq6R , [url=http://yndgmomeqxgn.com/]yndgmomeqxgn[/url], [link=http://fvlyevpkxiaw.com/]fvlyevpkxiaw[/link], http://ngxlwubkpevd.com/
цитирай
6. анонимен - Рiч Харвест - Продаж пестицидів і агрохімії в Україні
05.03.2012 01:35
<img>http://i077.radikal.ru/1203/50/5eb5ee1ee30d.jpg</img>

«Річ Харвест» в перекладі означає «щедрий урожай». Так ми вирішили назвати нашу компанію, бо саме щедрий урожай є запорукою благополуччя як сільськогосподарських підприємств і фермерів, так і держави.

Продаж пестицидів в Україні: «Річ Харвест» є партнером, а також ексклюзивним представником ТОВ «Франдеса» - виробника засобів захисту рослин в Республіці Білорусія. Завод «Франдеса» побудовано з дотриманням усіх необхідних сучасних вимог по забезпеченню високої ефективності препаратів і екологічної безпеки. Сучасне обладнання дозволяє виробляти різні препаративні форми пестицидів: концентрати емульсій, концентрати суспензій, водні розчини і водорозчинні концентрати.

<a href=http://richharvest.com.ua/ru/pesticides/insecticides/>название пестицидов</a>

<a href=http://richharvest.com.ua/ru/contacts/>коробка андрей юрьевич</a>

<a href=http://richharvest.com.ua/ru/catalog/frandesa/herbicides/lavina/>700 рiч</a>

<a href=http://richharvest.com.ua/ru/catalog/frandesa/>франдеса</a>
цитирай
7. анонимен - levitra online without prescription
20.10.2012 12:44
If you want to buy levitra use keywords http://onlinelevitrabuy.com/#1035 - generic levitra, <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#9586>levitra 10 mg</a> or this link http://onlinelevitrabuy.com/#4109 online
цитирай
8. анонимен - cialis 40 mg 18849
20.10.2012 21:26
<a href=http://ordercheapcialishere.com/#odqdp>cialis 10 mg</a> - <a href=http://ordercheapcialishere.com/#xijsa >buy generic cialis</a> , http://ordercheapcialishere.com/#npues buy cialis online
цитирай
9. анонимен - payday loans 639 5463
21.10.2012 00:44
<a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#10064>payday loans</a> - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#7187>payday loans</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#8910 payday loans
цитирай
10. анонимен - generic viagra 786 17702
21.10.2012 03:03
<a href=http://buyviagraonlinemall.com/#20244>generic viagra</a> - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#12593>viagra online</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#12495 viagra online
цитирай
11. анонимен - viagra 200 mg 15623
21.10.2012 13:18
<a href=http://ordercheapviagrahere.com/#triki>generic viagra</a> - <a href=http://ordercheapviagrahere.com/#pwmwv >viagra 50 mg</a> , http://ordercheapviagrahere.com/#gyfdx viagra online
цитирай
12. анонимен - buy kamagra jelly 7507
22.10.2012 05:13
<a href=http://orderkamagranow.com/#xtsza>kamagra jelly 100mg</a> - <a href=http://orderkamagranow.com/#mkmoy >cheap kamagra</a> , http://orderkamagranow.com/#tlmco cheap kamagra
цитирай
13. анонимен - payday loans 698 14238
22.10.2012 18:10
<a href=http://paydayloansveryquickly.com/#417>payday loans</a> - <a href=http://paydayloansveryquickly.com/#11060>payday loans</a> , http://paydayloansveryquickly.com/#10736 payday loans
цитирай
14. анонимен - generic cialis 619 18185
22.10.2012 19:25
<a href=http://buycialisonlinesafe.com/#2771>buy cialis</a> - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#3283>buy cialis</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#15779 cialis online
цитирай
15. анонимен - buy levitra 10237
23.10.2012 05:19
<a href=http://orderlevitrahere.com/#zbqyu>buy levitra</a> - <a href=http://orderlevitrahere.com/#jbzsp >levitra 40 mg</a> , http://orderlevitrahere.com/#wbhba levitra online without prescription
цитирай
16. анонимен - kamagra online 3909
24.10.2012 19:25
<a href=http://kamagrastorehere.com/#sqvzo>kamagra online</a> - <a href=http://kamagrastorehere.com/#zkbxg >cheap kamagra</a> , http://kamagrastorehere.com/#vrdoe generic kamagra
цитирай
17. анонимен - levitra online 14463
25.10.2012 07:50
<a href=http://levitrastorehere.com/#mhrzv>buy levitra</a> - <a href=http://levitrastorehere.com/#oelxl >buy levitra</a> , http://levitrastorehere.com/#lkbav buy levitra
цитирай
18. анонимен - viagra online 3274
25.10.2012 23:13
<a href=http://viagrastorehere.com/#khnsm>buy viagra</a> - <a href=http://viagrastorehere.com/#nkrnr >generic viagra</a> , http://viagrastorehere.com/#vhsye viagra online
цитирай
19. анонимен - cheap cialis 15053
26.10.2012 06:40
<a href=http://cialisstorehere.com/#dleue>cialis online</a> - <a href=http://cialisstorehere.com/#vbemy >buy cialis online</a> , http://cialisstorehere.com/#sfqbf buy cialis online
цитирай
20. анонимен - payday loan online 6527
28.10.2012 03:05
<a href=http://badcreditloanhere.com/#fnnss>bad credit payday loan</a> - <a href=http://badcreditloanhere.com/#brujo >payday loan online</a> , http://badcreditloanhere.com/#heemt payday loan online
цитирай
21. анонимен - payday loan 3283
29.10.2012 06:33
<a href=http://instantloanhere.com/#snidr>instant payday loan</a> - <a href=http://instantloanhere.com/#gytst >instant payday loan</a> , http://instantloanhere.com/#oblmp payday loan
цитирай
22. анонимен - cheap propecia 11876
30.10.2012 19:20
<a href=http://cheapgenericpropecianow.com/#dhqjo>order propecia</a> - <a href=http://cheapgenericpropecianow.com/#oyudi >order propecia</a> , http://cheapgenericpropecianow.com/#ufxra cheap propecia
цитирай
23. анонимен - cheap propecia 17769
04.11.2012 10:17
<a href=http://ordercheapgenericpropeciahere.com/#xjajq>buy propecia online</a> - <a href=http://ordercheapgenericpropeciahere.com/#akatj >buy propecia</a> , http://ordercheapgenericpropeciahere.com/#pxpuu generic propecia
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: corruption
Категория: Регионални
Прочетен: 5441745
Постинги: 330
Коментари: 3471
Гласове: 11158
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930