Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.02.2008 23:05 - НАРЕДБА № 15 ОТ 4 ДЕКЕМВРИ 2007 Г. ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА КВАЛИФИКАЦИЯ ПО ПРОФЕСИЯ "РИБОВЪД"
Автор: corruption Категория: Бизнес   
Прочетен: 4008 Коментари: 4 Гласове:
0



НАРЕДБА № 15 ОТ 4 ДЕКЕМВРИ 2007 Г. ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА КВАЛИФИКАЦИЯ ПО ПРОФЕСИЯ "РИБОВЪД" В сила от 26.02.2008 г. Издадена от Министерството на образованието и науката
Обн. ДВ. бр.20 от 26 Февруари 2008г. Раздел I.
Общи положения Чл. 1. С тази наредба се определя Държавното образователно изискване (ДОИ) за придобиването на квалификация по професия 624010 "Рибовъд" от област на образование "Селско, горско и рибно стопанство" и професионално направление 624 "Рибно стопанство" съгласно Списъка на професиите за професионално образование и обучение по чл. 6, ал. 1 от Закона за професионалното образование и обучение.

 

image Чл. 2. Държавното образователно изискване за придобиването на квалификация по професия 624010 "Рибовъд" съгласно приложението към тази наредба определя изискванията за придобиването на трета степен на професионална квалификация за специалността 6240101 "Рибовъдство".

 

Чл. 3. (1) Въз основа на ДОИ по чл. 1 и рамковите програми по чл. 10, ал. 3 от Закона за професионалното образование и обучение се разработват учебен план и учебни програми за обучението по съответната специалност по чл. 2.

(2) Документацията по ал. 1 за професионално образование се разработва от Министерството на образованието и науката, а за професионално обучение - от обучаващата институция.

 

Раздел II.
Съдържание на Държавното образователно изискване Чл. 4. (1) С ДОИ по чл. 1 се определя равнището на задължителната професионална подготовка в края на обучението по професията, което гарантира на обучаемия възможност за упражняване на професията "Рибовъд".

(2) Държавното образователно изискване за придобиването на квалификация по професията "Рибовъд" определя общата, отрасловата и специфичната задължителна професионална подготовка за професията, както и задължителната чуждоезикова подготовка по професията и избираемата подготовка.

(3) Съдържанието на всеки вид задължителна професионална подготовка по ал. 2 включва:

1. необходимите професионални компетенции (знания, умения и професионално-личностни качества);

2. тематичните области, от които се формира съдържанието на учебните предмети/модули.

 

Чл. 5. С ДОИ по чл. 1 се определят и входящото образователно равнище, профилът на професията, целите на обучението, оценяването по време и при завършване на обучението, удостоверяването на придобитата професионална квалификация, необходимата материална база.

 

Преходни и Заключителни разпоредби
§ 1. Лицата, които са приети за обучение до учебната 2003/2004 г., включително по специалности и професии от професионално направление "Селско стопанство" от Списъка на специалностите и професиите за професионалните училища на Министерството на образованието, науката и културата от 1993 г., се обучават и завършват обучението си по учебните планове и учебните програми, които са действали при постъпването им.

 

§ 2. Тази наредба се издава на основание чл. 17, т. 3 и във връзка с чл. 16, т. 7 от Закона за народната просвета.

 

§ 3. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".

 

Приложение към чл. 2 Приложение към чл. 2

Държавно образователно изискване за придобиване на квалификация по професия "Рибовъд"
Професионално направление:

624 Рибно стопанство

Наименование на професията:

624010 Рибовъд

1. Входни характеристики

1.1. Степен на професионална квалификация и входящо образователно равнище

В таблица 1 e представенa специалносттa, включенa в професията "Рибовъд" съгласно Списъкa на професиите за професионално образование и обучение по чл. 6, ал. 1 от Закона за професионалното образование и обучение (ЗПОО) съгласно Заповед № РД-09-413 от 12.V.2003 г., изменен и допълнен със Заповед № РД-09-04 от 8.I.2004 г., Заповед № РД-09-34 от 22.I.2004 г., Заповед № РД-09-255 от 9.IV.2004 г., Заповед № РД-09-274 от 18.II.2005 г., както и входящото минимално образователно равнище за придобиване на трета степен на професионална квалификация.

Таблица 1

Специалност Степен на Входящо минимално
  професионална образователно равнище

  квалификация за ученици за лица, навършили 16 г.

6240101 Рибо- Трета Завършено Завършено
  въдство   основно основно
      образование образование
         

1.2. Изисквания към здравословното състояние на кандидатите за обучение

Кандидатът за обучение трябва да бъде физически годен и психически здрав да упражнява професията "Рибовъд", което се удостоверява с медицинско свидетелство, доказващо, че тази професия не му е противопоказна (чл. 14, ал. 3 ЗПОО).

2. Профил на професията

2.1. Дейности, предмети и средства на труда и професионални компетенции

Основните характеристики на профила на професията са представени в таблица 2.

Таблица 2

Описание на Предмети и Професионални компетенции

трудовите средства на Знания за: Умения за: Професионално-
дейности труда     личностни качества
(задачи)        
1. 2. 3. 4. 5.

1. Специалност 6240101 "Рибовъдство"



Тагове:   професия,   наредба,


Гласувай:
0



1. анонимен - kqpYodaPSVAFnha
28.05.2011 11:02
Never seen a bteetr post! ICOCBW
цитирай
2. анонимен - xpzyjHfzzeGJ
29.05.2011 20:14
GmbVBY , [url=http://pdkrgpvnaalr.com/]pdkrgpvnaalr[/url], [link=http://ulxoqvotdgwy.com/]ulxoqvotdgwy[/link], http://gxifjkpgdkkg.com/
цитирай
3. анонимен - ARBzBcfMFiZXw
31.05.2011 10:13
WjBtfd <a href="http://fufbbvaexjcs.com/">fufbbvaexjcs</a>
цитирай
4. анонимен - ZtIIzilbnOJ
01.06.2011 19:54
7yHdcr , [url=http://qrtsolkwuetw.com/]qrtsolkwuetw[/url], [link=http://wrhujxzgthvj.com/]wrhujxzgthvj[/link], http://orjrkowhiveo.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: corruption
Категория: Регионални
Прочетен: 5438010
Постинги: 330
Коментари: 3471
Гласове: 11158
Календар
1. Развъжда и Сгради - Биологични Разпознаване на Сръчност;
отглежда зарибителен риболюпилни; особености и пола на рибите - Трудова
материал Люпилни апарати; изисквания на производители; дисциплина;
  Люпилни басейни; отглежданите Разпознаване на Работа в екип;
  Съоръжения за видове риба; степента на полова Отговорност;
  водоснабдяване; Особеностите на зрялост; Издръжливост;
  Филтри; водната среда Начините за Физическа сила;
  Машини за броене на Технология на стимулиране на Наблюдателност;
  хайвер; отглеждане на половото Логическо
  Съдове за оплождане съответните видове съзряване на мислене;
  на хайвера; риба; производителите; Комуникативност.
  Цедки, кофи, легени, Видове съоръжения Подготовка на  
  кепчета (малки и за размножаване; съоръженията за  
  големи); Техника за улов размножаване  
  Хранилки; Проверка на Извършване на  
  Уреди за контрол на степента на зрялост контролни  
  температура, на рибите - измервания на  
  кислородно производители; температура,  
  съдържание, pH; Начини на кислородно  
  Стадо от риби - извършване на съдържание, pH;  
  производители изкуствено, Сортиране на  
  (мъжки и женски); полуизкуствено и зарибителния  
  Полови продукти естествено материал по  
  (хайвер и семенна размножаване; размер;  
  течност); Видове инкубация Определяне  
  Препарати за на половите кондицията на  
  стимулиране на продукти; зарибителния  
  половото съзряване; Начини на материал;  
  Медикаменти и захранване, Захранване на  
  лекарствени профилактично зарибителния  
  средства; Изкуствени третиране с материал;  
  гнезда за мръстене; препарати и др. Пресмятане и  
  Храна (естествена и   подаване на  
  фуражи);   лечебно-  
  Технологичен   профилактичните  
  дневник; Хранителни   препарати.  
  таблици ,      
  приходно-разходни      
  документи за      
  движение на риба и      
  храна;      
  Протоколи за      
  отразяване на      
  технологичния отпад;      
  Гумени гащеризони;      
  Гумени ръкавици;      
  Ботуши.      
2. Отглеждане на Вани, басейни и Хидробиология - Разпознаване на Сръчност;
естествена храна апарати за хидрохимия, водни Трудова
  отглеждане на зоопланктон, безгръбначни дисциплина;
  естествена храна; зообентос, организми; Работа в екип;
  Яйца от артемия; систематика на Общи рибовъдни Отговорност;
  Половозрели дафнии водни умения. Издръжливост;
  и циклопси; безгръбначни;   Физическа сила;
  Личинки на Особености на   Наблюдателност;
  хирономиди; водната среда;   Логическо
  Изкуствени торове Състав и използване   мислене;
  (NaCl, NH4NO3, CaO, на естествени и   Комуникативност;
  суперфосфат); изкуствени торове.   Съобразителност.
  Аераторна уредба;      
  Кепчета;      
  Сакчета.      
3. Отглеждане на риба Басейни; Биологични Съставяне на Сръчност;
за консумация Силози; особености и хранителни Трудова
  Садкови установки; изисквания на таблици и графици дисциплина;
  Рециркулациони отглежданите и техните корекции Работа в екип;
  системи; видове риба; спрямо кондицията Отговорност;
  Системи и съоръжения Особености на на отглежданата Издръжливост;
  за водоснабдяване; водната среда; риба; Физическа сила;
  Филтри; Технология на Подаване на Наблюдателност;
  Транспортни отглеждане на храната; Логическо
  средства; съответните видове Подготовка на мислене;
  Хранилки; риба; техническите Комуникативност.
  Машини за Хранителна съоръжения за  
  унищожаване на активност и отглеждане на  
  водна растителност; хранителни навици риба;  
  Сортировъчни на отглежданите Работа с  
  машини; видове риба; различните видове  
  Електроагрегати; Видове храни; машини при  
  Помпи; Основни технически угояването, работа  
  Мрежи; съоръжения и с мрежи и мрежени  
  Кепове; техните параметри; уреди;  
  Кантар; Технически Сортировка на  
  Съдове за характеристики на рибата по размери;  
  прехвърляне; използваните в Контролни  
  Уреди за контрол на угояването замервания и  
  температура, транспортни, преценка за  
  кислородно сортировъчни, моментната  
  съдържание, pH и др.; помпени и др. биомаса на  
  Риби в размери и вид типове машини; отглежданата риба;  
  за угояване; Болести по Извършване на  
  Храна (фуражни отделните видове контролни  
  смески, добавки и риби и тяхното измервания на  
  др.); лечение, препарати температура,  
  Медикаменти и за третиране и кислородно  
  лекарствени лечение. съдържание, pH  
  средства;   др.;  
  Органични и   Съдържание на  
  неорганични торове;   биогени и твърдост  
  Технически материали   на водата (обща и  
  за поддръжка на   карбонатна);  
  рибовъдните   Първична  
  съоръжения;   диагностика на  
  Технологичен   заболявания по  
  дневник, дневник за   рибите (паразитози  
  отразяване на   и бактериални  
  температурата на   заболявания).  
  водата, хранителни      
  таблици,      
  приходно-разходни      
  документи за      
  движение на риба и      
  храна, протоколи за      
  отразяване на      
  технологичния отпад;      
  Гумени гащеризони;      
  Гумени ръкавици;      
  Ботуши.      
4. Хранене на рибите Автоматични, Хранителна Определяне на Сръчност;
  механични и активност и състоянието на Трудова
  рефлексни хранилки; хранителни навици моментна дисциплина;
  Лопатки за механично на отглежданите охраненост и Работа в екип;
  хранене; видове риба; кондиция на Отговорност;
  Уред за проверка на Физиология и отглежданата риба; Издръжливост;
  хранилките; обменни процеси за Правилно Физическа сила;
  Бункери, складове за различните видове разпределяне на Наблюдателност;
  съхранение на фураж; риба; храната и Логическо
  Средства за Видове храни и приготвяне на мислене;
  транспортиране на хранителния им хранителни дажби; Комуникативност.
  фураж (шаситни коефициент; Работа с машини  
  трактори, елеватори и Основни групи за приготвяне на  
  др.); хранителни хранителни смески.  
  Машини - бъркалки и вещества;    
  мелачки за Метаболитни    
  приготвяне на особености,    
  хранителни смески по потребност от    
  рецептури; основните групи    
  Компоненти за хранителни    
  приготвяне на фуражи вещества;    
  (различни типове Технически    
  брашна, витаминни характеристики на    
  премикси и др. използваните в    
  добавки, различни храненето машини и    
  типове шротове и апарати.    
  др.);      
  Дневник за      
  хранителни дажби;      
  Хранителни таблици;      
  Рецептури за      
  приготвяне на храни;      
  Работни дрехи;      
  Ръкавици.      
5. Подготовка на Общи технически Хидрохимия; Работа с Сръчност;
басейни и съоръжения средства; Почвообработка; хидромелоративни Трудова
за рибоотглеждане. Мрежени платна; Развъждане на машини и с косачки дисциплина;
Мелиоративни Материал за саваци; естествена храна за висша водна Работа в екип;
мероприятия в Трактори; (дафния, циклопс, растителност; Отговорност;
рибовъдните Редосеялки; артемия, Измерване на Издръжливост;
стопанства Плугове; хирономуси, площи и Физическа сила;
  Косачки (сухоземни и ротатории и др.); изчисляване на Наблюдателност;
  водни); Състав и използване количествата Логическо
  Инвентар (лопати, на естествени и препарати и мислене;
  гребла, маркучи, изкуствени торове; тяхното Комуникативност;
  помпи за измиване и Общи технически разпределение в Съобразителност.
  др.); познания; рамките на  
  Изкуствени и Видове басейните;  
  естествени торове и хидромелиоративни Разораване и  
  препарати (CaO, машини. подравняване  
  хербициди);   дъната на  
  Посадъчен материал   басейните.  
  (пшеница, ечемик,      
  ръж);      
  Гумени ръкавици,      
  противопрахови      
  маски, защитни очила.      
6. Вземане на мерки Съдове за заготовка Болести по рибите; Разпознаване на Сръчност;
при констатиране на на лечебни фуражи Основни групи отклонения от Трудова
болести по рибите (легени, кофи, тасове заболявания в нормалното дисциплина;
  и т.н.); топловодното и поведение на Работа в екип;
  Механична или студеноводното отглежданата риба; Отговорност;
  електрическа рибовъдство Първично Издръжливост;
  бъркалка; (бактериални, разпознаване на Физическа сила;
  Пръскачки; вирусни, паразитни); заболявания по Наблюдателност;
  Лабораторни съдове Основни групи рибата; Логическо
  за съхранение и лекарствени Прилагане на мислене;
  работа (мерителен средства и медикаментозно Комуникативност;
  цилиндър, хаванчета, механизми за лечение. Съобразителност.
  спринцовки, действието им, както    
  епруветки и др.) с и методи за    
  химикали; третиране.    
  Кантар, аналитични      
  везни;      
  Синтетични багрила;      
  Антибиотици;      
  Сулфонамиди;      
  Антимикотични      
  препарати;      
  Ветеринарно-      
  медицински      
  свидетелства;      
  Дневник с      
  предписания от ДВЛ;      
  Протоколи за      
  изследвания в НВМС;      
  Инструкции за работа      
  с лечебни средства;      
  Защитни маски      
  (химически);      
  Очила;      
  Гумени ръкавици;      
  Ботуши;
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930