Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.10.2008 12:07 - РАЙСКИ ГАЗ
Автор: corruption Категория: Забавление   
Прочетен: 8633 Коментари: 3 Гласове:
1



РАЙСКИ ГАЗ

Диазотният окис (N2О) е бил открит през 1776 г. от Джоузеф Пристли и Хъмфри Деви. Деви забелязал, че когато се вдишва, новият газ предизвиква в началото състояние на възбуда, придружено от пристъпи на неудържим смях и слухови халюцинации, поради което го нарекъл райски или веселящ газ. Скоро в лабораторията на Деви започнали да се организират вечери, посветени на новото забавление, на които присъствували много представители на тогавашния артистичен и интелектуален елит. Един изследовател на този период ги характеризира като "група веселяци, търсещи по-скоро удоволствие от опиянението, отколкото занимаващи се с наука". Те отбелязали, че удоволствието, което получават, прилича на алкохолното опиянение, но е значително по-приятно от него. Един от участниците в събиранията заявил, че на седмото небе атмосферата без съмнение е от райски газ. Деви на шега изчислил, че ако произвежда газа и го продава в торби, ще може да прави успешна конкуренция на алкохола.

Покрай веселбата Деви пръв забелязал, че, освен другите ефекти, диазотният окис унищожава чувството за болка и го предложил на лекарите, но никой тогава не му обърнал внимание. Едва половин век по-късно английският хирург Хикман започнал експерименти с райски газ. Той не намерил поддръжка в родината си и се обърнал за помощ към франция, но Парижката Академия на Науките отклонила неговото предложение за използуване на обезболяващите свойства на райския газ като смехотворно. До средата на миналия век диазотният окис оставал забавление, известно само в университетските среди, докато един американски студент по медицина не решил да спечели, като устройва публични сеанси с него; рекламата, която той напечатал, гласяла следното:

"Голяма демонстрация на ефектите от вдишването на Диазотен окис - Райски или Веселящ Газ, ще бъде направена в Юнион Хол този четвъртък вечерта, 10 декември 1844 г.

Четиридесет галона от Газа ще бъдат приготвени и приложени на всички присъствуващи, които поискат да го вдишат.

Дванадесет млади мъже са изявили желание да започнат, за да дадат начало на забавлението.

Осем силни мъже са ангажирани да заемат предните места, за да запазят тези, които са под влияние на Газа, да не наранят себе си или другите. Поради тези мерки всяка възможност за опасност е избягната. Най-вероятно никой няма да буйствува.

Ефектът на Газа е да накара тези, които го вдишват, да се смеят, пеят, танцуват, говорят или буйствуват според основната черта от характера им. Те ще запазят съзнание до такава степен, че за нищо направено или казано след това няма да съжаляват.

N. В. - Газът ще бъде приложен само на джентълмени с най-почтена репутация. Целта е забавлението да бъде в най-висока степен добропорядъчно."

По време на сеанса един от вдишалите райски газ паднал от сцената и си наранил крака, но за свое и на публиката изумление, не почувствувал никаква болка. Сред посетителите на демонстрациите имало един млад зъболекар, Хорас Уелс, който силно се впечатлил от случилото се; той разпитал пострадалия и лично се уверил в обезболяващия ефект на газа. На следващия ден той убедил свой колега да му извади един мъдрец под въздействието на газа;

Уелс не почувствувал никаква болка и радостно закрещял: Това е нова ера в стоматологията". Той станал ентусиазиран разпространител на новия метод, но веднъж пациентът едва не умрял в следствие на упойката и Уелс бил обвинен в измама. Въпреки всичко, постепенно употребата на диазотния окис, а по-късно и на етера, се утвърдила и много медицински светила започнали да оспорват приоритета на Уелс; той не издържал на това и на 33 годишна възраст се самоубил с етер. Днес има въведени много нови инхалационни анестетици, но старият райски газ все още широко се използува в медицината.

Съобщава се, че една мистично религиозна група е използувала райския газ като средство за по-бързо достигане на състояние на трансцедентална медитация. Този факт не е изолиран; още около 1900 г. известният американски психолог Уйлям Джеймс в своя капитален труд Многообразие на религиозния опит е обърнал особено внимание на това. което той наричал анестетични откровения, т. е. видения и халюцинации, които човек изпитва под въздействието на различни вещества. Джеймс пише:

"Диазотният окис и етера, особено първото вещество, когато е достатъчно разреден с въздух, стимулира мистичното съзнание по един изключителен начин. Човек чувствува, че му се откриват неподозирано дълбоки истини; тези истини, обаче, се изплъзват и му убягват в момента, в който той идва на себе си; ако успее да си спомни няколко думи, в които му се струва, че те се изразяват, това обикновено са безсмислици. Независимо от това, чувството за дълбокото значение на станалото остава; аз познавам не един човек, който смята, че трансът, предизвикан от диазотен окис, е едно върховно метафизично откровение.

Преди години аз самият направих някои наблюдения върху този аспект на интоксикацията с диазотен окис и написах една статия. Тогава направих едно заключение и моето убеждение е, че то си остава непоклатимо вярно. Това е, че нашето нормално будно съзнание - рационалното съзнание, както го наричаме - е само един от видовете съзнание; отвъд него, скрити зад воал, съществуват потенциални форми на съвсем различно съзнание. Ние можем да прекараме целия си живот без да подозираме за тях; но приложете необходимия стимул - и ето ги в цялата им завършеност - определени типове менталност, които сигурно също имат своето поле на приложение."

Употребата на райски газ за увеселителни цели никога не е ставала масова, но не е преставала, а напоследък даже незначително е нарастнала; сред тези, които са го опитвали - ако оставим на страна цялата интелигентска измет - има и такива сериозни личности като сър Уинстън Чърчил. Газът е повече известен сред хората, свързани с медицината, които имат достъп до него. В някои страни райският газ се продава във флакони и е предназначен за разпенване на хранителни продукти (кремове, сладолед), но освен приложението му в кухнята и в ресторантите, някои го вдишват просто за забавление, Всички, които са изпитали влиянието на газа, определят преживяването като приятно. Ефектът му започва половин минута след вдишването и продължава не повече от няколко минути. За получаване на нов ефект е необходимо ново вдишване, но при това не е необходимо да се увеличава дозата, напротив, същият ефект се причинява от по-малка доза. След употребата на диазотен окис няма никакви неприятни усещания.

Съобщава се, че у някои от хората, които продължително време ежедневно са дишали диазотен окис (почти всичките са зъболекари), това е довело до патологични промени в костния мозък. Той дезактивира витамин В12, затова след него се препоръчва приемане на таблетка В12. Райският газ е тератогенен за лабораторните животни и, вероятно, за хората, затова той трябва да се избягва от бременните жени. Впрочем, неговите странични ефекти са по-опасни за лекарите и сестрите анестезиолози, отколкото за епизодичните дишачи. Друг сериозен проблем, който създава райският газ, е опасността от задушаване. Той не поддържа дишането и човек неусетно може да загуби съзнание. Ако наоколо няма други хора, подобно преживяване може да завърши трагично; известни са случаи на подобна смърт. Някои хора изглежда са особено чувствителни към райския газ, тъй като, макар и изключително рядко, има случаи на внезапна смърт от спиране на сърдечната дейност даже по време на анестезия; от друга страна, в сравнение с над 1 милиард души, които са преживели неговото въздействие в операционната или просто за удоволствие, тези случаи са единични. Твърденията, че диазотният окис е много опасен, тъй като предизвиква зависимост от опиатен тип, едва ли могат да се възприемат сериозно.

Диазотният окис се получава относително лесно при нагряване на амониева селитра. Простотата на получаване е причина за чести опити за синтез в домашни условия. Трябва да отбележим, че процесът на разлагане на амониевия нитрат е много капризен; при най-малко отклонение в температурата той спира или преминава във взрив. Даже в случай на успех, полученият N2O е силно замърсен от силно токсичните NО и NО2, които предизвикват тежки поражения на белия дроб. В следствие на това, опитите за домашно получаване на райски газ са довели до много повече жертви, отколкото самите му странични ефекти.

Много други газове имат действие, подобно на това на диазотния окис - етиленът2Н4), ксенонът (Хе) и даже обикновеният азот (N2), но в последния случай то се проявява само при повишено налягане. Този ефект се проявява при водолазите, които дишат газова смес под налягане от няколко атмосфери, която се състои предимно от азот. При повишаване на налягането те изпадат в т. нар. екстаз от дълбочината; това състояние не е неприятно, но е твърде опасно за тях, затова при работа на много големи дълбочини азотът се заменя с хелий, който няма такова действие.




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - komentar
27.11.2010 17:36
mnogo podrobno i xubavo e opisano.
цитирай
2. barborok - исках да спомена че синтеза на такъв газ в домошни условия е опасно ...
16.12.2011 15:35
.. обаче авторът на статият се е сетил за това , интересно четиво +1 от мен
цитирай
3. barborok - единият начин е ....
03.09.2012 09:33
... да нагрееш амониева селитра на 106 градуса , отделя се бял пушек , който не е отровен и взривоопасен , това е райски гас с молекула вода. Абсолютно безполезен , след това тоя газ се улавя и се нагрява пак на 106 градуса (до 150) , водата се премахва от молекулата , и се кондензира и остава чист райски газ, метода е описан в MYTHBUSTERS. Другият вариянт е да се нагрее въпросният тор до 400 и кусур си градуса , тогава не се знае какви азотни съединени ще има в газа , има и огромен риск от екплозия ....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: corruption
Категория: Регионални
Прочетен: 5429386
Постинги: 330
Коментари: 3471
Гласове: 11158
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031