Най-четени
1. zahariada
2. radostinalassa
3. varg1
4. leonleonovpom2
5. kvg55
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. mt46
9. sparotok
10. hadjito
11. stela50
12. getmans1
13. zaw12929
14. tota
2. radostinalassa
3. varg1
4. leonleonovpom2
5. kvg55
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. mt46
9. sparotok
10. hadjito
11. stela50
12. getmans1
13. zaw12929
14. tota
Най-популярни
1. shtaparov
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. milena6
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. milena6
Най-активни
1. sarang
2. radostinalassa
3. lamb
4. vesonai
5. samvoin
6. hadjito
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. sekirata
2. radostinalassa
3. lamb
4. vesonai
5. samvoin
6. hadjito
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. sekirata
Постинг
16.11.2007 21:07 -
Микрофолора на яйцата
Микрофолора на яйцата.
Попадането на микрофлора в яйцата става екзогенно и ендогенно.
В прясно снесените яйца, получени от гарантирани в здравно отношение ферми, обикновено не се съдържат микроорганизми.
•По е к з огенен път проникването иа бактерии и плесени в яйцето става най-често чрез порите иа черупката За това спомагат различни фактори - замърсяванс на черупката с фекалии и кал, отстраняване на кутикулата, изпотяване па яйцата при рязка смяна иа температурния режим, съхраняване при висока температура и др.
Ето защо е забранено миенето на яйца нри тяхното получаване във фермите, преди и по време на съхраняване или в търговската мрежа. На миене и дезинфекция се подлагат само кални яйца, и то непосредствено преди влагането им в производството.
•Е н д о г е н н о заразяване на яйцата с микроорганизми се получава най-често при заболявания на животните (салмонелоза, турберкулоза) или по време на оформяне на яйцата в яйцепроводите.
Салмонели - Изолирането на салмонелни бактерии от кокоши яйца е сравнително рядко. Тези микроорганизми се срещат обикновено в яйцата на птици, болни от тиф. Най-често салмонели се срещат в яйцата на водоплаващите птици (патиците и гъските), които са прекарали в млада възраст заболяването и са останали заразоносители.
При консумиране на такива яйца или на получени от тях продукти (се проявяват хранителни токсикоинфекции.
За предпазване на консуматора от такива отравяния яйцата от патици и гъски се използуват под специален контрол.
Яйца, получени от салмонелозни стопанства, сеоползотворяват след сваряване в продължение на 15 мин., от момента на завирането. Забранено е използуването на такива яйца за омлети, майонези, застройки на супи, меланж, яйчен прах и др.
Туберкулозни бактерии - Изследванията показват, че в известен процент яйца, снесени от туберкулозни кокошки, се установява причинителят на заболяването. Доказано е, че наред с причинителя на птичата туберкулоза в яйцата могат да проникнат и причинителите на туберкулоза при говедата и човека. Поради това яйцата призведени от болни от туберкулоза птици задължително се сварява в продължение на 15 мин. от
Няма коментари
Търсене
За този блог
Гласове: 11158
Блогрол