Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2008 22:28 - (Интересно за как действат осигурителните пенсионните фондове)РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ КОМИСИЯ ЗА ЗАЩИТА НА КОНКУРЕНЦИЯТА Р Е Ш Е Н И Е № 132 София 20.06.2006 г.
Автор: corruption Категория: Регионални   
Прочетен: 8987 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 31.07.2008 09:44


РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ КОМИСИЯ ЗА ЗАщИТА НА КОНКУРЕНЦИЯТА Р Е Ш Е Н И Е 132

София 20.06.2006 г. Комисията за защита на конкуренцията в състав:

         ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                          ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ:

д-р Веселин Божков                                              Реджеб Мустафа

ЧЛЕНОВЕ:

Елена Стоименова

Мария Попова

Румяна Карлова 

   

при участието на секретар - протоколиста Паскалина Танева, разгледа в закрито заседание, проведено на 20.06.2006 г., преписка № КЗК-3/16.061.2006 г., докладвана от зам.-председателя на Комисията д-р Веселин Божков.

В Комисия за защита на конкуренцията е образувана преписка № КЗК– 3/16.01.2006 г. по молба на Пенсионно Осигурителна Компания “Доверие” АД, гр. София срещу Пенсионно Осигурителна Компания “Съгласие” АД, гр. София с искане Комисията за защита на конкуренцията да извърши проучване на посочените действия и да вземе необходимите мерки съобразно закона.

СЪЩНОСТ НА МОЛБАТА 

                ПОК “Доверие” АД и ПОК “Съгласие” АД са пенсионно-осигурителни дружества, получили по надлежния ред лицензии за извършване на услуги по допълнително пенсионно осигуряване.

                През март 2005 г. служители на ПОК “Съгласие” АД са посетили “Асарел- Медет” АД на среща с работниците и служителите, организирана със съдействието на синдикатите в предприятието. На работниците и служителите е съобщено, че ръководството на “Асарел- Медет” АД не желае да работи повече с ПОК “Доверие” АД и затова е необходимо всички да прехвърлят пенсионно- осигурителните си права от Универсален пенсионен фонд “Доверие” и Професионален пенсионен фонд “Доверие” в Универсален пенсионен фонд “Съгласие” и Професионален пенсионен фонд “Съгласие”. Наред с това представителите на ПОК “Съгласие” АД са разпространили информацията, че ПОК “Доверие” АД е в несъстоятелност и че новото му наименование е ПОК “Съгласие” АД и пенсионно- осигурителните права на работещите могат да бъдат запазени единствено чрез прехвърлянето им във фонд, управляван от ПОК “Съгласие” АД.

                От своя страна синдикатите в предприятието, с чието активно съдействие е организирано разпространението на невярната и заблуждаваща информация, са заплашвали работещите, че ако не подадат заявления за промяна на участие трудовите им правоотношения ще бъдат прекратени. Създадена е съответна организация за подписване на заявленията, като в помещенията на синдикатите на територията на “Асарел- Медет” АД са оставени попълнените вече заявления, а на работещите е обяснено, че задължително следва да влязат и да ги подпишат.

                В резултат на описаните действия са подадени 588 заявления за промяна на участие- от всички осигурени във фондове на ПОК “Доверие” АД в “Асарел- Медет” АД. Заявленията за прехвърлянето на пенсионно- осигурителните права на работещите от ПОК “Доверие” АД в ПОК “Съгласие” АД са подадени в рамките на 8 дни, при условие, че възможността за промяна на участието в пенсионен фонд е постоянна и необвързана с преклузивни срокове.

                ПОК “Доверие” АД е сезирало по случая РДВР Пазарджик, като по образуваната преписка № 262/2005 г. са събрани материали, подкрепящи твърденията в молбата. Към момента молителят обжалва Постановление на Районна прокуратура Пазарджик за отказ за образуване на досъдебно производство по преписката.

                От своя страна молителят е организирал среща с осигурените лица, работещи в “Асарел- Медет” АД, от които е получил заявления за промяна на участие. Работещите са посочили като причина за подаване на заявленията именно описаните в молбата действия, като много малка част от тях са пожелали да изложат това в писмен вид или да подпишат декларация с текст, предложен им от ПОК “Доверие” АД. Като причина за нежеланието си осигурените лица са посочили страха да не загубят работата си.

                В част от писмените обяснения по преписка № 262/2005 г., образувана в РДВР Пазарджик осигурените лица са посочили, че променят участието си в пенсионен фонд, тъй като от служители на ПОК “Съгласие” АД им е казано, че така могат да получат парите си под формата на еднократно плащане, което съгласно Кодекса за социално осигуряване е невъзможно. Другият използван от служителите на ПОК “Съгласие” АД аргумент е бил, че само ако прехвърлят правата си към фонда на това дружество, осигурените ще могат да получат по всяко време информация за размера на натрупаните по индивидуалните им партиди средства, която информация всяко пенсионно- осигурително дружество е длъжно да предоставя.

                Искането е Комисията да извърши проучване на посочените неправомерни действия, увреждащи конкуренцията и осигурените лица и да вземе необходимите мерки съгласно закона за налагане на санкция. 

СТАНОВИЩЕ НА ПОК “СЪГЛАСИЕ” АД 

Според ответника изложените от страна на Пенсионно-осигурителна компания “Доверие” АД фактически твърдения са неоснователни.

В началото на 2005 г. Пенсионно-осигурителна компания “Съгласие” АД е организирала срещи за разясняване на специални условия на компаниите от Група “Орел- Г” в областта на общото застраховане и животозастраховане за осигурени лица.

“Асарел- Медет” АД е едно от дружествата, в които значителен брой работещи са осигурени съответно в Професионален и Универсален пенсионен фонд “Съгласие”, поради което и презентациите, съдържащи специални условия са били представени именно там. “Асарел - Медет” АД от дълги години е сред най- големите корпоративни клиенти на Група “Орел- Г” в областта на общото застраховане и животозастраховане и пенсионно осигуряване, поради което компаниите от Групата, в т. ч. и Пенсионно-осигурителна компания “Съгласие” АД са били популярни сред работещите в дружеството, особено във връзка с груповата застраховка “Живот”. Според ПОК “Съгласие” на базата на изграденото име и авторитет на коректен партньор при изплащане на застрахователни обезщетения са се определили и личният избор на работещите за промяна на участие и прехвърляне на средства от един в друг съответен фонд за допълнително пенсионно осигуряване. Този избор се регламентира от разпоредбата на чл. 171, ал. 1- 3 от Кодекса за социално осигуряване.

Според ПОК “Съгласие” в резултат на проведената среща, а не вследствие на твърдените действия от молителя в настоящото производство, работещите в посоченото предприятие са подали заявления за промяна на участие и прехвърляне на средства от фонда, в който са били осигурени, в управляваните от Пенсионно-осигурителна компания “Съгласие” АД фондове за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

Всички рекламни писмени материали, които са раздадени на лицата по време на Кампанията са съобразени с “изисквания към съдържанието на рекламните и писмените информационни материали на пенсионните фондове и пенсионно-осигурителните дружества”, издадени от Комисията за финансов надзор, управление “Осигурителен надзор”.

Дружеството уточнява, че в съответствие с Раздел 11, т. 13 от тях дейността и постигнатите резултати на финансовата група, част от която към момента на проведената Кампания е била и Пенсионно-осигурителна компания “Съгласие” АД, е ясно разграничавана от дейността на това дружество.

С оглед на същите изисквания резултатите от тази дейност не са представяни като присъщи резултати на пенсионно- осигурителното дружество.

По твърдение на ответникът са спазени и останалите изисквания, подробно регламентирани в т. 1- 19. Като доказателство за това дружеството посочва и обстоятелството, че молителят не си позволява да твърди нарушаване на която и да е точка, визирана в този акт.

Според ответника аналогична практика за промяна на участие и прехвърляне на средства на голям брой лица в по- кратки срокове е валидна и за останалите дружества, в т. ч. и за Пенсионно- осигурителна компания “Доверие” АД.

Относно изложеното в молбата твърдение, че ръководството на “Асарел- Медет” АД е съобщило, че не желае да работи с Пенсионно- осигурителна компания “Доверие” АД, без да се уточнява от кого и по какъв начин, ответникът посочва следното:

Ръководството на кое да е предприятие, в т. ч. и “Асарел- Медет” АД не е и не може да бъде страна в едно осигурителното правоотношение, освен в качеството си на осигурител в полза на трети лица при допълнителното доброволно пенсионно осигуряване.

При допълнителното задължително пенсионно осигуряване, правоотношението възниква единствено между пенсионно- осигурително дружество и осигурено лице, оттук и твърденията на молителя за изразено нежелание за работа от страна на работодателят на лицата с Пенсионно-осигурителна компания “Доверие” АД не съдържат в себе нито фактическо нито правно основание.

По мнение на ответника твърденията за разпространяване на информация, за това че Пенсионно- осигурителна компания “Доверие” АД е в несъстоятелност и новото й име е Пенсионно- осигурителна компания “Съгласие” АД не са подкрепени с доказателства.

Съгласно разпоредбите на Търговския закон “Към окръжните съдилища се води търговски регистър, в който се вписват всички търговци и свързаните с тях обстоятелства, предвидени в този закон, като за всеки търговец се образува и води отделно дело”, а съгласно чл. 5 от същия нормативен акт “Всеки има право да преглежда търговския регистър и документите, въз основа на които са извършени вписванията, както и да получи преписи от тях.”

В тази връзка ответникът оставя на преценката на Комисията доколко възможно е вземане на решение за подаване на заявления за промяна на участие и прехвърляне на средства от един в друг съответен фонд за допълнително пенсионно осигуряване от страна на толкова много осигурени лица, вследствие на твърдяното от страна на молителя, че Пенсионно- осигурителна компания “Съгласие” АД е мотивирала личния избор на тези лица с аргумент за несъстоятелност на Пенсионно- осигурителна компания “Доверие” АД.

Според дружеството съгласно разпоредбата на чл. 3, ал. 1 от Наредба № 3 от 24.09.2003 г. на КФН (тогава действаща) “Заявлението за промяна на участие се подава в офис на пенсионно- осигурителното дружество, управляващо фонда, в който лицето желае да премине, лично или от упълномощено лице”, а съобразно разпоредбата на чл. 3, ал. 2 от същия подзаконов акт “Изпълнителните директори на пенсионно-осигурителни дружества определят с писмена заповед служителите на дружеството, които приемат заявления за промяна на участие и офисът, в който всеки служител приема заявления”.

В изпълнение на посочените две разпоредби, Пенсионно-осигурителна компания “Съгласие” АД е сключила договор за наем с “Асарел- Медет” АД за ползване на помещение, находящо се в административната зона на предприятието, който е обявен за офис на Компанията в Комисията за финансов надзор- Управление “Осигурителен надзор” и в него са подавани, респ. приемани заявления за промяна на участие.

Задължението на Пенсионно- осигурителна компания “Съгласие” АД за обявяване на офис се следва от чл. 10, ал. 2 от Наредба № 3 от 24.09.2003 г. на КФН (тогава действащa).

Във връзка с твърденията за попълнени заявления с идентичен почерк, ответника прави следните уточнения: не съществува ограничение или забрана и не представлява нарушение на законова разпоредба едно заявление за промяна на участие и прехвърляне на средства да бъде попълнено от служител на пенсионно- осигурително дружество, напротив, съгласно чл. 3, ал. 3 от Наредба № 3 от 24.09.2003 г. на КФН (тогава действащa) “При подаване на заявление за промяна на участие лицето полага подписа си пред служителя, на когото са възложени функциите по ал. 2 цитирана по горе. Служителят проверява записаните данни и тяхното съответствие с представените удостоверителни документи, попълва определените за него данни, включително входящ номер на заявлението, полага подписа си и връща незабавно четвъртия екземпляр на заявлението.”

Според дружеството във връзка с изпълнение на Указания на КФН, Управление “Осигурителен надзор”, приети с решение по протокол № 56 от 17.11.2004 г.- тогава действащи, както и Указания КФН Управление “Осигурителен надзор”, приети с решение по протокол № 28 от 06.07.2005 г., които гласят “заявления с недостатъци поправки, зачертаване, изтриване или добавяне не се приемат за разглеждане”, Пенсионно- осигурителна компания “Съгласие” АД, както и всички останали дружества, в т. ч. и Пенсионно-осигурителна компания “Доверие” АД, попълват заявленията за промяна на участие с оглед недопускане на гореописаните недостатъци.

Според ПОК “Съгласие” твърденията на молителя, в частта им за въвеждане в заблуждение на осигурени лица от страна Пенсионно-осигурителна компания “Съгласие” АД, за това, че “същите могат да получат средствата от индивидуалната си партида изцяло” е необосновано, защото в Кодекса за социално осигуряване са регламентирани правата на осигурените в съответните фондове лица, както и е регламентирана правната възможност за получаване на средства от тяхна страна еднократно, която е подробно разяснена, както устно, така и в Правилниците, които Компанията е предоставила на работещите в предприятието при провеждане на Кампанията.

Заявленията за промяна на участие и прехвърляне на средства не могат да бъдат предоставени, поради обстоятелството, че Пенсионно-осигурителна компания “Доверие” АД ги е предало в оригинали на РДВР- гр. Пазарджик, като приложение към жалба с вх. № 8489 от 08.04.2005 г., изготвена от представляващия посоченото дружество.

За горните неправомерни действия на Пенсионно-осигурителна компания “Доверие” АД, Пенсионно-осигурителна компания “Съгласие” АД е уведомила и Управление “Осигурителен надзор” с писмо № 1-00-383 от14.04.2005 г.

Договори за осигуряване в управляваните от дружеството фондове за допълнително пенсионно осигуряване с лицата, подали заявления за промяна на участие и прехвърляне на средства не са и не могат да бъдат сключени, тъй като, съгласно разпоредбата на чл. 7, ал. 1 от Наредба № 3 от 24.09.2003 г. на КФН “След получаване на заявлението за промяна на участие по реда на чл. 5, ал. 3, т. 3 и в случай, че не е налице отказ за промяна на участие или за разглеждане на заявлението, пенсионно-осигурителното дружество, управляващо фонда, в който лицето желае да премине, предлага и сключва осигурителен договор с него в 15 дневен срок. Поради обстоятелството, че оригиналите на заявленията още не са върнати, а и молителя осуетява това връщане посредством обжалване на всеки отказ, постановен правомерно от органите на прокуратурата, съответно същите не са разгледани и в тях не е постановена съответната резолюция, откъдето и Пенсионно-осигурителна компания “Съгласие” АД не може да предложи за сключване осигурителни договори на лицата, за които Пенсионно-осигурителна компания “Доверие” АД ще се произнесе със съгласие за промяна на участието.

Пенсионно-осигурителна компания “Съгласие” АД счита, че подобно поведение би могло да бъде квалифицирано като нелоялно по смисъла на ЗЗК.

ИНФОРМАЦИЯ ОТ “АСАРЕЛ МЕДЕТ” АД 

                На територията на дружеството са провеждани две срещи на служители на “Асарел- Медет” АД с представители на ПОК “Доверие” АД- едната на 18.03.2005 г. с Началник отдел “Персонал” и другата на 29.03.2005 г. с Изпълнителния директор, които са организирани по инициатива на представителите ПОК “Доверие” АД и на тях са обсъждани техни предложения за среща с работници и служители на дружеството.

                Няма данни за проведени срещи с други осигурителни дружества на територията на предприятието.

                “Асарел- Медет” АД не събира, съхранява и обработва информация за работниците и служителите на дружеството, които участват във фондовете за допълнително задължително пенсионно осигуряване на ПОК “Доверие” АД и ПОК “Съгласие” АД.

                Ръководството на дружеството не е издавало заповед и не е извършвало административни действия относно прехвърлянето на работещи от един пенсионен фонд в друг.

                Ръководството не разполага с информация за присъствие на негови представители на подписването на заявления за прехвърляне, а по действащите норми за тази дейност това не би могло да се случи, както и не би могло да се повлияе на свободния избор на осигурените.

                Съгласно сключен на 01.03.2005 г. договор за наем ПОК “Съгласие” АД ползва офис на територията на предприятието. Договорът е със срок една година.

ИНФОРМАЦИЯ ОТ РАЙОННА ПРОКУРАТУРА ПАНАГЮРИЩЕ

                Производството по преписка № 262/2005 г. по описа на прокуратурата е приключило с Постановление на Районна прокуратура- гр. Панагюрище от 27.12.2005 г. за частичен отказ да се образува наказателно производство. Приложени са заверени копия от писмени обяснения снети в хода на извършената по преписката проверка както и списък на 588 лица работници и служители в “Асарел- Медет” АД, подали заявления за промяна на участие и прехвърляне на средства от ППФ “Доверие”, управляван от ПОК “Доверие” в ППФ “Съгласие”, управляван от ПОК “Съгласие”. 588 заявления- оригинали в 3 екземпляра се намират в Районна прокуратура гр. Панагюрище.

ИНФОРМАЦИЯ ОТ АНГЕЛ ИЛИЕВ 

                Лицето е служител на “Асарел- Медет” АД от 18.01.1988 г.

                До април 2005 г. Ангел Илиев е участвал в пенсионно- осигурителен фонд “Доверие”. На 23.03.2005 г. той е подал Заявление за прехвърляне в пенсионно- осигурителен фонд “Съгласие”. Причината за подаване на заявлението, посочена от Ангел Илиев е масовото прехвърляне на работещите и носещият се слух, че предишният му фонд “се отказва”.

                Заявлението за промяна на участието е подадено в клуба на “Асарел- Медет” АД в присъствието на двама души, които по предположение на лицето са били представители на ПОК “Съгласие” АД. На работещия не са разяснени условията и последиците от прехвърлянето и дължимите такси.

ИНФОРМАЦИЯ ОТ НАЙДЕН ДЕЯНОВ 

                Лицето работи в “Асарел- Медет” АД от 1989 г. Осигурява се в ПОК “Доверие” АД, като редовно му се изпраща извлечение от индивидуалната партида.

                През март 2005 г. в столовата на “Асарел- Медет” АД две служителки на ПОК “Съгласие” АД са обяснили на работещите, че ПОК “Доверие” АД прекратява отношенията си с тях, по спомена на Найден Деянов- поради несъстоятелност. Служителките са били в предприятието няколко дни. Натиск на работещите не е бил оказван.

                По случая лицето е подписало декларация пред служители на ПОК “Доверие” АД и е дало показания в РПУ Пазарджик, за които е съставен протокол.

ИДЕНТИФИКАЦИЯ НА СТРАНИТЕ

1.                   “ПЕНСИОННО- ОСИГУРИТЕЛНА КОМПАНИЯ ДОВЕРИЕ” АД е вписано в Регистъра за търговски дружества при Софийски градски съд по ф. д. № 9023/1994 г., със седалище и адрес на управление гр. София, ул. “Дунав” № 5 и с предмет на дейност: набирането на доброволни пенсионноосигурителни вноски в доброволен пенсионен фонд, управлението на средствата в доброволния пенсионен фонд и изплащането на допълнителни пенсии при настъпването на осигурителните случаи, предвидени в закон и определени в осигурителните договори, набирането на задължителни пенсионноосигурителни вноски, управление на средствата във фондове за допълнително задължително пенсионно осигуряване и изплащане на допълнителни задължителни пенсии при настъпване на осигурителните случаи, предвидени в закона.

                Дружеството има Надзорен съвет и Управителен съвет и се представлява от Главния изпълнителен директор Даниела Панова Петкова.

2.                   “ПЕНСИОННО- ОСИГУРИТЕЛНА КОМПАНИЯ СЪГЛАСИЕ” АД е вписано в Регистъра за търговски дружества при Софийски градски съд по ф. д. № 6897/1995 г., със седалище и адрес на управление гр. София, район “Оборище” бул. “Княз Ал. Дондуков” № 68 и с предмет на дейност: Създаване, развитие и управление на фондове за допълнително пенсионно осигуряване, осъществяване на допълнително пенсионно осигуряване, както и всякакви други дейности, пряко свързани с допълнителното пенсионно осигуряване, които не са забранени със закона.

                Дружеството се управлява и представлява от Главния изпълнителен директор Ангел Андонов Ирибозов и Изпълнителния директор Людмила Павлова Векова, само заедно.

ФАКТИЧЕСКИ АНАЛИЗ

1.                   ПОК “Доверие” АД и ПОК “Съгласие” АД притежават Лицензии за извършване на дейност по допълнително пенсионно осигуряване, съответно № 1/03.10.2000 г. и № 2/03.10.2000 г.

2.                   В Районна Прокуратура – гр. Панагюрище е образувана преписка Вх. № 262/2005 г. по жалба на Даниела Панова Петкова, главен Изпълнителен директор на ПОК “Доверие” АД по повод извършено нарушение на правото на личен избор от страна на осигурени лица на фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

3.                   С Постановление на Районна Прокуратура –гр. Панагюрище от 07.06.2005 г. се отказва да се образува досъдебно производство.

4.                   Постановлението е обжалвано пред Окръжна прокуратура – гр. Пазарджик и с Постановление от 04.07.2005 г. на ОП гр. Пазарджик се отменя постановлението на РП гр. Панагюрище като необосновано и преписката е върната с указания за извършване на допълнителна проверка.

5.                   С постановление на РП гр. Панагюрище от 05.10.2005 г. се отказва да се образува досъдебно производство. Против това постановление е подадена жалба; в която се сочат нови обстоятелства, които не са били предмет на първоначалната и допълнителната проверка. За изясняване на същите с Постановление на Прокуратурата от 17.10.2005 г. е възложена допълнителна проверка с указания за снемане на писмени обяснения от работниците/служителите на “Арсенал Медет” АД, гр. Панагюрище, които са подписали декларации, приложени към жалбата.

6.                   С постановление на РП гр. Панагюрище от 27.12.2005 г. се прави частичен отказ да се образува досъдебно производство.

7.                   По преписка вх. № 262/2005 г. на Районна прокуратура- гр. Панагюрище са приложени 588 бр. Заявления за промяна на участието и прехвърляне на индивидуалните им партиди в Професионален пенсионен фонд и Универсален пенсионен фонд за допълнително пенсионно осигуряване на ПОК “Съгласие” АД от работници и служители на “Асарел- Медет” АД и негови дъщерни дружества, които до тогава участват във фондовете на ПОК “Доверие” АД, видно от списък, предоставен от Районна прокуратура- гр. Панагюрище.

8.                   С Постановление за отказ да се образува досъдебно производство на прокурор от районна прокуратура- гр. Панагюрище от 05.10.2005 г. по преписка вх. № 262/2005 г. е установено следното:

-                    Приложените по преписката заявления са подадени през март 2005 г.

-                    Всички заявления са попълнени във формата, посочена в Приложение към наредба № 3/24.09.2003 г. на Комисията за финансов надзор за реда и начина за промяна на участие и за прехвърляне на натрупаните средства на осигурено лице от един фонд за допълнително пенсионно осигуряване в друг съответен фонд, управляван от друго пенсионноосигурително дружество.

-                    От началото на 2005 г. ПОК “Съгласие” АД е стартирало кампания за предоставяне на специални условия на компаниите от Група “Орел- Г” в областта на общото застраховане и животозастраховането за осигурените лица в пенсионноосигурителните фондове на ПОК “Съгласие” АД. Кампанията е обхванала и работещите в “Асарел- Медет” АД.

-                    През първата половина на март 2005 г. представители на ПОК “Съгласие” АД са провеждали срещи на територията на “Асарел- Медет” АД с работници и служители на дружеството, пред които са правили презентации по повод рекламна кампания на пенсионно- осигурителното дружество, като са разяснявали преференции- застраховка “Живот”, застраховка “Домашно имущество” и други.

9.                   С Постановление за частичен отказ да се образува досъдебно производство на прокурор от районна прокуратура- гр. Панагюрище от 27.12.2005 г. по преписка вх. № 262/2005 г. е установено, че две от осигурените лица не са положили лично подпис под приложените по преписката заявления, което се потвърждава от направена в хода на проверката експертиза.

10.                По преписка № 262/2005 г. на РП гр. Пазарджик са снети обяснения от осигурени лица, подписали приложените заявления, от които е видно, че:

-                    Найден Деянов е подписал заявлението в работническия стол на “Асарел Медет” АД.

-                    Ангел Илиев е подписал заявлението в клуба на рудника на “Асарел Медет” АД, като за прехвърлянето е разбрал от колеги.

-                    Христина Кърпарова е подписала заявлението в столовата на “Асарел Медет” АД, като за прехвърлянето е разбрала в столовата в деня на подписването.

-                    Марина Бунчева е подписала заявлението в стаята на синдиката “Подкрепа” в предприятието, като за прехвърлянето е разбрала от колеги, тъй като е била в отпуск.

-                    Петранка Кимилова е подписала заявлението в столовата на “Асарел Медет” АД, като за прехвърлянето е разбрала от колеги.

-                    Красимир Петров е подписал заявлението в стаята на синдикатите, след като завеждащият смяна е обяснил на работещите, че ще работят с единия фонд и трябва да подпишат декларация.

-                    Николай Чопаринов е подписал заявлението в работническия стол на “Асарел Медет” АД, след като е разбрал от колеги, че ще трябва да се прехвърлят към ПОК “Съгласие” АД.

-                    Кръстьо Воденичаров е подписал заявлението в работническия стол на “Асарел Медет” АД след като е разбрал от свои колеги, че трябва да се прехвърлят от ПОК ”Доверие” в ПОК ”Съгласие”.

-                    Стоян Богданов е подписал заявлението в работническия стол на “Асарел Медет” АД, след като е разбрал от колеги и от прекия си началник, че трябва да отидат и да се прехвърлят в другия фонд. В столовата на отделна маса е имало представители на ПОК “Съгласие” АД, които са обяснили на осигурения, че компаниите се обединяват и с “Асарел- Медет” АД ще работи само ПОК “Съгласие” АД. Представено му е заявление за промяна на участие, което е подписал на посоченото му място.

-                    Николай Караиванов е подписал заявлението в учебния кабинет на фабриката. Преди това в столовата на предприятието работещите от смяната на Караиванов са били събрани на среща с двама представители на ПОК “Съгласие” АД, които са обяснили на присъстващите, че пенсионен фонд “Доверие” е фалирал и вече е преминал към фонд “Съгласие” и те трябва да се прехвърлят към него като са ги поканили да подпишат заявленията в учебния кабинет.

-                    Екатерина Станчева- Ковачева е подписала заявлението в клуба на рудника на “Асарел Медет” АД, защото предварително е знаела, че ПОК “Съгласие” АД работи в тясно сътрудничество със ЗК “Орел” АД, където всички работещи в “Асарел- Медет” АД имат здравни застраховки.

-                    Мариана Стефанова е подписала заявлението в столовата на предприятието, където на отделна маса са седели представители на ПОК “Съгласие” АД, след като е разбрала от колеги, че трябва да отиде с личната си карта, за да се прехвърли в съответния пенсионен фонд.

-                    Цветана Узунова е подписала предварително попълнено заявление, след като е разбрала, че работещите трябва да преминат от фонд “Доверие във фонд “Съгласие”, без да разбере причините за това.

-                    Минчо Барзеков е подписал предварително подготвен от представители на ПОК “Съгласие” АД документ, след като на работещите е казано да носят личните си карти, защото се прехвърлят към това дружество. На работещите не е обяснено защо се извършва прехвърлянето.

-                    Спаска Разменова е подписала заявление, което не знае кой е попълнил, след като началник смяната е казал на работещите, че трябва да се прехвърлят във фонд “Съгласие” задължително.

-                    Мария Карайлева е подписала предварително попълнено заявление, след като е разбрала, че трябва да премине към фонд “Съгласие”, без да са й ясни причините за това.

-                    Христо Калоянов е подписал непопълнен формуляр на заявление, след като в присъствие на представители на ПОК “Съгласие” АД на работещите е казано да се прехвърлят без много обяснения. Представителите на пенсионно- осигурителното дружество са посочвали мястото за подпис върху празните формуляри, като е липсвала яснота за какво става въпрос и какви са причините за прехвърлянето.

-                    Лука Карайлев е подписал готови формуляри за прехвърляне, като се е доверил, че интересите му няма да бъдат ощетени, без да се интересува от причината за прехвърляне.

-                    Стоян Дедев е подписал предварително подготвени бланки при един от синдикалните ръководители, след като са му казали да отиде там с личната си карта.

-                    Красимир Халачев е подписал готови бланки, без да ги прочете, след като е разбрал от колега, че трябва да слезе до стола с личната си карта за някакви справки. Жената, която е била там му е обяснила, че фонд “Доверие” вече го няма и трябва да премине към фонд “Съгласие”.

-                    Христо Парпулов е подписал предварително подготвени формуляри, на които му е посочено къде да се подпише, след като му е било съобщено, че всички работници членове на фонд “Доверие” трябва да си донесат личните карти и да преминат към фонд “Съгласие”. При подписването не му е била обяснена причината за прехвърлянето.

-                    Николай Чамов е подписал предварително подготвените и предоставени от представител на ПОК “Съгласие” АД формуляри, като причината за прехвърляне не му е ясна.

-                    Недялка Караатанасова е подписала предварително подготвен формуляр, след като й е било съобщено, че всички членове на фонд “Доверие” трябва да се прехвърлят към фонд “Съгласие”.

-                    Мариана Ланджева е подписала донесените й на място в канцеларията готови документи, след като й е съобщено, че работещите трябва да преминат към фонд “Съгласие”, без да й е обяснена причината.

11.                От молителя са представени декларации от работници в “Асарел Медет” АД, които са подали заявления за промяна на участието си от ПОК “Доверие” АД в ПОК “Съгласие” АД, в които се декларират следните обстоятелства:

-                    Найден Николов Деянов, декларира, че собственоръчно е подписал заявление за промяна на участие и прехвърляне на средства по индивидуалната партида от ППФ “Доверие” в ППФ “Съгласие”, без да му бъде разяснена процедурата по прехвърлянето. Представители на ПОК “Съгласие” АД са разпространили информация в “Асарел Медет” АД, че ПОК “Доверие” АД си е променила наименованието /новото е ПОК “Съгласие” АД/ и осигурителните му права могат да бъдат запазени, само ако си прехвърли средствата в ППФ “Съгласие”.

                В свое писмо Найден Деянов потвърждава, че при подписването на заявлението в столовата на предприятието двете представителки на ПОК “Съгласие” са обяснили, че ПОК “Доверие” АД прекратява отноше




Гласувай:
0



1. анонимен - за ОПТИКС
06.08.2008 17:29
Новини | Финанси | Спорт | Лайфстайл | Auto | Запознанства | Mp3 | Снимки | Туризъм | Каталог | Блог | Работа | Zip | Тийн
Blog.bg - безплатен блог хостинг и блог портал
Потребителски вход
ПОТРЕБИТЕЛ:
ПАРОЛА: ВЛЕЗ
Запомни ме | Регистрация
Начало
Акаунт
Търсене
Класации
Категории
Новини
Забавление
Звезди
Бизнес
Хоби
Компютри и интернет
Музика
Спорт
Наука
Изкуство
Лични дневници
Политика
Тя и той
Регионални
Туризъм
Други
Нови блогове
mazrim
tedka8686
pozor
latifa
center
bizzaro
christiancenter
residentevil
bmwpower
kukulev
Най-четени
1. cefulesteven
2. ivoso
3. albosh
4. sunflower
5. sulla
6. celebrities
7. milas
8. kiro
9. mirchev
10. turbo4
Годишна класация
Най-популярни
1. turbo4
2. kosara2008
3. kuracpalac
4. kleopatrasv
5. evchet0
6. fenris
7. cefulesteven
8. esen
9. ianchefff
10. idaaa
Годишна класация
Най-активни
1. reporter
2. potv
3. apollon
4. apka
5. gothic
6. bizzaro
7. blabla1
8. bmwpower
9. gino
10. caminando
Годишна класация
Corruption Panagyurishte
В този блог, може да оставите вашето съобщение за корумпирани служители от общинската администрация в община Панагюрище и всякакви проблеми с отчуждени имоти или имущество, ако се чувствате несправедливо ощетени и пренебрегнати като граждани на общината
Автор: corruption Категория: Регионални
Прочетен: 63325 Постинги: 235 Коментари: 633
Постинг
Обратно към блога | Предишен постинг | Следващ постинг
15.04 18:24 - Фирма "Оптикс" и кифлите в машиностроенето

Фирма "Оптикс" и кифлите в машиностроенето
Приказката започва с това, че някой познат от главнокомандващите в НАТО споделили пред собственика на "Дарик" радио, че няма кой да произвежда военната продукция на НАТО, тъй като завода в САЩ бил нерентабилен поради девалвацията на долара, а другият завод (внимание), който бил до Москва (Русия) нямали кадри за целта.
Та господин Райдовски ги открехнал натовските генерали за фирма "Оптикс" и ги запознал с управителя г-н Чолаков, но за да не ги объркате ще поясня, че не става дума за Ангел-Областния управител, а за брат му Иван. Те били изненадани и от човек с фамилия Стоицев, но това не бил бившия началник на пазарджишката полиция, а неговия брат.
И като става дума за универсални кадри, то пазача е най-печения фрезист след Томето, а метачките са най-печените стругарки след Бате Стоянчо. Забравих, коя изпълнява поста шлосер но като се сетя ще си допълня постинга.
За някои читателите нямащи нищо общо с град Панагюрище, военната индустрия и участие в конкурси за оптично приборостроене
Иначе на 7-мия форум инвестирайте в Панагюрище, хората бяха изложили своята продукция, наред до фирма "Астроида" (в нея е забранен на работниците да говорят по телефон) и констатирах, че някои детайли, чрез посредници се пристигат и във фирмата която работя. Разглеждайки въпросната "палата" пърдом маса, споделих дали няма да си позная нещо. А мис маркетинг взе, че се засегна, че съм ими обиждал фирмата.
Само, че тази мис и някои други отговорни фактори не знаят, че голяма част от постоянно преминаващия персонал във фирмата са ми били ученици, а други докато заработят самостоятелно, колко пъти са идвали в къщи за консултации, защото някой от можещите им не показвал нищо, за да си пази хляба за него и така да се издигат в очичките на началниците си. То някой от тях доста усърдно преписваха програмки и си подсигуряваха материалната база докато бяха работници в Оптикоелектрон, преди да напуснат фирмата привлечени от високите работни заплати. Та като споменах името Оптикоелектрон искам да кажа, че без него нямаше да ги има голяма част от фирмичките в града и без неговите инструментални екипировки. Съществува и лафа, че ако Индустриален парк "Оптикоелектрон" го няма, няма да има и другите фирми.
То и Оптикс се създаде изцяло с негови кадри, след година две ще имат и собствени възпитаници на Габровския университет. Привлякоха и някой и друг специалист отвън. Истината е че в града има 3 многокачествени конструктора - това са Христо Цоневси, Недка Бозоджиева и Радостина Каменска всеки спец в различна област но от машиностроенето.
И покрай изтичането на кадри към Оптикс изтекоха и телефонните служебни номера на Оптикоелектрон, само че като номера на коли за шефовете от оптикс. Обаче откакто телефонната централа стана цифрова и добавиха 6 тица пред останалите номера, нещо в Оптикс започна едно текучество на кадри. Иначе знаещия г-н Чолаков разбира найстина от Оптично производство, маркетинг и как се печелят търгове в допълнение осигурява и работни места., но не и от механична обработка. Не разбира от това как да има сплотен колектив, осигурявайки му спокойствие и нормално трудово взаймоотношение, не става с едно изкарване на нова година в Хисара и цяла година чанч. Да работиш втора смяна, да се прибереш и сутринта отново на работа в 6 щото има задачи и т.н.
И единственото превъзходство спрямо други фирми е собственото изделие, това че не работите отделни детайли на посредници.
И докато, си правите службички и отдели с кифлички било то с шоколад или мармалад, някое и друго кроасанче, ще търсите ученици, учители и персонал. А вече специалисти, като Иво Русинов, Димчо Паланкалиев, Веселин Стойков , който направи превода за експоатация на Мазаците и стана ненужен, ще ги търсите под дърво и камък, ама няма да ги намерите. И приказката, че на портала чакат стотици съм е слушал ...., то и на магистралата чакат ама някой спира ли да ги качи.
И колко и да е лъскава на витрината, след като се застои два три дни кифлата не става за ядене. А ако изпратите такава да работи в механиката , ще вземе да и се счупи или обели нокътя от работата с бензин измивайки някой корпус на прибор за нощно виждане и хемптен ще се вмерише.
Постинга не съм го написал с лоша умисъл, а за да вземе въпросното ръководсто, да промени подхода си и вместо да се пълни борсата с безработни напуснали поради нежелание да подпишат нови договори, да направят собствена преценка.


.
Автор: corruption Категория: Регионални
Прочетен: 5001 Коментари: 233
Последна промяна: 18.04 21:02
Коментари
1. анонимен - Неграмотен с комплекси ?
18.04 09:29
Първо, май е нужно на 39 години да се ограмотиш малко в българския. След това се надявам, че си научил нещо и за компютрите, след 10 години (тогава беше малко над нулата, можеше да си го пускаш). Това че правип блог е добре, но всяко 10 годишно дете може да го направи.
По същество - ако човек не е бил в ла**та в ОЕ, няма да разбере за какво говориш. Отговори си защо хората напускат ОЕ и отиват в Оптикс? И след като си отговориш (м/у другото не знам някой доброволно да е напуснал готината работа в "индустриален парк" и да иде на лошото) може би ще се запиташ - защо аз не мога да ида? Иди се пробвай, може би ще успееш да се докоснеш до модерните машини. Нищо лично за Весо, сигурно ти е дружка, но аджеба защо някой да превежда документация?? И то 6 месеца, без да посмееш да пипнеш машината. Добър експеримент, като се има предвид колко струваше машината и колко пари се губеха на ден. Докато не дойде (не, не ти, учителя на кадри) ами едно нагло и смоуверено момченце от Русе и пусна машината за 1 седмица.
Иво пък предпочете да иде да прави предпечатна подготовка, вместо да се върне в "парка", където можеше само да говори по телефона, за да си търси работа на частно. За да се изхрани. Защото парка е парк, нищо друго, освен храсти, трева и дръвета. Като теб, ти все още си такъв комплексар, колкото те познавах пред 10 години. И то задочно, защото се покриваше из Механичния, в дълбокото и тъмното.
Много жалко за теб, никога няма да се надскочиш.
2. анонимен - Предишният пост
18.04 09:30
Предишният пост е написан от мен - Димитър Мазнеков.
3. corruption - Че ти стъпвал ли си някога в цех 10 преди да се приватизира предприятието
18.04 18:22
Можеш да отидеш и в училището да провериш, кои са учителите по практика специалност металорежещи машини с ЦПУ. В коя фирма ги водят на практика, при кой й защо не искат да идват при вас. А може директно да попиташ и синчето на директорката, то е при вас. И в същност ти кога стана специалист по металорежещи машини. Може и да видиш някъде по стените във витрините на училището, ако седят грамотите за награди второ место в България и при това в Сопот, Славчо Мавров настоящия кмет на Село Левски може да го потвърди, това беше учителя с който бяхме и 6-те представителя от училището. Защото докато беше в Оптиката май се занимаваше повече с копиране на дискове, стратегически игри и печатене на дипломни работи, после фирма отваряхте за сглобяване на компютри с още две три човечета.
А единствено бившите ти колеги могат да кажат с какви отзиви са те изпратили. Но имаше някакви коментари, а дали са били добри или лоши не знам. За Стефчо от Русе знам, че е работило и в Стара Загора и нивото му на интелигентност е по-високо от това на хората слугуващи на Вашия управител. Не знам защо да е нагло, може да е имало повече познания. Виждам, че не заставаш на страната на работника, а на работодателя ти - нормално е. За Иво, нямам думи за работодател дето да отиде до работника и да му каже ти какво правиш тука и да го освободи. После пак да го търси да работи. Но ще ти кажа, че една фирма без колектив не е на добре. При нас може да не са големи заплатите, но спокойствието и уважението работодател работник са на по-високо ниво. При вас как е синдикалната дейност и можете ли когато поискате да си вземете отпуска или кога ви е дадат? За грамотността ми наистина съм не грамотен, не мога да качвам на служебен компютър нелицензиран софтуер, ей така се и не научих. А как да се науча на компютри като ми седи още правец 82, който си купих някога работейки през ваканцията в 10 клас де в булгарплод или от товарене на бали. И накрая си отговори защо напускат Оптикс и как сте с пенсионните и здравните осигоровки?
4. corruption - А това е от пресата
18.04 18:23
Червеният областен управител на Пазарджик Ангел Чолаков е продал на брат си Иван близо 24 декара държавен имот с 11 застроени сгради за сумата от 133 хиляди лева. Или по 5 лева и 59 стотинки за квадратен метър. Теренът се намира на изхода на борческия град Панагюрище по пътя към София. В Панагюрище квадратният метър се търгува между 5 и 8 лева, но за незастроени площи.
Братя Чолакови са подписали договора помежду си на 5 март т. г. в Пазарджик, установи разследване на "Политика". Баткото Иван е сложил параф под контракта в качеството си на изпълнителен директор на купувача - акционерно дружество "Оптикс", което снабдява Българската армия с очила за нощно виждане и прицели за нощна стрелба.
"Зелена светлина" за сделката е дадена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), управлявано от социалиста Асен Гагаузов. Ведомството е едноличен собственик на държавното предприятие (ДП) "Строителство и възстановяване", което доскоро е стопанисвало имота и е провело търга за неговата продажба. Шефът на ДП "Строителство и възстановяване" също е с "червена закваска" - Тодор Костадинов, областен управител на София по времето на кабинета "Виденов" и депутат от БСП в 38-ото народно събрание (НС).
Брат брата
не храни, но
тежко му…
"Какво като сме братя. Да не работим ли? Всеки си гледа работата. Аз не съм му продал този терен, а само подписах договора, защото съм длъжен. Дори не знаех, че е искал да го купи", възмути се по телефона областният управител Ангел Чолаков.
Брат му Иван бе много по-словоохотлив пред "Политика", но също толкова напрегнат. "Купихме този терен, защото разширяваме дейността си. Това е бивша собственост на Строителни войски и ще трябват инвестиции, за да се преустрои", обясни бизнесменът Чолаков. Той беше категоричен, че фирмата "Оптикс", която ръководи, е била избрана за купувач на имота, защото никой друг не го е искал.Неговата точна площ е 23 852 квадратни метра, продадени за 133 500 лева. В договора за сделката, скрепен с подписите на братя Чолакови, подробно са описани постройките, които са разположени на терена: административна сграда, 4 спални помещения, войнишки клуб, контролно-пропускателен пункт и сладкарница, лечебница, хранителен блок, тоалетна, баня с перално помещение и два склада. Най-старата от сградите е построена през 1970 г. (с изключение на навес за машини от 1953 г.), а най-новата - 10 години по-късно. Казармата е била на Главно управление на Строителните войски (ГУСВ) и след разпускането на трудоваците остава за стопанисване при последния им принципал - МРРБ. Сега цялата застроена площ е строго охранявана, за да не се разграбва.
Фирмени баланси
Иван Чолаков не разкри пред "Политика" как смята да използва обширния терен и сградите на него. Засега не става ясно откъде ще дойдат инвестициите за бъдещото разширение на дейността на "Оптикс".


Бившият червен депутат и разузнавач от ДС Петър Башикаров е лобист на фирмата "Оптикс".
Фирмените баланси сочат, че към края на 2005 г. "Оптикс" е дължал на доставчици 4 707 000 лева, сочат данните, публикувани в Информационната система на българските предприятия. Краткосрочните задължения нарастват с почти по милион лева годишно от 2000 до 2005 г.

5. corruption - Това също
18.04 18:24
"Скандалите с очилата на „Оптикс“
След създаването си през 1998 г. фирмата "Оптикс" е чест победител на търговете за доставка на оптична апаратура на Военното министерство. Това са прицели за нощна стрелба и очила за нощно виждане. За близо четири години - от 2003 до 2006 г., фирмата е снабдила с няколко стотици очила за нощно виждане родната армия.
Но покрай сделките между министерството и "Оптикс" избухват и скандали. Един от най-шумните е по време на предишния кабинет. Той избухва заради търг от 2004 г. и след като полковник Данчо Данов, заместник на военноокръжния прокурор на София, установява поредица от сериозни нарушения от страна на фирмата, свързани с очилата за нощно виждане. Това става след жалба на конкурентната в търговете фирма "Кимкооп Трейдинг".
Нарушенията са записани в постановлението на полк. Данов от 1 септември 2005 г.: "В преписката безспорно е установено, че произведените и предадени в изпълнение на договора оптични прибори за нощно виждане са недоброкачествени и нестандартни, внасянето на ЕОП (електронни оптични преобразуватели) по издадените сертификати за краен получател е извършено след почти цялостно изпълнение на сключените договори, част от внесените ЕОП са декларирани пред митницата под друг митнически тарифен код, въпреки че са били включени в списъка на стоките и технологиите с възможна двойна употреба и във връзка с осъществения внос са съставяни неистински частни документи. Деянията са извършени на територията на гр. София."
Експертизите установяват, че специалните части, които превръщат тези очила във военни - ЕОП, са руски, не отговарят на стандартите, внесени са от Германия със сертификати, в които са записани едни данни, а на търговете са представени други сертификати, които не съответстват на продукцията със значително по-ниско качество от заявеното.
От дирекция "Управление на доставките" в Министерството на отбраната (МО) твърдят, че не разполагат със становището на Военна прокуратура.
Полк. Данов обаче е категоричен, че "някои от извършените престъпления са подсъдни" на първа инстанция на окръжен съд. Той отказва да образува предварително производство срещу служители на военното ведомство и изпраща преписката по компетентност на Софийска градска прокуратура. Когато се озовава там, както и в Градска прокуратура - Пазарджик, преписката е разслоена, новите експертизи вече показват, че нарушения няма.
От МО казаха пред "Политика", че през 2006-а 5-членен състав на Върховния административен съд окончателно е отхвърлил жалбата на "Кимкооп Трейдинг" като "неоснователна", а прокуратурата в Пазарджик е прекратила делото срещу изпълнителния директор на "Оптикс" Иван Чолаков.
Но скандал с очилата гръмва и в самата армия. През пролетта на 2004 г., срещу тях въстава шефът на Специалните сили ген. Атанас Самандов. По негов сигнал тогавашният шеф на Генщаба (днешен шеф на кабинета на президента) ген. Никола Колев забранява доставените от "Оптикс" очила "Диана" да се използват заради крайно ниското им качество. За непригодните за употреба очила свидетелстват и изявления на българските рейнджъри в Ирак. "Нашият взвод получи 10 комплекта американски очила. Имахме, мисля, два комплекта български "Диана". Използвали сме ги два пъти. Като войник, който е използвал такова нещо, мога да кажа, че американските можеш да ги държиш на главата си два часа, а българските не повече от пет минути", заявява редник Момчил Русев на 15 март 2005 г. пред българската преса. Подобни секретни доклади с оплаквания от същите очила пишат и командирите от 3-а и 4-а мисия на контингента ни в Ирак до Генералния щаб. "Тия войници може и да са луди", коментира сега пред "Политика" Иван Чолаков.
6. corruption - И накрая нищо лично
18.04 18:30
Ще си взема поука и ще се запиша на вечерно училище да се поограмотя, то последната ми учителка по български беше с фамилия Мазнекова - боядиса си косата синя заради преминаването на Халеевата комета.
За комлекси дали имам трябва да отида на психоаналитик, да провери, важното е че не страдам от клептомания или частична амнезия.!
7. corruption - А за финал
18.04 18:43
Знаеш ли, задавал съм си въпроса в тези времена, когато тръгнаха кадрите към Оптикс от Оптикоелектрон станаха няколко кражби.
Кой открадна копирната машина, новозакупения принтер за счетоводството, компютър, телевизор и шишето с ракията на заместник директора в сградата на Инструментален завод? От полицията не откриха извършителя.И тъй като си вещ в материята компютри и се срещаш с хора от това тесто, нещо да си разбрал? Ей така на фурната?
8. topper - Комплекси на квадрат
21.04 12:27
Доказваш се мой човек. Другарката Мазнекова, освен че ми е леля - нямам нищо общо. И доколкото си спомням, никога не е била със синя коса, но ти си по-запозант.
За кражбите ти ще кажеш - ти работиш там. На кривата ракета ... нали знаеш :)
За практиката, предполагам, че поради същата причина ходят при вас - лесно се минава, работа няма, може нещо да пооткраднем. Тук е трудно. М/у другото, вярно ти трябва малко училище, правописа ти е умопомрачителен. Като стана дума за учителство - да ми кажеш някой, който си учил (това не подозирах, че може и да стане) да е почнал да практикува? Да работи нещо по специалността? Отговори си, това ще ти даде отговор и за нивото ти. Сигурно разбираш повече от мен за Mazak или Takisawa, аз само отговарях за CAD/CAM/CAE обезпечаването им. Там, дето Весо взе да превежда windows OS като Прозорец ОС. А наглото русенче го наричам, защото това ни е приятелската закачка с него - нагло, защото може да си го позволи. Ти си остани с уважението на началниците ти. Може и без работа, без заплата, но уважаван....от кой, не се знае.
Пресата я чети по-редовно само че, прескачай политиката, че са ти промили мозъка:
http://alashka.blog.bg/viewpost.php?id=183621
Забрави да кажеш, че и изделията сме откраднали. И мозъците. Пък твоите началници просто кацнаха с парашут, те нищо не откраднаха, просто седнаха. По политическа линия, както разбирам - и твоя мечта. Давай напред, един плазмодий КК гледам добре прогресира по тази тангента, ще успееш и ти.

Всичко най на бившите ми колеги. Които са запазили човешкото в себе си
С бившите колеги все още съм си в добри отношения,за голямо твое съжаление, но почти не останаха, с изключение на Ицо. Защо така, нещо се разваля мита за хубавата картинка в ОЕ? Че и Филин и Джунов дори избягаха, защо така ?
И защо си мислиш, че трябва да работя там, за да "вляза" и да видя какво работите :)


9. topper - Новини, да те ограмотя
21.04 12:44
http://www.computerworld.bg/?call=USE~home;&page=paper&n=20202
http://www.irc.bg/bg/InnoAward/bg/konkurs07n.php?index=9008
http://www.tuev-nord.bg/new/page.php
http://www.capital.bg/show.php?storyid=453754
Отбележи - В света има около 4500 фирми, които са въвели ISO 27001. В България са само две - печатницата на БНБ и "Оптикс" - Панагюрище

Или сме ги откраднали от вас :) Или друг ваш политически партньор. Да не забравим, че фирмата най-нагло открадна и площадката на Поделението, за да направи още 2-3 завода. Ще има трудности, оказва се, че ОЕ си е станало собственик на Подстанцията и няма да пусне ел.захранване на тези крадци в поделението. Но нормално, май е практика - Кейбълтел пък не могат да си ползват оптиката в същото мило родно предприятие, защото каквото било в двора намерено, станало лично. Лек парадокс :) Пък дори и твоите началници искат (колко справедливо) да им се предостави безплатен трафик, защото оптичния пръстен им минавал през вилаета. Защо бе хора не ползвате трафика, който така изгодно КК закупи от МТел с невероятен договор за .... 5 години. При променящи се цени всеки месец - добър мениджмънт, още по-добър бизнесмен. И как не - продава го на милата ни изстрадала кабелна телевизия АстраПан. Да плащат като попове....ха, пак на ОЕ. Май не напразно Казанджиев настоя за "Груп" в името ;)
Айде със здраве, всичко най-добро, нещо не ми се занимава със съветници - много приказки,нищо на мегдан

Приятелски те съветвам да ползваш някаква програма (има безплатни много, тук съвсем не улучи - от много години съм радетел за законното ползване на софтуер и участвам в много OpenSource общества) за корекция на правописа, защото ти пада реномето - избирателите ще решат, че са гласували за неграмотен да им защитава правата.
ОсигУровки се пише с У. Колкото за това как са ни - добре са ни, иначе щеше да ни глоби НОИ :)
10. topper - За едната кифла, която си мечтаела да стане кроасан
22.04 11:34
Ето ти от първоизточника интервю
http://pazari.dnevnik.bg/show/487926/
Нещо, което за 10 години не чух някои от началниците ти да каже (каквото и да било) на глас. Може би само в партийния клуб или на маса?
11. анонимен - Да те подсетя
25.04 18:44
Градинаря е шлосер. Чисти кълтуците на детайлите сякаш са пикиран доматен разсад.
12. corruption - За грамотността ми!
28.04 21:58
Избирателите ми я приемат, като бонус за хора, като Вас, които са си преустроили апартаментите и терасите без да са подали необходимите документи за целта до комисията по ТСУ в която съм и аз. (Видя се какво стана в София преди дни). Неграмотността ми е и по отношение, че не мога да възприема, как вашият управител купува застроени площи, под достигнатата пазарна цена за община Панагюрище. Вероятно сегашният депутат от БСП Марко Мечев не случайно излезе с псевдонима "Оптикс", Какво съвпадение на имена. Относно политическите пристрастия, то журналистката от вестник "Атака" написа статията за "Оптикоелектрон", а твое мнение по пресата не видях или изказване. И макар да работя във фирма, на трудов договор на територията на Индустриален Парк "Оптикоелектрон", не съм по никакъв начин обвързан с шефовете на "ГРУП". Относно това, че Филин и Джунов са се били оттеглили от там - вероятната причина е пари. За инжинер Веселин Стойков, който говори свободно немски и английски език, може да говориш за преводите му, когато достигнеш поне ниво "B" за разговор, доста фирми си изпращат работниците на курсове за да достигнат това ниво. А Сертификатите са начин за работа с документи - плащаш получаваш, проверките дали отговаряш на изискването са по-скоро проформа. По-важно е с какво измервате - качествения контрол на детайлите. С един електронен шублер и пасиметър не става. Иска и микроскоп и трикординатна измервателна машина и това ще ти го каже всеки технолог учил машиностроене. Но не вашето ОТК Площакова, която като технолог пишеше на технологичната карта "Издупчване на дупка с ф 10", вместо пробиване, а и лафа и за получена елипса "тази дупка не е дупка". Относно собствеността на оптичната кабелна линия Панагюрище - под параграф 5200, функция 06 общината е похарчила 11 502 лв. това е записано в капиталовите разходи за тримесичието и ако някой иска да ползва линията би следвало да плаща на общината. За твое сведение най-голямата кифладжийка е Началник слепване и покритие, ако не помниш Мария Врагова беше продавачка в сладкарницата на центъра.
Относно намеренията на кръга около Вашия управител за построяването на заводи - нека се погрижи за добра пречиствателна станция. Това ще е основното нещо, на което ще държа, като заместник председател на комисията по ООСТСГС. Вероятно в момента отпадните Ви води заминават в река Луда Яна, не е достатъчно само с изхвърлянето на токсичните отпадъци в хвостохранилището в присъствието на хора от РИОКОЗ. А за фирмите има и още едно изискване за съхранение на негодните луминисцентни лампи, се изисква специално помещение, а не в най-близкия бобър за отпадък.
Истински се надявам фирмата, в която работиш да печели търгове и да осигурява работни места и след, като това вредно правителство си замине!
13. анонимен - Жената психяса докато работеше там
29.04 13:19
Жената направо се поболя докато работи 4 месеца там, после взехме решение да напусне.
А ръцете и се изринаха и колко пари похарчихме за доктори да не говорим.
14. анонимен - за сладкарката Мария Врагова
29.04 21:22
Като проследявам трудовия стаж на Мичето Врагова а аз я поэнавам още като ученичка маиче само работата и като сладкарка (кифладжиика) и удисваше.То после каква ли не беше и нищо не ставаше все другите и вършеха работата и след това все другите бяха виновни.И сега в OPTIX каде ли я не слагаха и навсякаде едно и също,тоэи и пречел онэи и пречел,постоянно седеше и ревеше в кабинета на Г-н Чолаков докато не иэгонят човека или най-малкото да го преместят.Помислете колко кадърни хора си отидоха эаради Мария Врагова.И най-накрая една молба към Г-н Чолаков(ако чете тоэи блог): А бе Шефе вэеми я сложи таэи в проиэводството та да я видиш колко струва,но моля те не я гони эащото ще си умре гладна.Благодаря Ви предврително.
15. анонимен - Какво ти производство, тя връзките на обувките не може да си върже!
30.04 18:49
Какво ти производство, тя връзките на обувките не може да си върже!
16. анонимен - Спящата красавица
30.04 18:54
Спящата красавица може да не може да си връзва връзките на обувките, но вероятно като всяка красавица умее да се лови за палците?
17. анонимен - много некадърна
30.04 19:37
А бе хора тази Мария Врагова верно е много некадърна,някога като беше склададжиика не можеше да различи фрезер от раибер и коя бургия е лява и коя е дясна и други подобни работи който ги знае всяко дете.Колко ли още години ще и трябват да понаучи нещо от машиностроенето?То машиностроенето не е като сладкарството Баничките и Кифлите лесно се различават.
18. анонимен - Браво най-после някой да им го каже в очите.
01.05 08:25
Браво най-после някой да им го каже в очите. Те покрай Чолаков доста хора, които са му влезли под кожата вирнаха носовете. Но един ден ще бъде предаден от самите тях, ако вече няма какво да бозаят на ясличката тъй щедро предложена им от него. Вярно е че създаде много работни места, успя на международните пазари но взаимоотношението работник шефове куцат. Липсата на синдикат и ясни правила са от липса ценностни качества - да цениш човешкия потенциал. Ти разкриваш недостатъците зад лъскавата реклама и продукция, за което не е съгласен другаря Мазников. Познавам го и него и семеството, добряк е ама си гледа и далаверата, вероятно и той има страх утре да не бъде преназначен някъде другаде, където ще е по полезен на фирмата. Всъщност и двамата ви познавам, вършили сте ми услуги. И никой лошо не е казвал за другия, а тук влизате в диспут. А за правеца ти, и мен ми се ще да имам такъв с 500гигабайтов твърд диск, 4 гигабайта рам, 512 видеокарта и процесор ако се нелъжа около 5000. Може да се сетиш кой съм, знам още че работиш върху анимационен филм в свободното време, ако ти остава такова. Желая ви здраве и на двамата, също на господин Чолаков, на работниците във фирмата му честит 1-ви май.
19. анонимен - евала
01.05 10:30
Браво на автора на горния коментар.Евала човече да си жив и здрав.И аз поддържам твоито мнение че и двамата са добри хора,но е хубаво да има такива диспути виж колко истини излязоха наяве.Честит 1 май на всички и весело изкарване на празниците.
20. topper - За кой става въпрос?
02.05 17:41
Интересно ми е за кой става въпрос в коментар №19, че нещо съвсем се обърках. Сигурно не е за мен, защото не се казвам така. Пък и май само аз си написах името.
Диспута се измести доста, коментара на г-н Костурков беше - в Оптикс работят кифли и нищо не правят, добре че е Индустриален парк, та да крадат от там. И как НАТО давал по втория начин поръчките си на Оптикс. Интересно какво още е останало да се краде от разградения парк ;)
21. анонимен - Мите защо се правиш на шут
03.05 11:45
Мите защо се правиш на ударен,нали виждаш че за теб става дума.Нещо май се притесни че хората почнаха да си казват мнението или те е страх случаино да не напишеш нещо което няма да се хареса на г-н Чолаков.Разбирам те нали работим в една фирма и двамата знаем за какво става дума,ако не вървиш по пътеката начертана отгоре почват неприятностите и рано или късно нали знаеш къде се озоваваш.Затова аз пък и другите като гледам пишем анонимно.При теб горе може всичко да е нормално и розово,но слез долу при нас да видиш какво е отношението и какви са условията.Ще ти дам един лек пример зе условията при нас в механиката,нормално ли е в цех в които работим жени и мъже да няма женска и мъжка съблекалня и тоалетната е обща а пък писуара е точно до вратата на тоалетната.Мисля че и ти би се почуствал притеснен като отвориш вратата на тоалетната и се озовеш пред някой който си извършва най-обикновенна физиологична нужда.За теб като мъж може да не е притснително ама за мен не е така.Не очаквам да вземеш отношение по моя коментар по разбираеми причини.Не се притеснявай за това че диспута се е изместил,нека хората си кажат мнението свободно без да ги е страх че ще ги разберат и ще ги изгонят.И накрая може би автора на коментар №19 неволно да е допуснал правописна грешка вместо Е да е написал И,но може и да не е неволно може да е продиктувано от Чолакоугодните ти коментари.И един добронамерен съвет от мен,свали капаците които са ти сложили за да гледаш само начертания път огледаи се и виж реалноста може да се отворят магистрали пред теб.
22. анонимен - Даже много има право
03.05 17:47
Като ме примамиха да дойда да работя, повече заради милиона дето даваха, при напускане, си бях взел доста инструмент, който по някакъв начин не ми се водеше. Обаче в крайна сметка, не работя за Чеченеца. Няма да казвам, къде работех, доста работи мога да разкажа при това вътрешни.
23. анонимен - поне имате тоалетна
04.05 19:03
Вие сте по добре от нас в микрото,поне имате някаква тоалетна защото ние никаква си нямаме,освен ще клякаме в розите от вън то времето вече се сгря и няма да ни мръзнат гъзовете.То и градинаря нали е при вас да коси ножове по машините и няма кой да обърне внимание на розите та ние ще ги поливаме и торим.
24. анонимен - Хубава работа, ама българска
06.05 14:26
К'во сте взели да мрънкате - айде по Софията тогава, на хуйбавата рабора да взимате милиони. Не разбрахте ли, че хубава работа и добър началник няма??? Ама българска семка, друг ни е виновен, взел един тук да пита точните неща вие му скочихте че лизал задника на шефа. Вие много знаете бре що не си направите една фирма, че да вземете да храните 30 души поне и тоалетна да им направите. Поне ви плаща заплата, в "парка" караме на аванс. Мазников не го познавам, само чух че се борел с някаква компютърна система да ви облекчи работата но се ловя на бас, че и за това плювате по него. Ще ви казва компютър какво да правите ама ха! че кой ще псувате тогава?
25. анонимен - Защо женорята пушат отвън оградата
06.05 20:47
Странно ми стана, като виждам женорята да пушат на тротоара пред фирмата, като арестантки. Дали ще ми разрешат да направя една пушална срещу фирмата им, да си продавам цигари, а и да не пушат на обществено място. Ще открия поне 3-4 работни места, а и нощна смяна няма да зъзнат с тези престилчици навън в полунощ.
26. анонимен - Аз пък имам идея за тоалетна с биде за подмиване
08.05 21:34
Аз пък имам идея за модерна тоалетна с биде за подмиване.
27. анонимен - за пушачите и още нещо
09.05 00:37
Във всяка фирма има правила така е и в OPTIX,но явно заповедите важът само за някои хора.Ето например ние пушачите и в студ и в пек пушим вън на тротоара и то под час,а нашта началничка Мария Врагова която си няма никаква представа от работата в цеха,но това е друг въпрос,се крие и си пуши в канцеларията на топличко.Разбираме я напълно защото ако излезе вънка първо може да я види Чолаков и да каже че не си уплатнява работното време и каквато си е кадърничка хаптен я оплеска,второ случаино може да я види мажът й оня боклук Стоянчо Врагов който и той не знае какво работи в тази фирма(майче само чете весници и списания на спокоиствие в балона или имитира че работи върху нещо в механичния цех)и тогава ще има да черви вратъ и да гледа като пречукан пърч.Той от гледане и от топене на другите хора маиче е забравил да погледне жена си,сигурно още не знае че тя пуши и па и за други работи.А случаино някой не може ли да ме светне по въпроса:ЗАЩО НА КРАВАТА ОЧИТЕ СА ПОСТОЯННО ВЛАЖНИ?Та така е при нас в OPTIX за едни важът правилата за други не и те може да си пушат да си уплатняват времето с четене на весници и все те са най-работните.Каде си Г-н Полковник,сигурно си много зает да ловиш "терористи" от раята в цеховете,абе вземи се поогледай малко по нависоко или то на по- високото е мъгла и нищо не се вижда или те е страх в мъглата случаино някой да не ти мине отзад.Не се бой то такива като Стоянчо Врагов жена си не могат да си нае..т та камо ли теб.
28. анонимен - za6to vsi4ki mrankat
10.05 23:47
i v tazi firma sa na6i balgari ve4no mranka6ti i nedovolni.no e nai interesno kato se merne 6efa-vseki se pravi na mnogo zaet i si traika za problemite.nikoi ne smee da se opla4e glasno a samo mranka. za6to pitam nikoi ne e kazal li4no na nego 4e e nedovolen ot prekia si rakovoditel a vseki se oplakva anonimno
29. анонимен - за кампетентността и връзките във фирмата
11.05 22:22
Защо до сега никой не повдигна въпроса за връзките във фирмата. Публична тайна е че да си ръководен персонал са необходими солидни връзки, не се търпят професионалисти и компетентни хора, а се гледа кой стой зад теб. Случая с Мазнеков не е изключение зад него е Д.Димитров - той знае защо. За"кифлите" коментирани по рано също не са случайни - на коя съпруг, сестра , дъщеря , съученичка на Д.Д от такива работа не чакай - само прически и клюки това могат това правят. Така било е и ще бъде за съжаление - когато те управлява Чолаков - некомпетентен не само в механичната обработка, а доколкото ми е известно и в оптичното - по стъпалата се издигал благодарение на "Партия" - макар да твърди, че ние подчинените му мислим по социалистически, и не разбираме от икономика - сигурно той е проспал тези часове за съжаление.
Няма частна фирма, в която непроизводствения персонал да е равен на производствения - да не говорим за заплатите те се отнасят около 2/1.
Защо дъвчете само М.Врагова , като нея колкото искаш - кажете нещо за началника на Механичния цех - пълна некомпетентост и за две години се отбра само изгонването на няколко човека, други са толерирани от нея. В цеха е напрежение непрекъснато , ако някой реши че може да се работи творчески там просто се лъже. Връх на сладоледа беше когато за началник на програмните фрези беше назначен Д.П. а не Томето - не този който е на ти с всички програмни машини в цеха, за тази работа се изисква според мен поне да можеш да защитиш това, което мислиш - като нямаш добрата теоретична и практична подготовка това няма как да стане.
Здраве и късмет на всички работещи в "Оптикс" - АД.
30. topper - Кифли, ама кифли
12.05 09:20
Много анонимни геори на тихия фронт, много.
За анонимен №30 едно уточнение - Д.Димитров никога не ми е бил никакъв, да не кажа, че едва след като постъпих на работа в Оптикс пряко имах взимане даване с него.
Иначе ми е пряк началник и колкото да ти е странно Анонимник №30, за мен е нормално началника ми да стои зад мен. Явно с теб не е така - изляз и го кажи. Защото аз съм го казвал, карал съм се с Димитров в интерес на работата и то заради работниците. Докато ти какво си направил? Сигурно си взимаш бонуса за добре свършена работа с отчета, измислен точно от началника ти, който не харесваш. Подчертавам измислен. Да са те глобявали, че защитаваш позицията си? А имаш ли позиция, или си мрънкаш като останалите Анонимен №1, №2, №3....
Жалко, този блог го превърнахте на форум на Оптикс, но дефакто май доказвате тезата на г-н Костурков: В Оптикс работят кифли. От застоялите. По 12 ст.
31. topper - М/у другото
12.05 09:36
Замисляли си сте се от къде и как си взимате заплатите? И как ви се плаща за производство на брак? Или как взимате заплати за продукция сега, което ще се реализира след 3 месеца? Въобще наясно ли сте какво се изкарва и от къде идват парите? Мога да дам и конкретни примери за механиката, опитвам се да съм лоялен към фирмата ми, защото това са неща от кухнята, но малък пример - детайл, който правим за 6 часа, Драгор ни го прави за 60% от цената, а Астроида за 1 час. Сигурно и за това е виновен някой от мениджърите. Вероятно косвено да - защото когато се "опитах" да обясня защо са тези терминали (по данните от които никой не иска да плаща, защото ще стане интересно тогава - кой колко) имаше фрази като "Мен съ ма наеле да работя на струг, аз няма да съм оператор на CNC-та" и "Дай ми немска заплата, не ми казвай как и колко да работя". Та поради такива причини някой хора си заминаха от Механиката, а не уволнени.
Както и да е, тук стана място за изкарване на кирливите ризи - моля, сигнализирайте ми по някакъв начин, ако искате и с анонимна бележка под вратата и ще направя специален форум/блог и ли нещо друго удобно специално във фирмата. То си има табла по качеството, но и там ви е страх да си закачите бележката.
Успехи на всички и много здраве
32. анонимен - ПОСЛАНИЕ КЪМ СТОЯН ВРАГОВ
12.05 18:18
БРАВО и ЕВАЛА.И знаете ли защо е това възхищение? Защото днес за първи път от незнам колко години видях Стоян Врагов да работи нещо което да е от полза на OPTIX.Евала на началника който му възложи тази "отговорна"работа.Верно трябваше да прави заготовки(той вече само и това може друго не му се отдава)но все пак е нещо ,а не както до сега за толкова години нищо.Дано занапред да е все така, поне с нещо да оправдае присъствието си в този цех,а не само да седи и да имитира деиност и да дразни с присъствието си хората.Зощото не може нищо да не работиш и накрая на месеца да взимаш голямата заплата,и то не само голямата заплата а и пенсия.След като си пенсионер стой си дома тя държавата е преценила че вече не си трудоспособен,а не да стоиш и нищо полезно да не вършиш а само да създаваш интригии напрежение в цеха.Върви си поживо по здраво гледай си старините и освобои местото да дойде някое кадърно момче което ще си върши качествено работата и ще е полезно на всички.Ако съм те обидил със нещо ме извини,но все някога трябваше някой да ти каже тези неща,ти никога сам няма да се сетиш че не ти е работа вече и че пречиш и че трябва да си ходиш.
33. анонимен - отговор за Мазнеков
12.05 21:38
Нямаш нищо общо с Д.Д. просто си смешен - то е обществена тайна- шурабаджинащина.
34. анонимен - Ами да
12.05 21:46
Значи Мазнеков признава в 32 коментар, че дават детайли на Астроида, а дали от своя страна Астроида не е станала посредник, щом някой гледа дали няма да си познае работата!
35. анонимен - да отворя на господин Мазнеков очите
13.05 00:49
Мите що се излагаш като "кифладжия" като пишеш че било по ефтино на г-н Чолаков други фирми да му правят детаилите.Много добре знаеш за какво става дума,на първо място още някога когато механичния цех нямаше капацитет Чеченеца искаше всички кооперации(тоест всички детаили които се правят във външни фирми)да се приберат при първа възможност във фирмата защото външните поръчки излизат много скъпо,та дори и тези които се изработват във Драгор тоест във братската фирма което е прехвърляне на пари от единия джоб в другия.Та ти или си много ТЪП (в което аз лично не съм убеден) или се правиш на такъв за да угодиш на някой началник или си мислиш че плашиш някой че ще остане без работа.Мите безвъзвратно си закъснял със тези заплахи,защото както казва един наш общ познат (може би се сещаш кой е той)САМАРИ МНОГО АМА НЯМА МАГАРЕТА КОИТО ДА ГИ НОСЯТ.Мите няма щур бизнесмен който да търпи губещо произвотство при положение че евтиното решение му е под носа,заради това не изкарвай Чолака малоумник,защото можеш да пострадаш.Чокси много добре си е направил сметката и за това купува скъпи машини като мазаците,такисавите и раисовете за да намали себестоиноста на продукцията и със тези мижави заплати на работниците е на печалба отвсякъде.Само не можа да си направи сметката и подведен от Стоян Врагов и Цветинка Маринска изгони или принуди да напуснат много кадърни хора които ако сега бяха в цеха работата щеше да върви много по добре и по бързо и нямаше да има този брак и толкова много нерви и напрежение.Ако не си съгласен със това мое мнение ми кажи за да съм по конкретен и със цифри и със имена, за мен няма никакъв проблем защото всичко обяснявам със неуспорими факти.Ако си замълчиш това значи че си съгласен със мен.Аиде засега ЧАО другия път повече.
36. анонимен - От един "некомпетентен"
13.05 00:49
Относно коментар 33:
Бате,знам кой си и съм напълно съгласен с тебе.
================================
Г-н Мазнеков,Вие досега не сте диспутирали с човек от механиката ,а само с бивши или измислени.Следя с интерес вашия диспут и трябва да отбележа ,че изпадате в неловки ситуации.Ако вие разбирате от МАЗАК и ТАКИСАВА то аз съм Юрий Гагарин.Дръжте си областта ,в която сте силен и не се занимавайте с неща,непонятни за вас-металообработване.Вие времето и изработката на детайлите ги оставете на нас.Тя вашата математика никога няма да излезе.Що се отнася до фирма АСТРОИДА и с.Драгор,колкото и да не ви се вярва,те са в пъти по-назад от нас.Гарантирам
===========================
до corruption:
Като искаш да направиш нещо ,го прави както трябва.Не бъди толкова агресивен и не плюй толкова ОПТИКС ,защото все пак там работят хора .Ако г-н Чолаков "изчисти паразитите" във Фирмата/около 60%/то кюфтетата в стола сигурно ще станат 0.10лв,а заплатите ще са близки с тези в ЕС.Ясно е ,че това няма да стане ,но все пак........А иначе готина тема сте захванали.Само не мога да я схвана .Единия твърди,че ОПТИКС не струва и една лула тютюн ,с което аз не съм съгласен.Другия настоява,че ОПТИКС е едва ли не в небесата ,с което пак не съм съгласен.В крайна сметка искам да кажа,че г-н Чолаков не е по-черен от дявола,но и ОПТИКС не се конкурира с НАСА.Благодаря за вниманието
37. анонимен - Готин, не ме е страх да лепя бележки ...
13.05 01:29
Готин,не ме е страх да лепя бележки по таблата и знам от къде ми идва заплатата-за разлика от теб.
38. анонимен - Пак съм аз...
13.05 01:55
Човеко,кои те упълномощи,да браниш интересите на ОПТИКС.ТИ повече вредиш с коментари като 32,следователно си един от паразитите.Г-н Чолаков знае ли за това,какви ги вършиш тук.Съмнявам се.
39. анонимен - П.С.
13.05 02:03
П.С. Ако напишеш още някоя глупост,ще те напсувам в ефир,въпреки аристократичното си образование.
40. анонимен - Аве бацета
13.05 08:46
Аве вие сте много смешни в този оптикс бе никъде не си плюват така работата. Ми кат не ви кефи що не напуснете бе спецове идете да работите някъде за европейски заплати. Аз сега се прибирам от нощна смяна и псувам началника ама му го казвам в очите а вие кфо - само тоа Митето ли си написа името. Ми евала на пича кат може да се изправи и да го каже. Ма май ви бърка в здравето и кирливите ризи ви изкара. Пък му и завиждате ама на кво на работата на парите или на връзките че аз не разбрах. Питах брат ми та той ме светна че е един от най-големите разбирачи на компотите и евала му на пича, ма май ви разбира и от бакиите. Аз една работа ако не мога да я правя как требе като вас за 6 часа шефа ша ме ритне и да си диря друга работа. Ми вие... май не е толкова лош Чолаков кат ви търпи. Бил назначил дърводелеца за оператор, ма пък той се справял аз разбрах - а спеца с претенциите дето напуснал не можал да си хване нормата. Еуементарно и много кофти за такава фирма, дет храни толкоз хора в града ни. А на бас че не знаете от къде ви идва заплата. Секи гледа другото канче, ама своето си го крие с колко помиичица е пълно. Жалка работа бацетааа, мноу сте жалки
Ай поздрави от мен и се засрамете.
41. анонимен - КОЛКО ЖАЛКА РАБОТА
13.05 21:20
Пак съм аз от коментар 36.Г-н Мазнеков не съм очаквал такава жалка постъпка от теб.Става дума за коментар41 който е написан от теб.Верно имах те за по разумен човек но със тази постъпка ми падна много в очите.Не за това че пишеш от анононимен , както виждаш и аз пиша така, това не е проблем,но виж да се правиш на странечен човек и да защитаваш по горе написани неща от самият теб това вече е жлко и не само това,ами дори сам се хвалиш колко добър си по компютрите явно доста ти е паднало реномето щом сам се боготвориш.Мите до там ли я докара братле,не съм го очаквал от теб,верно разбираш много повече от мен от компове в това няма никакъв спор,ама не си толкова велик за колкото се имаш.Ето например твоят колега Гочето Вълчанов е на доста по високо ниво от теб,но момчето не парадира със това че знае много нито е кариерис нито се слага на началниците,а просто си гледа съвестно работата,и не е само той но просто със него ти дадох пример.Бих те попитал случаино да не е умряла циганката дето те хвалеше че почна сам да се хвалиш та дори и прикрит зад чужда самоличност,това е много ама много жалко.Ти си мислиш че по този начин се издигаш ама майче изпъкваш само на слепите в очите или като свински мъде в кал.Донякаде те оправдавам,защото никой не защити до сега твоито мение и ти си се почувствал сам и за това си решил да пишеш от името уж на друг страничен от фирмата човек.Не беше нужно да обиждаш работните колеги от механиката които работим на въртящ график за да можем да изкараме и твойта заплата,и не само от нашия цех но и от микрото и от центрирането и отдругите цехове хорицата работят на смени за да искарат и твоита заплата,за това не питаи дали знаят от къде им идват заплатите а помисли твойта от къде идва и кой я искарва.Колкото за нощната смяна недей говори защото никога не си работил такава смяна и ти е доста чужда материя.Г-н Мазнеков за да не изглеждаш толкова жалък когато си поставен в неудобно положение не се крии зад чужда самоличност ами просто си отстоявай мнението като анонимен и никой няма да се бъзика с теб.Нали все пак изказваме мнения и спорим в което няма нищо лошо.Аиде ЧАО засега пък може и пак да си поспорим.
42. topper - Параноя?
13.05 22:31
Отдавна спрях да ви слушам напъните господин №36.
Аз си написах името още в първия пост. Защото никога не ми е било в характера да се крия в тълпата и да викам ууу. Не знам кой си и защо реши, че точно аз ще седна да пиша като анонимен и то неграмотно. Всъщност не се чудя - когато ви защитавам, ставам крив. Тогава съм съгласен с г-н Костурков и неговите заключения за механичния цех. Какво да правя - глас анонимен, глас божи. Пък и не съм упълномощаван, ако ти Никой си - моля, защити се. Но не от мен, гони те параноя. Изяви се пред началника си или иди при Чоки и бъди мъж.
Спести си коментарите, не смятам да чета "приказки от фурната".
М/у другото трябва да се срамувам, че знам ли? Хах, ще си го запиша това.

Г-н Костурков, сега ви е ясно защо напуснаха специалистите от Механичен като Иво, нали. Отличавали са се и на техния фон другите - сиви... Удрят с черпака да не се покаже някой над нивото им. Анонимно, разбира се
43. анонимен - Г-н Мазнеков стоите си на килимчето,ако обичате...
13.05 23:18
О,Вие,прословутии администраторе.Ако аз бях човека, взел те на работа,за изнасяне на информация от ОЕ,то досега да съм се отървал от ненужен боклук-като тебе,и то по особено жесток начин.
44. анонимен - до г-н Мазнеков
13.05 23:25
Само гледай да не се докаже ,че изнасяш информация от Оптикс за Оптикоелектрон,защото ставаш двоен агент,а то ва не е здравословно.Ако не те хване"Полковника" ще те хвана Аз и...............
45. анонимен - едно малко уточнение
14.05 02:02
topper може би не знаеш че инж.Иво Русинов не напусна Механичен цех а беше изгонен и то от един човек на когото много помогна.Но си много прав за това че Иво е много над нивото на механичния в момента в който работеше в него и това му коства работата.Г-нМазнеков може би ще се съгласиш със мен че инж.Русинов е един от малкото инженери които работеха на машините в цеха другия такъв работещ инженер беше Стефчо Балтаджиев,който ти нарече "нагло и самоуверено момченце от Русе" виж коментар1.Но сега да се върнем на това как несправедливо беше изгонен Иво.Когато Иво захвана работа за втори път в OPTIX той беше извикан да работи в механичния цех на програмните стругове,защото Стоян Врагов който беше началник не можеше да се опревя с тези машини.Като дойде Иво и работата започна да потръгва защото той не само пишеше програми и настроиваше и работеше ами почна да показва и да учи операторите на това което той знаеше.Не казвам че той ги е научил на всичко но винаги е помагал и показвал тънкостите на занаята,ако не вярваш попитай Румен,Кънчо,Гошо,Радко,ДимоПаланкалиев,ВальоКесов,Гошо Плачков,НедялкоСтрунджев да ти обяснят дали някога Иво им е отказал помощ или е скрил нещо от занаята от тях.Иво знаеше как да покаже и как да научи човек защото имаше зад гърбът си достатачно дълък стаж в Оптикоелектрон и при това все на машина.Но понеже знаеше и можеше много повече от Стоян Врагов(той Врагов няма и образование защото е завършил ПУЦ*,нали се сещаш какво е това)веднага стана трън в очите.И след като работата на програмните стругове потръгна със което Иво спаси от навикване и може би изгонване Врагов,той реши че ще е по удобно да качи кадърния но неудобен инженер горе при технолозите за да не му пречи и да не го засенчва.Стоян Врагов много се дразнеше от това някой да разбира повече от него и по всякакъв начин гледаше да изгони такива хора,а Иво беше точно такъв човек който не позволяваше някой да му се катери по главата и винаги отстояваше своето мнение и позиция и винаги казваше това което мисли право в очите и на Чолаков и на всички други началници и за това беше неудобен.А да не забравяме че по това време координатор производство в механичния цех беше жената на Стоян Мария Врагова която постоянно седеше в кабинета на Чолаков и доказваше колко работлив и колко кадърен е нейният мъж и колко мързеливи били хората в цеха начело с инж.Русинов.Така хора като Иво бяха очернени пред очите на г-нЧолаков и бяха изгонени.Така г-нМазнеков по същата тази система създадена от клана Стоян и Мария Врагови бяха изгонени или принудени да напуснат все кадърни хора като:Пенко Боека от Мечка,Иван Каменски от Попинци,Иван Горчев,ПетърПоибренски,Георги Кацарев от Стрелча,Пенко Бунчев от Попинци,Вальо Кесов,Димо Паланкалиев и двамата инженери Иво Русинов и Стефчо Балтаджиев.Сигурно съм изпуснал някой но и тези не са малко.Та така понеже не си мълчеше и не се оставяше да бъде мачкан Иво беше изгонен и след това в цеха се пусна тезата,че Чолаков го бил изгонил защото не искал да си подпише заповедта за технолог.Ето за това г-н Мазнеков аз пиша анонимно защото не искам да бъда изгонен като Иво и останалите описани по горе , не че няма къде да работя,но не искам да сменям работата,защото тук ми харесва и работата и колегите и фирмата е перспективна и доста знания и опит трупам тук и то върху елитна техника.Като събереш тези изгонените и принудените да напуснат със тези кадърни хора които останаха в цеха(няма да им споменавам имената за да не ги последва участа на посочените по-горе)и сложиш и Бай Георги Царски и Стоика Стойнова, може само да си представиш какъв цех щеше да има сега OPTIX.Но докато има такива хора като Стоян и Мария Врагови които кото влезат в цеха и няма с кой две думи да си обменят,защото никои не ги уважава,фирмата няма да прогресира много.ПУЦ* това е вечерно училище по онова време,което завършваш в рамките на 2 до 3 месеца и и ти дават документ да можеш да работиш защото по онова време трябваше много работна ръка без да е много образована.ПУЦ завършваха хора които не можеха да изкласят в редовното училище или бавноразвиващи или умствено ограничени хора.Извинявам се за по острите думи но поне тук можем да си го кажем.
46. анонимен - добър специалист
14.05 07:52
Да верно е това че Ивчо Русинов е добър специалист и професионалис пък и добър човек,но на ли знаете че няма ненаказано добро.Напълно съм съгласен с коментар №46.
47. topper - Да се разберем
14.05 10:11
Уважаеми (не по етикет само) колеги.
Много жалко, а и мен ме срам вече, че тези неща си ги говорим тук. Но явно такъв ни е манталитета.
С Иво и Стефан съм много добър приятел и до сега и винаги съм им помагал в работата на 100%.
На Стефан в началото единствения приятел бях аз и като такъв имаме закачата с него - нагло русенче. И това са негови думи, като аз ги употребявам с най-добри чувства. И той като мен нагло казваше в очите всичко. А виж, тук Бако ще ми търси сметка "кой ме е упълномощил". Много жалко. Не мисля да изкарвам кирливи ризи, явно съм прекалено наивен и си мислех, че сме в един отбор в тази фирма. Е явно не сме, че като ме хванат лелеее ... като че ли съм се крил?
Думите ми: "сега ви е ясно защо напуснаха специалистите от Механичен като Иво, нали. Отличавали са се и на техния фон другите - сиви... Удрят с черпака да не се покаже някой над нивото им" - какво ти говорят, че не съм наясно ли? Или това, че не ходя из фирмата да плювам началниците не ме прави от вашето тесто. Моля, който иска да е началник цех да изяви желание да седне на стола! Нали виждате Цвета, че е останала 40 кила? Дали е от безгрижен "началнически живот".
Но край, не мисля вече да се унижавам и хора, на които съм помагал чистосърдечно, да ми размахват пръст, че и да ме заплашват - ами другия път като пушим ми го кажи в очите. Между приказките за хората от механичния, където ги ръгаш за изделията. Подценяваш ме, освен че го казвам на Полковника в лицето, мога и на теб да го кажа. Разбира се, че ще съм черната офца, но аз така съм учен, да изпълнявам нарежданията и да не плювам ближния. Та не се притеснявай за тайните на фирмата, аз (колкото и да е тъпо се оказва!) съм лоялен. Да не хвана само аз някой :)
Иначе останалото си го пише на МакДоналдс
http://sysadmin-bg.com/mcdonalds(2).jpg
48. анонимен - Пак съм аз от коментар 46
14.05 12:39
Мите кажи прав ли съм не съм ли така ли беше или не.Или и теб те е страх да изкажеш открито мнението по тази тема.Напиши го анонимно ако те е страх за да не те притесняват някои хора.
49. topper - За №46
14.05 16:18
Не съм запознат с отношенията нито с квалификацията на въпросният човек. Знам само, че когато става дума за обучение (било за терминала или нещо друго) - никога не е пристъствал. Иво не ми е казвал че това е причината, но го допускам. Всичко си има праг.
Но пак казвам - тук ли му бе местото?
Парадокс - хора от ОЕ, от Бунай и от Яна ми изказват съболезнования за случилото се тук (пост 41 е точно от механик във фирма Яна, правил съм услуги на брат му - не е циганката, дето ме хвали). Много жалко, аз си мислех, че защитавам фирмата и вас, като работници в механичния от твърденията "че сте кифли". Аз кифли тук не познавам. И на мен ми е жал за тези хора, които са напуснали, най-малкото са ми били приятели а и още са. Но това дава ли ми основание да плювам фирмата, от къде си вадя хляба?
Изказвам си мението, както винаги явно - станахме меко казано за смях. Ако трябва да цитирам хората "закачиха ви звънче, вие го разлюляхте, та да се чуе"
Това е от мен
50. анонимен - От №46
14.05 19:46
Благодаря ти г-н Мазнеков за отговора на моя коментар.Да си жив и здрав и ме извини ако съм ти причинил някакво неудобство.
51. анонимен - За бате Стоянчо ли пишете?
14.05 20:00
Като пишете за бате Стоянчо, напишете и за царя на резбите?
52. анонимен - to si edin prava4
14.05 20:06
toi e edin prava4 da ti nevliza v ku6tata abe begaite po dale4e ot nego 6a vi vavonee merezliveca.
53. анонимен - За царя на резбите
14.05 20:29
Царя на резбите е Георги Тричков бившия вратар на "Оборище " П-ще.Той е добър стругар но в optix играеше ролята на солоташак на Стоянчо Врагов и след като порядъчно го използва Бат Стоянчо го изхвърли.Верно Царя на резбите имаше някаква грешка но кои не греши на този свят.Мисля че винаги трябва да има разбиране и уважение.
54. анонимен - Кво му благодариш
15.05 12:38
А бе №46 кво му благодариш на topper та той нищо конкретно не ти отговори.Не виждаш ли че овърта защото го е страх. Не бил запознат не знаял сигурно не работи във фирмата и не знае какво става тук,пък се пише на повечето хора приятел.Ми като не е запознат да пита да слезе в цеха и да попита дали са верни тези неща или го е страх да не се набие на бат Стоянчо Врагов в очите след това да последва участа на другите които открито казаха на бат Стоянчо че е боклук,некадърники гъзоблизец.Колкото до Цвета че е останала 40 кила не е от това че и е много тежко тук просто жаната си има други дертове или пък е на диета.На мен да ти кажа и така ми харесва,виж какво гадже е станала.
55. анонимен - малък въпрос
16.05 23:09
А бе момчета тоя Мазнеков ми се вижда много нежен .Да не би случаино да е от меките китки ?
56. анонимен - xaxaxa
17.05 00:23
toi e inteligenten,za tova...
57. анонимен - sexi
17.05 00:25
ama da znae6 kyv bql,lenen pantalon ima?
58. анонимен - bahti to4ilkata...
17.05 00:26
bahti to4ilkata...
59. анонимен - OPTIX ili OPTICOELCTRON
17.05 11:14
Като гледам писаното тук не ми става ясно кой е по най ОПТИКС или ОПТИКОЕЛЕКТРОН
Чолаков или Гарчев
Марио Димитров или Казанджиев
Димитров или Петкански
Стоицев или Недялков
Врагов или Д. Чолаков
Марио Димитров или Казанджиев
-6 000 000 или малко над нулата
крадците или балъците
60. анонимен - Не разбирам
25.05 20:54
Абе всички сте едни китки, та не знам за какво дискутирате.
61. анонимен - Gadno nasekomo
26.05 00:17
Я виж ти на какво попаднах :) на блог на някой мой съгражданин .... седя си аз в нета пиша си в бате гугъл кифла + рецепта и какво да видя там ... ха ха ха мои съграждани седят, като кокошки в куРник и си кудкодякат ту срещу някой си там дето им дава парите, ту срещу друг дето не им дава никакви пари ... все едно . Та да мина общо взето на мнението ми по въпроса до колкото мога да имам такова, защото от доста време не живея в Панагюрище, но все пак тук съм роден и ми е (колкото и смешно да прозвучи) мило (защо ли ?), та седя и гледам хора които видимо са много над възрастта на пуберите които седят и се заяждат в интернет пространството и се хвалят за супер силите си във вашия случай може би кадърността (не искам да обидя никого защото не ви познавам говоря попринцип). Дотук видях мнения на хора от 2 конкурентни предприятия, при това все хора които са работници там, но не и ръководители. Във всичките менния се вижда присъщия привкус на българина: да седим и да серем на пометеното. Може би ще си зададете въпроса защо ??? Ами много просто ... Идва човека Х който решава че ще развива бизнес (сиреч да прави пари) то за него е добре ... добре е и за градчето, защото ще се отворят естествено и нови работни места за хора от този град. Всичко върви добре фирмата се развива започва да разсте хората доволни и бизнесмена също, но естествено по някое време се оказва, че някой направил грешка и успял да си я замаже ... опс решава някой си друг също да направи грешка ... ама толкова нагла че не я замазал достатачно добре ... в крайна сметко 2рия субект си изяжда навикване или го гонят ... и започват мрънканията в редиците на хората които носят на плещите си тази фирма... общо взето всичко е точно, забравя се този случай, но идва пак подобен с натрупването на времето и започват неща като тези които започвате да говорите ... Все едно няма значение на българите им е като задължително да седят и да се оплакват без да вземат мерки за решаване на проблемите (нз дали можете да си решите проблемите де, но все пак има ли проблем има и решения)Та в крайна сметка се получава така че всички седят и дрънкат колко големи специалисти били и как всичко могат и знаят и как аджеба някой друг на тяхен гръб обира парсата ... Абе оуууу (малко по селски му да извикам че се възмутих от тая селяния тука) вие нормални ли сте бе ... щом сте толкова добри и можете и не ви стигат заплатите и сте толкоз компетентни елате у градо ... у Софията де ... то там ако можете не европейски заплати ще взимата ами по 2-3 такива наведнъж ... защо се мъчите щом сте такива върхове на сладоледа ... на мене като не ми удобно си вдигам чукалата и отивам на по доброто място, евала на Мазнека ли е там как беше, но наистина ме кефи може би защото работя в сферата която и той :) В крайна сметка излиза че някой си човечец изкарва някакво си мнение (защото блога е за това лично пространство за свободно споделяне на мнението) и се хващат хорат дето най често нямат кфо да правят и започва една здрава интрига, ама такава интрига, ама толкова мирише на селски път по който тъкмо са минали всички стада на овците и козите от селото че чак може свят да ти се завие от простотии и глупави доводи. Имам пример за хора които са се противопоставяли на началниците си и за това са хвърчали от много работи ... имам примери и за такива които са ценени от началниците си, защото са точни и си казват всичко в очите им и не ги лъжат и не има се мазнят. Ако сте с толкова пробуден дух ... вие всички анонимни (ха ха ха не мога да ви кажа кои сте защото не видях 1 освен -topper да са си писали самоличността) защо не вземете да кажете, ние тработниците (анонимните :)) не сме доволни от условията ви за труд искаме да имаме европейски тоалетни (аххаах абе на тея дето ходят по нужда в розите само да питам не ги ли бодят по здниците ??? и мирише ли им така да се каже на естествен ароматизатор роза :) докато са под напора на физиологините нужди ? - само да вмъкна че ако няма тоалетни в сградата тази фирма трябва да е затворена - защо още не е ?) , искаме да имаме по големи заплати, искаме да работим на старовремските машини а не на CNC (за да ни е трудно и гадно та да може да се оплаквате повече, че машината не ви позволява това и онова) съберете се и си кажете какво ви боли ... повечето май сте от онея кучета дето само лаят, а не хапят защото знаят че наложи ли се да скочат да хапят тогава ще си изпатят понеже не могат и да хапят. Поне в повечето случаи е така. Като ламтите за заплати докажете се какво можете ... надминете началниците си ... За да има началници значи означава че те ви сърбат попарката която сте надробили ... а ако е много голяма значи отивате сами да сърбате ... не че нещо, ама няма кой да седи и да ви мете, а вие все да си серете ... Както и да е много нападки към самите анонимни, но ми е писмнало от такива анонимни паразити които само говорят и правят интриги ... обаче като ги попитат се измятат толкова добре че още малко ще ти замажат очите че положението не може да бъде по розаво ...
Сега искам да искажа и малко мнение за създателя на блога и неговите мисли ... Г-н Corruption извинете ме че не ви познавам и не мога да ви нареча с истинското ви име, но явно не сте кой знае колко важен за да ви познавам (нищо лично), въпреки че си имам на представа обаче кой е г-н Чолаков (не го познавм лично но знам кой е ... е той явно е някой повече от вас) явно защото може би ви е надскочил по ниво и някой повече от вас ... нз не искам и да обиждам някого защото това са си личо мои мисли ... а относно тези неща които видях в постовете ви по- нагоре останах с впечатление, че сте преподавател свързан с машиностороенето (но подяволи тук в този град има ли нещо такова ??? ужас и аз да не съм разбрал ...) интересно ми е защо ли ако сте толкова добър преподавател който се изтъква така че може и знае не сте в някой институт като ТУ - София и сте само господин (даскал), вместо доцент или професор ... а и съм забелязал че хората които могат и знаят не са в провинциалните градчета и не правят такива провинциални изпълнения... Все едно всеки има право на мнение и вие сте си го използвали така че не мога да ви съдя ... но недейте да създавате такива интриги ... поне като видяхте че има такъв интерес и зараждащи се къвги да бяхте махнали опцията с коментарите ... или не знаете как ... тогава не се правете на много развит в информационните технологии без да можете да ръководите такива неща като личния си блог, защото правите глупости ... като страничен човек се смях много и на вас и на хората писали там и дори на копютърния им специалист че въобще седи и пише при положение че си мисля че би трябвало да е минал през доста форуми и да знае какво по принцип става в такива ситуации (просто в такива случаи не се пише, за да не те боли главата - и на мене ми се
цитирай
2. анонимен - Иване,върви си с мир
06.07.2009 21:10
Иване ,върви си с мир!Ти не си вече ръководител,ти си вредител!Колко хора потъпка,угаждайки на злобата и простотията на Стоицев,Тропчев,Белишка.
Ти не можеш вече да вземеш адекватно решение,превърнал си се в маша за уреждане на лични сметки на такива жалки и некадърни хора с нисък морал като стоицев,тропчев,годжевъргова ,щерка й,
твоята Стоянка и кръжеца около нея.
Върви си и вземи със себе си цялата тази паплач и измет!!!
Хората са постъпили на работа в твоята фирма да работят,не да ги тъпчат и унижават тези курви и педераси!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: corruption
Категория: Регионални
Прочетен: 5438200
Постинги: 330
Коментари: 3471
Гласове: 11158
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930