Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.11.2007 21:07 - Микрофолора на яйцата
Автор: corruption Категория: Технологии   
Прочетен: 5197 Коментари: 0 Гласове:
0



  Микрофолора на яйцата. Попадането на микрофлора в яйцата става екзогенно и ендогенно. В прясно снесените яйца, получени от гарантирани в здравно отношение ферми, обикновено не се съдържат микроорганизми. По е к з огенен път проникването иа бактерии и плесени в яйцето става най-често чрез порите иа черупката За това спомагат различни фактори - замърсяванс на черупката с фекалии и кал, отстраняване на кутикулата, изпотяване па яйцата при рязка смяна иа температурния режим, съхраняване при висока температура и др. Ето защо е забранено миенето на яйца нри тяхното получаване във фермите, преди и по време на съхраняване или в търговската мрежа. На миене и дезинфекция се подлагат само кални яйца, и то непосредствено преди влагането им в производството. Е н д о г е н н о заразяване на яйцата с микроорганизми се получава най-често при заболявания на животните (салмонелоза, турберкулоза) или по време на оформяне на яйцата в яйцепроводите. Салмонели - Изолирането на салмонелни бактерии от кокоши яйца е сравнително рядко. Тези микроорганизми се срещат обикновено в яйцата на птици, болни от тиф. Най-често салмонели се срещат в яйцата на водоплаващите птици (патиците и гъските), които са прекарали в млада възраст заболяването и са останали заразоносители. При консумиране на такива яйца или на получени от тях продукти (се проявяват хранителни токсикоинфекции. За предпазване на консуматора от такива отравяния яйцата от патици и гъски се използуват под специален контрол. Яйца, получени от салмонелозни стопанства, сеоползотворяват след сваряване в продължение на 15 мин., от момента на завирането. Забранено е използуването на такива яйца за омлети, майонези, застройки на супи, меланж, яйчен прах и др. Туберкулозни бактерии - Изследванията показват, че в известен процент яйца, снесени от туберкулозни кокошки, се установява причинителят на заболяването. Доказано е, че наред с причинителя на птичата туберкулоза в яйцата могат да проникнат и причинителите на туберкулоза при говедата и човека. Поради това яйцата призведени от болни от туберкулоза птици задължително се сварява в продължение на 15 мин. от


Тагове:   Микрофолора,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: corruption
Категория: Регионални
Прочетен: 5440994
Постинги: 330
Коментари: 3471
Гласове: 11158
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930