Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.03.2012 18:18 - И аз с курник
Автор: ljuboznatelna Категория: Хоби   
Прочетен: 29711 Коментари: 3 Гласове:
7

Последна промяна: 03.03.2012 22:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Първите птици, които взехме, бяха двойка копринки и двойка хамбургски кокошки. Двойка трябва да рече, че са петел и кокошка, разбира се.  След това се оказа, че хамбургските са били твърде млади, за да бъдат добре различени, и когато се сбиха за първи път, стана ясно, че са две петлета. Това ни припомни репликата на Митко Бомбата от "На всеки километър" - Петелът е мъжки, казва се Мария.


Ето това са копринките, петелът е отпред.
image

Въпреки благия си вид, петелът се оказа шефа на кокошето стадо, което по-късно се увеличи. Интересна е кокошата йерархия....

Ето ги и хамбургските петлета. Пъргави и кресливи, за разлика от тромавите копринки:
image

Моето желание беше копринките да са повече, затова ги увеличихме до 5 - четири кокошки към петела.
image

От дете обаче мечтая за петел, достоен за илюстрация на детска книжка, затова се появи и петел, порода сребърен феникс. Петелът обаче вървеше комплект с кокошки, но едната беше бял феникс, а другата - червен.

Това е петльо:
image

Към кокошето стадо скоро се присъединиха двойка златни фазани и двойка индийски пауни. Оказаха се плашливи птици, не излизаха от къщичката в наше присъствие. Интересното е, че мъжкият фазан се качи на втория етаж, при пауните, а женската прекарваше повечето време долу, при копринките. При пауните се катереха и пъргавите хамбургски петли, независимо, че често ги пъдеха от там.

Сигурно ви се иска да видите птиците в цялата им прелест, но за съжаление не мога да ви ги покажа в този вид. Мъжкият фазан все още не се е оцветил и тук таме се показва по някое жълто перо, а мъжкият паун няма дълга опашка засега. Не е пораснала, защото птиците са млади.
image


image

Скоро след като взехме фазаните, женската се разболя. Прекара две денонощия при ветеринаря, за съжаление лечението не беше успешно. Купихме си нова фазанка.
Постарахме се да направим всичко, което зависи от нас, за да не боледуват повече птици. Менюто им е от разнообразни зърна, витамини и минерали в храната и водата, почти ежедневно и естествен антибиотик - праз.
image

На пауните праза много им харесва.
image

Въпреки всичко когато температурите паднаха до минус 24 градуса, се разболя моят любим петел. Взехме го на домашно лечение с ежедневни посещения при ветеринар.
Най-големи бяха притесненията за пауните, защото млади птици трудно биха оцеляли при такива темератури, затова, колкото и да е странно, две нощи получиха отопление:
image

В кокошето царство, както писах, има строга йерархия. Пухкавият Копринко, който взе старшинството, беше единствения певец. Рядко чувахме кукуригане от другите петли. Но когато Феникс стана домашен любимец, започна яко кукуригане. Държането на тъмно не помогна. И как иначе, като първи петли са по тъмно.
Започваше се в шест сутринта и серията продължаваше около 5 мин. И това през половин - един час. Съпругът ми беше чел, че порода Феникс са шумни птици. Вече зная защо.
Домашната карантина продължи дълго, защото дълго продължи и зимата. Нямаше как да върнем петела на минус 20 градуса, като в къщи се беше научил на плюс 24.
image
Ниските теператури съвсем не попречиха на кокошките да снасят. От шест кокошки събирахме средно по три яйца на ден. По-малки са от тези, които се продават в магазина, но се оказа, че жълтъка им е голям колкото на магазинските. А всичко приготвено с тях е жълто, нищо, че жълтъка им не е оранжевия, който сме свикнали да виждаме.
image

На всичко отгоре две от кокошките се пробваха да мътят. Тогава взехме решение да разделим породите и след месец да наложим яйца.
И докато петльо - феникс си почиваше у дома и не оставяше фамилията да почива сутрин, съпругът ми скова още един кокошарник с две клетки.
image

Започна търсенето на сребърен женски феникс , заради който също комплектно купихме бял мъжки феникс за бялата ни кокошка:
image

И две хамбургски кокошки за петлетата. Като бонус получихме един стар хамбургски петел без опашка. Много смешен.
Птиците станаха много, затова по спешност под навеса бяха сковани още две клетки - за самотната червена кокошка - феникс, която очаква всеки момент своя принц, и за новата голяма дружинка хамбургски кокошки.
image

съдържание на блога




Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ljuboznatelna - Оправдали са името си!
04.03.2012 21:20
Нашите петли се сбиват за да се знае кой е шефа :) Сега са отделени и се съревновават надпявайки се .
цитирай
2. magnoliya - Ех, каква красота! Много ми ха...
19.05.2012 20:57
Ех, каква красота!
Много ми харесаха пернатите ви любимци!
Моят съпруг от дете е отглеждал различни породи гълъби. В момента има само 8 бр.
Поздрави!
цитирай
3. borovinkam - Много приятно четиво за кокошо-...
08.11.2012 16:31
Много приятно четиво за кокошо-петелските ви неволи и преживявания. Успя да ме разсмееш. Удивлява ме ентусиазма и бързата ви реакция на всеки птичи проблем. Възхищавам ви се! Успех във всичко!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ljuboznatelna
Категория: Хоби
Прочетен: 794985
Постинги: 41
Коментари: 88
Гласове: 275
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031