Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.09.2008 19:47 - По повод засягащо "Асарел -Медет" Ваше интервю в брой 893 на вестник "Атака
Автор: corruption Категория: Регионални   
Прочетен: 34101 Коментари: 50 Гласове:
0

Последна промяна: 26.09.2008 21:42


Настоящето изявление на АСАРЕЛ МЕДЕТ АД, ГО КАЧВАМ НА БЛОГА СИ ЗА ДА МОГАТ ИНТЕРЕСУВАЩИТЕ СЕ ОТ ЕЖЕДНЕВИЕТО В ОБЩИНА ПАНАГЮРИЩЕ ДА МОГАТ ДА НАПРАВЯТ СПОКОЙНО СВОЯ КОМЕНТАР

Същевременно задавам и въпроса - Конфликт на интереси ли е участието в гласуване на общински съветник/ци на заплата и получаващи дивиденти в дадена фирма - която е страна по договор, партньор или съсобственик? 

Господин Костурков,
По повод засягащо "Асарел -Медет" Ваше интервю в брой 893 на вестник "Атака" (http:vestnikataka.com/?module=displaysection§ion_id=5&edition_id=893&format=html) правим следните уточнения и коментари:
пу


I.Относно смесеното предприятие „Водоснабдителен комплекс"

Това е първото заблуждение на г-н Костурков, което той изглежда се опитва да внушава и на аудиторията. Дружеството е създадено след промените в страната с единствена задача да продължи строителството на язовир „Луда Яна” и опазва изградените съоръжения. Съотношението на дяловете 70:30 между „Асарел-Медет” и община Панагюрище е формирано от фактически направените разходи от двете страни за изграждането на язовира за времето след формиране на дружеството, което представлява около 25 % от обема на общо извършените строителни работи до сега. Останалите около 75 % от извършените строителни работи са финансирани от „Асарел-Медет”. До момента общо извършеното строителство е около 50 % от целия обем. Язовирът обаче е публична държавна собственост и - независимо от вложените средства до момента от „Асарел-Медет” и общината - те нямат право на собственост върху съоръжението.
Смесеното дружество не формира печалба, защото предоставените средства от съдружниците изцяло се влагат в строителството на язовира и издръжка на дружеството. Най-вероятно поради незнание съветникът г-н Костурков вижда в тези обстоятелства корпоративни интереси, а не реализиране интересите на общината до момента.

II. Относно причините за кризата с водата в Панагюрище

За съжаление, по този въпрос г-н Костурков също допуска грубо манипулиране на общественото мнение, което не може да се оправдава само с незнание.
От уважение към всички жители на община Панагюрище и симпатизанти на политическа партия „АТАКА” категорично заявяваме, че по никакъв начин „Асарел-Медет” няма отношение към бедственото положение в община Панагюрище, а още по-малко е „основната причина” за него, както грубо се внушава във въпросното интервю. Особено обезпокояващо е, че тези тенденциозни интерпретации се появяват в момент, когато компанията ни доброволно и добронамерено подкрепя всички усилия за решаването на проблема с водоснабдяването на Панагюрище.
Като жители на общината, споделяме загрижеността за състоянието на санитарно-охранителните зони, но изрично подчертаваме, че във вододайната зона на град Панагюрище и на бъдещия язовир „Луда Яна” не е изсечена нито една бука заради минна дейност – известно е, че в този район такава въобще не се развива. Освен това дружеството ни за своя сметка е изградило пречиствателната станция за питейна вода на с. Панагюрски колонии и система за водоснабдяване на с. Поибрене и Оборище /за това, че тази водоснабдителна система не функционира пълноценно, „Асарел-Медет” няма вина/.

III. Относно концесионните такси и помощта на дружеството за община Панагюрище
Чрез изявлението си по този начин г-н Костурков също манипулира обществеността.
Представителите на местното самоуправление в минните региони би трябвало да осъзнават, че за социално-икономическата стабилност и за конкурентоспособността на българската минна индустрия е особено важно тя да не бъде нормативно поставяна при по-неблагоприятни условия спрямо другите европейски страни. В тази връзка информираме, че настоящите концесионни възнаграждения не само съответстват на европейската практика, но и на практиката на други страни с близки до нашите природни и икономически условия.
Обичайно европейските такси, заплащани от мините, са между 2 и 3 % от нетните приходи от продажби. В България те варират от 0,8 до 4 %, но от брутната стойност на метала в добитата руда преди загубите от обогатяването на рудите и отбивите за металургичната преработка на концентратите, които значително повишават процента на концесионното възнаграждение, приведено към нетните приходи от продажби. Приведено към нетните приходи от продажби, съобразно горните условия, „Асарел-Медет” реално заплаща около 2,2% концесионна такса.  В съседна Румъния например концесионната такса е твърдо 2 % от нетните приходи от продажби. Идентична е практиката в Португалия, Испания, Полша, Сърбия, Македония, Турция, Чили и т.н. Данните за това са публично достъпни, като са обобщени от ЕВРОМИН и са предоставени от Българска минно-геоложка камара на „Асарел-Медет”, кметовете на минните общини, всички депутати и министри.
В тази връзка важно е да се има предвид, че при обсъждането на промените в Закона за подземните богатства, Българска минно-геоложка камара активно предлага отчисленията от концесионните такси за общините да се увеличат на 50 % каквато практика има в Европейския съюз. Считаме, че промяната на държавната концесионна политика в тази насока е рационална и аргументирана.
Подкрепата на „Асарел-Медет” за решаване на водоснабдителната криза в общината не е изолиран случай и дългогодишната дарителска политика на компанията е публично достояние. Като представители на местното самоуправление, общинските съветници би следвало най-добре да разбират, че благодарение на закупените и дарени от дружеството ни тръби за 500 000 лева стана възможно започването на ремонта на водопровода в максимално кратък срок след общинското решение. Важно е да споменем също, че в условията на обявено бедствено положение „Асарел-Медет” изцяло за своя сметка се ангажира и с възстановяването на помпена станция „Златьовица” на стойност над 250 000 лв. като начин за алтернативно водоснабдяване. Компанията отдели от основното си производство техника и екипи, за да съдейства за бързото решаване на проблема.
Панагюрската общественост не е забравила, че само през настоящата година „Асарел-Медет” осигури модерна медицинска техника на общинската болница и ДКЦ за над 335 хил. лева. Отделно дарява над 200 хиляди лева годишно за реализацията на общински инфраструктурни проекти и подкрепа на образованието, културата, спорта, социалните дейности и много други. Всичко това е известно на цялата панагюрска общественост и на г-н Костурков, който парадоксално се наема да оценява колко средства да дарява една частна компания.
За да избегнем превратните тълкувания, подчертаваме, че това не се прави, защото парите са ни излишни или сме длъжни и още по-малко виновни пред някого, а защото живеем тук с нашите семейства, деца, внуци и съграждани. Такова е нашето разбиране за социална отговорност във фирмената ни култура, от която отдавна се учат много компании от страната и чужбина. Надяваме се и други местни фирми да последват примера на дружеството ни и според своите възможности ежегодно да подкрепят общественозначими дейности.
 
IV. Относно екологичната политика на „Асарел-Медет” и резултатите от нея

По повод голословните твърдения в интервюто, категорично заявяваме, че  „Асарел-Медет” АД има установена, дългогодишна и последователна политика за ефективен мониторинг, превенция на риска и опазване на околната среда в съответствие с най-добрите стандарти в тази област. Приветстваме всяка независима и обективна оценка на нашата дейност, която да установи екологичната резултатност от изпълнението на инвестиционните ни програми и да докаже несъстоятелността на внушенията за т.нар. „замърсяване”. Припомняме, че още през 2002 г. „Асарел-Медет” беше първата компания в България, сертифицирана по международния стандарт за опазване на околната среда ISO 14001. 
През 2007 година „Асарел-Медет” беше обявен за „Инвеститор на годината” в добивната промишленост от Българската агенция за инвестиции и отличен в конкурса за „Инвеститор в околната среда” от Българския форум на бизнес лидерите. След приватизацията в дружеството са инвестирани над 300 млн.лв. за модернизация на техниката и технологиите и над 30 млн. лв. за екологични проекти, в това число техническа и биологична рекултивация на всички засегнати от минната дейност площи. До края на 2008 г. ще бъде завършена още една пречиствателна станция по програмата за отстраняване на екологични щети до приватизацията на дружеството, с което ще бъдат изпълнени и последните екологични ангажименти към европейските стандарти.
Известно е, че Регионалната инспекция по околната среда и водите осъществява пълен мониторинг на екологичното състояние на дружеството. Показателите на реките Асарелска и Люляковица, както и средното течение на река Панова, се контролират два пъти седмично в 12 точки, включително на изхода на дружеството и чрез първата в страната фирмена екологична мониторингова система /функционираща още от 1988 г./ Съответствието на тези речни води с пределно допустими концентрации се удостоверява и чрез констативни протоколи на оторизирания държавен контролен орган - РИОСВ- гр. Пазарджик.

Вярваме, че няма здравомислещ човек, който да не е убеден, че миналото, настоящето и бъдещето на „Асарел-Медет” АД и община Панагюрище са така неразривно свързани, че интересите на Панагюрище са интереси и на „Асарел-Медет” АД и обратното. Съществуването на такова дружество с високотехнологично и екологично минно производство е големият шанс и има най-голям принос за огромния социално-икономически напредък на община Панагюрище през последните десетилетия. В света откриването на природни богатства в близост до населени места се счита за щастлив знак на съдбата и се радва на пълната подкрепа на местните и държавни власти и жителите. За това като особено неуместно и неадекватно определяме спекулативното внушение, че панагюрци си били „подарили” природата и си били „продали” бъдещето на децата на „Асарел-Медет” за работни заплати. Нито един достоен човек – поради каквато и да било причина на света – би „подарил” или „продал” бъдещето на своите деца! Вярваме, че всички граждани на общината споделят и отстояват същото мнение.
Считаме, че всякакви опити на личности или партии да противопоставят интересите на Панагюрище и интересите на „Асарел-Медет” и да се опитват да извличат политически дивиденти са обречени на пълен неуспех, а имената на авторите им историята няма да запомни.
В заключение подчертаваме, че „Асарел-Медет” уважава всяка обективна гражданска позиция, като отново изразяваме готовността си за конструктивен диалог с всички заинтересовани от нашата дейност страни. Надяваме се в бъдеще подобни отговорни изявления да се основават на компетентна, достоверна и проверена информация, а не на анонимни и недобросъвестни източници.  Защото такъв подход е преди всичко от обществен интерес и вярваме, че представителите на местното самоуправление са убедени в това. 


Молим господата Гергинеков и Калбуров да разпространят настоящето писмо до всички общински съветници.

Директор "Човешки Ресурси№: Александър Чобанов

imageimageimageimage
imageimageimageimageimage


Тагове:   атака,   вестник,   интервю,   брой,   Медет,


Гласувай:
0



1. анонимен - Трябва да уточнят
26.09.2008 20:43
Трябва да уточнят и че направените разходи са когато фирмата беше държавно предприятие, то и на табелките по блоковете пише построено от асарел медет, но не уточняват същото - когато беше държавно предприятие.
цитирай
2. анонимен - kazal si samo polovinata
26.09.2008 21:11
kazal si im samo polovinata, no i tova im stiga to drugite i tolkova ne kazvat. hi4 da ne ti puka. kvo se pravqt na udareni da kajat ne6to za banska luda qna.
цитирай
3. анонимен - po zdrav za riokoz
27.09.2008 20:00
http://www.vbox7.com/play:381cd439
цитирай
4. анонимен - Bez dumi
28.09.2008 20:52
Продължава замърсяването с арсен от мина "Челопеч"
Зелени Балкани


ЗА ДА ОСТАНЕ ПРИРОДА В БЪЛГАРИЯ


ДО
МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ НА БЪЛГАРИЯ
МИНИСТЕРСТВО НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ
МИНИСТЕРСТВО НА ИКОНОМИКАТА
ГЛАВЕН ПРОКУРОР НА БЪЛГАРИЯ
КОПИЕ:
КОМИСАРЯ ПО ОКОЛНА СРЕДА НА ЕК
КОМИСАРЯ ПО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ В ЕК
КОМИСАРЯ ПО ПРАВОСЪДИЕ В ЕК
КОМИСАРЯ ПО ПРЕДПРИЯТИЯ И ПРОМИШЛЕНОСТ В ЕК


Относно: Бездействието на българските институции при замърсяване от мина Челопеч с арсен.


УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

Шести месец хората от с. Поибрене нямат питейна вода, защото е замърсена с арсен от мина Челопеч! В питейната вода в пъти е превишена нормата на арсен и е забранено от РИОКОС И РИСОВ използването и за питейни и домакински нужди. Шести месец на хората се кара вода с водоноски, които са замръзвали редовно през зимата. Давани са само по 1 литър минерална вода
на ден на човек от населението.

Хората в Поибрене са оставени на произвола на съдбата от правителството и няма кой да защити правата и свободите им. На хората е отказано най-необходимото за живот – питейна вода. Замърсени са и земеделските земи
и хората са лишени от основното им препитание – земеделие и животновъдство. Принудени са да ядат отровените земеделски продукти произведени от тях. Не случайно детската смъртност и раковите заболявания в селото са в пъти по-високи от средното за страната. Населението на Поибрене е подложено на геноцид от бездействието на институциите.

Кой е виновен за бедственото положение на хората от с. Поибрене?

Престъпления според българското и европейско законодателство извършени от управлението на мина Челопеч.

1. Челопеч незаконно е изменила технологията на преработка на концентрат от рудата, като пиритния минерал с арсен не се преработва, а се изхвърля на хвостохранилището смлян без работни проекти и ОВОС. Това противозаконно деяние предизвиква бурно окисление на тежките метали в смления минерал и отделяне на свободен арсен, който дренира с други тежки и цветни метали и
замърсява подпочвените води в цялата тераса на р. Тополница до р. Марица и надолу. Допълнително Челопеч замърсява с арсен при честите аварии на хвостопоровода например: на 7 ноември 2007г. имаше голям разлив на хвост с
арсен в яз Качулка, а от там в подпочвените води. Неслучайно и 10 дни след това във водите на Поибрене РИОКОЗ отчете рекордна концентрация на арсен и кладенците на селото бяха запечатани. И до днес хората се снабдяват с вода
от водоноски. Доколкото знаем мина Челопеч не е призната за виновна и не е санкционирана и принудена да извърши почистване на водите и обезщетение на населението. Кой ще се застъпи за правата и свободите на населението? Защо Джевдет Чакъров министър на околната среда и водите и политическата партия, на която е представител в правителството не изиска от Челопеч да
компенсира хората за замърсените земи и води, и да се застъпи за правата и свободите им?

3. Друго противозаконно деяние извършено безнаказано от Челопеч е коренна промяна на начина на добив в рудника без приети работни проекти с ОВОС. На практика с постороена незаконна минна изработка- наклонка щолня /за която Челопеч Майнинг са провъзгласени за инвеститур клас А!/ добиват се само богатите руди, а по-бедните се загробват завинаги. Държавата губи над 4
милиарда долара само от тази незаконна промяна на проекта.

4. „Ползите” за България от новия договор с Челопеч.

Защо правителството никъде не споменава, че разрешава на Челопеч добив на злато с хиляди тона цианиди? Защо правителството не споменава, че никъде в света не е използвана до момента подобна технология за излужване с цианиди на руда толкова богата на арсен? Българските граждани опитни зайчета ли са? Световна практика е инвеститора за своя сметка на 100% да извършва
проучване, проектиране и капитално строителство, а по време на експлоатацията се определя съотношението на дяловете. Но никога под 51% за държавата като дялово участие. Участитето на държавата като собственик в
страни от третия свят достига до над 80%! А Челопеч какъв инвеститор е? Истинските инвеститори сме ние данъкоплатците на България, защото и Челопеч, Асарел и Елаците са построени с наши средства и подарени на
новите собственици за стотинки! Трябва на всички да е ясно, че досега в трите комбината Челопеч, Асарел и Елаците не е дадена нито стотинка от новите “Инвеститори”, а капиталните и други разходи се осъществяват от стоковата продукция на реализираните метали преди облагането и след него. А ние каква държава сме? И кой го допусна това? Всички мини в Чили са държавни и дори диктатора Пиночет не допусна да бъдат ограбени по такъв начин, като в България, защото са стратегически. След 30-годишно проучване и 100% държавно финансиране от България в Тунис не ни допусна до нито едно тяхно находище. На предложението за 51 %
българско участие в бъдещото предприятие управниците на Тунис отговарят: Доскоро бяхме френска колония, а сега Вие искате да станем българска!

В Либия България е изхарчила над 400 милиона долара за търсене и проучване на нефт и съотношението на дяловете са били 85% за Либия и 15 % за България.

В Западна Европа и развитите страни съотношението на дяловете в добивно предприятие с публично държавно участие е подобно и има пълна прозрачност при сключване на договорите и движението на капиталите. Никъде не се позволява основния пакет от акции да се държи от едно юредическо лице.

Защо българското правителство прави договорите на тъмно и не оповестява
каква е световната практика? Вероятно в новия договор са застъпени и други тежки за страната условия, а се декларират само ползите, които са и спорни?

Защо Правителството се хвали, че е извършило сделката на века – държавата си е върнала 20% от собствеността върху подземните богатства, която по конституция е изключителна държавна собственост?! Бихме попитали Правителството и Министерство на икономиката, за другите мега комбинати-Асарел, Елаците, Горубсо, КЦМ, МДК Пирдоп. При тях положението на ограбване е много по-тежко от това в Челопеч. Да не говорим за другите подземни богатства експлоатирани без никаква полза за държава и общество – енергийни, облицовъчни и инертни материали, каменни кариери и т.н.

Милиарди всяка година се ограбват от “инвеститорите”, които явно са обръчи от фирми към съответната политическа сила без никаква полза за пенсионери, учители, граждани и общество.

Настояваме всички концесионни договори за добив на подземни богатства да бъдат преразгледани на светло с широко обществено участие и държавните интереси да бъдат защитени подобаващо.

Настояваме Челопеч Майнинг да бъдат изгонени от България заради престъпленията срещу живота и здравето на хората извършени от тях.

Настояваме хората в Златишко - Пирдопския, Панагюрския и Пазарджишкия райони да бъдат обезвъзмездени за замърсените води и земеделски площи, повишена детска смъртност и ракови заболявания от причинителите на замърсяване - Челопеч, Асарел Медет, МДК Пирдоп и Елаците.



цитирай
5. анонимен - Кой ограби България с приватизацията на Асарел / под 0,16% от ...Кой ограби България с приватизацията на Асарел / под 0,16% от ...
28.09.2008 20:56
Минният бранш в България се развива възходящо през последните няколко години. Над 100% нараства производството на минерални суровини за последните пет години, като производителността и заплащането на работната ръка също отбелязва значителен скок, показват данните на браншовата камара. Само през последната година стойността на износа на продукти от минната промишленост се повишава с близо 20 на сто до над 500 млн. долара.


[Дневник]
Парламентът да приеме промени в закона за подземните богатства, които да защитят инвеститорите в рудодобива от административен и бюрократичен рекет, а компаниите в бранша да получат данъчни облекчения за екологичните си разходи. Това поискаха представители на Българската минно-геоложка камара. Промените в регулативната рамка на индустрията, за която работят пряко над 30 хил. души и която дава продукция за над 2 млрд. лева годишно, трябва да станат във възможно най-кратък срок, настояха от браншовата организация.

Реакцията на камарата е поредният епизод в едно

горещо лято за търсачите на подземни богатства

белязано от нападки на еколози, регулативни проблеми и медийна активност на всички замесени страни.

В прицела на екоорганизациите последно се оказа канадската "Мартерн", която беше атакувана заради евентуално използване на цианиди при разработването на находището на връх Петелово край Попинци. Производителите на руди изтъкнаха, че тези технологии за добив на злато не застрашават населението и природата и са съобразени с всички критерии на Европейския съюз (ЕС). Над 90% от златото в света се добива така, без да има последствия, обясниха още експерти. От минната камара приканиха и всички важни държавни институции да излязат с позиция по въпроса. Ще поискаме становище и от главния прокурор по тези неверни и безпочвени манипулации, заяви инж. Лъчезар Цоцорков, председател на минната камара и изпълнителен директор на "Асарел Медет".

Картината в сектора се допълва и от забавянето от страна на Министерството на околната среда и водите на проект на друго канадско дружество - "Дънди прешъс". От ведомството все още бавят решението си по предоставените доклади за оценка на въздействието върху околната среда, като междувременно се появиха и мнения, че концесионният договор трябва да бъде предоговорен. Според браншовиците обаче концесионните такси се определят на пазарна основа по дългосрочни цени. Не е ясно дали сегашните високи котировки на металите ще се задържат, така че това не бива да се използва като аргумент да се променят отчисленията за държавата, смятат представители на компании от бранша.

Милиарди долари пропуснати ползи за държавата са само в главите на манипулаторите, а реалните постъпления за минните дружества са далеч по-малки от изнасяното от еколозите, категорични са още от частния сектор. Между 30 до 50% от метала в добитата руда не носи постъпления на мините до получаването на краен продукт, тъй като има разходи за извличането и преработката й, а концесионната такса се определя като процент от брутната стойност вместо от реално реализирания на пазара пазара метал, аргументираха се представителите на рудодобива. Така възнаграждението на концесионера става по-малко от представяното от еколозите, заявиха от компаниите.

Държавата не трябва да участва пряко в миннодобива

смятат още от камарата. В Европа и почти целия свят централната власт се е оттеглила от управлението на този бизнес заради високите рискове и големите разходи, а навлизането на частните инвеститори води до ръст на продукцията и повишаване на заплатите, коментираха представители на сектора.

Като нелепи бяха определени и идеите на министъра на екологията Джевдет Чакъров средствата от концесиите да бъдат използвани за изграждането на инфраструктура. Повече от 45 години държавата беше собственик на мините и нямаме нито една магистрала, коментира изпълнителният директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Евгений Иванов.

Бизнесът в България е поставен в най-неблагоприятна позиция от всички страни, кандидат-членки за ЕС, и по отношение на разходите, коментираха специалисти.

Проблемите идват от затворената глава "Околна среда"

но браншовиците няма да искат преразглеждането й, защото това би блокирало влизането на страната в Евросъюза, обясни Цоцорков. Вместо това компаниите ще настояват да се направи оценка на екологичните задължения за периода до приватизацията на рудниците и да се привлекат средства за покриването им от фондовете на ЕС.

----------------------

От министерството на околната среда вчера се въздържаха от коментар на изнесените от минната камара данни, като припомниха становището, изразено от политическия съвет на тройната коалиция. В средата на миналата седмица лидерите й обявиха, че трябва да се огледат всички икономически, юридически и екологични аспекти на проблема и да се търси балансирано решение, така че страната да бъде предсказуема за чуждите партньори.

В същото време вчера над 600 души празнуваха изтеглянето на "Мартерн" от проучванията в находището на връх Петелово край Попинци. По думите на екозащитници блокираните проекти на чуждите инвеститори в Крумовград, Челопеч и Попинци ще са решителни и в предстоящите битки за интересите на държавата в Асарел и Елаците, за които те настояват също да бъдат преразгледани концесионните договори.

цитирай
6. анонимен - 75 % от акциите на "Асарел Медет"- Панагюрище, бяха продадени за 1,430 млн. долара
28.09.2008 21:01
75 % от акциите на "Асарел Медет"- Панагюрище, бяха продадени за 1,430 млн. долара
Агенцията за приватизация продаде 75 % от капитала на "Асарел Медет"ЕАД за 1 430 000 щатски долара. Купувач на мажоритарния пакет акции от "Асарел-Медет" ЕАД е "Асарел-Инвест"АД. Сделката бе подписана днес.

"Асарел-Инвест"АД е работническо мениджерско дружество, създадено и регистрирано за участие в приватизацията. В него участват 2787 акционери - работници и служители в предприятието. Дружеството не ползва преференциите, предвидени в Закона за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия, за този вид дружества. Основен акционер в "Асарел-Инвест"АД е компанията VA COOPER INVEST Ltd., която е 100% собственост на VOEST ALPINE INTERTRADING AG - Austria .

Цената за 75% от капитала на "Асарел-Медет"ЕАД е 1 430 000 щатски долара, при цена на една акция - 0.474 долара. 30 % от цената се плащат в брой, а останалите 70 % . - с разрешените от законодателството платежни средства.

Сроковете за плащане на цената са:

- 300 000 долара в брой в деня на подписване на договора;

- 129 000 долара в брой в 14-дневен срок от деня на подписване на договора;

- 1 001 000 долара в срок до 30 дни от деня на подписване на договора, платима чрез компесаторни записи или държавни дългосрочни облигации, емитирани по вътрешния и/или външния дълг на Република България;

Съгласно приватизационния договор за срок до 2003 година купувачът ще инвестира 42 695 000 долара, като в сумата се включват инвестициите, предвидени в концесионния договор в размер на 40 660 000 долара. Другите 2 035 000 долара от общата сума са в съответствие с инвестиционната програма;

Новият собственик ще вложи и 10 063 000 долара за решаване на екологични проблеми.

Той ще гарантира обслужването на всички задължения на "Асарел Медет", съществуващи към момента на подписване на договора.

Купувачът е поел задължение да не намалява придобитото по силата на приватизационния договор 75-процентно участие в капитала на Асарел-Медет"ЕАД за срок от 3 години от датата на придобиване на правото на собственост върху акциите, както и да запази предмета на дейност на дружеството. Той ще редуцира плавно работните места от 2000 на 1600 за тригодишен период.

"Асарел-Медет"ЕАД, гр. Панагюрище е един от най-големите минно-обогатителни комбинати в България с предмет на дейност добив и обогатяване на медни и медно-пиритни руди и биохимично извличане на мед. Основният продукт, произвеждан в "Асарел-Медет"ЕАД е медния флотационен и медния циментационен концентрат. В "Асарел-Медет"ЕАД се произвежда 45% от медния концентрат в България. 90% от продукцията на дружеството се продава на металургичния комбинат за цветни метали МДК в Пирдоп, а 10% от продукцията се продава на международния пазар.

Капиталът на дружеството е 4 022 038 000 лева, разпределен в 4 022 038 поименни акции с номинал 1000 лева. 20 % от акциите са предназначени за продажба при преференциални условия, а 5 % - за удовлетворяване на реституционни искове.

В изпълнение на Решение№545 от 12.10.1998г. на Министерски съвет, "Асарел-Медет"ЕАД сключи договор за концесия за подземни природни богатства чрез добив от находище "Асарел".

цитирай
7. анонимен - БЛАЖЕНИ СА ВЯРВAЩИТЕ
28.09.2008 21:04
БЛАЖЕНИ СА ВЯРВAЩИТЕ.
Пирдоп, Златица и цялата природа около тях са замърсени и продължават да бъдат замърсявани с най-качествените отрови на света. Киселинните дъждове и арсена са всекидневие за местното население. Серния двуокис - "непродадената" сярна киселина е като заместител на въздуха всяка нощ.
цитирай
8. анонимен - Акъл неще злато иска
28.09.2008 21:10
КОМПАНИИ | Златната национализация на Чакъров | Ново пет от ...Единственото наше право е да искаме да не се замърсява околната среда. ... Бил ли в "Генерала" там? Асарел беше даден на Цоцорков (комсомолският и партиен ...
www.capital.bg/show.php?storyid=275728 - 143k - Кеширана - Подобни страници
цитирай
9. анонимен - niamalo zamursiavania
28.09.2008 21:19
Към 31.10.2003 г. от ВЕЕС при МОСВ са одобрени общо 17 програми (в размер на
около 280 млн. лв.) за приватизирани предприятия, сред които са: “Асарел-Медет”
АД – Панагюрище, “Кремиковци” АД – София, “Нефтохим” АД – Бургас, “Неохим” АД
– Димитровград, “Софарма” АД – София, “Агрополихим” АД – Девня, “Геосол” АД –
Провадия, “Пирел” АД – Гоце Делчев, “ОЦК” АД – Кърджали, “Горубсо – Лъки” АД –
Лъки, “Горубсо Мадан” АД – Мадан, “Горубсо – Рудозем” АД (обособена част Рудник
“Димов дол”), “Елаците Мед” АД – с. Мирково. От тях са изпълнени 4 програми (за
“МДК”АД – Пирдоп, “Осогово” АД – Кюстендил, “КЦМ” АД – Пловдив, и “Биовет” АД –
Пещера). За останалите 13 предприятия в момента продължава изпълнението на
програмите за отстраняване на екологичните щети. Одобрена е програмата за
отстраняване на минали екологични щети от обект “Стар содов завод – гр. Девня”.
За изпълнение на тези програми са сключени договори с новите собственици на
съответните предприятия. Техническата документация се приема от
Междуведомствен експертен екологичен съвет (МЕЕС) към МОСВ, в чийто състав са
включени освен представители на МФ и на АСК, на Министерство на икономиката,
Министерство на земеделието и горите, ДНСК, национални експерти по замърсяване
на водите и почвата. МОСВ упражнява контрол по изпълнението на програмите
чрез РИОСВ и басейновите дирекции за управление на водите. Ефектът от
изпълнените или в процес на изпълнение дейности по отстраняване на миналите
екологични щети се отчита и при съобразяване с резултатите от мероприятията за
постигането на съответствие с нормативната уредба по околната среда, което е
отговорност на новия собственик.
За подпомагане на държавния бюджет с необходимия финансов ресурс, са сключени
договори за заем със Световна банка за подкрепа на околната среда и
приватизацията (EPSAL) с предмет на договора – отстраняване на стари
замърсявания при приватизация (през 1998г. - за 16 млн. щ. долара и през 2000г. -
50 млн. евро).
цитирай
10. анонимен - Не е луд този който яде баницата, а този който му я дава
28.09.2008 21:26
Когато Вие встъпихте в длъжност, господин министър, на въпрос на журналист обещахте много бързо да решите този въпрос. През октомври фирмата прави пред Вас предложение за увеличаване на концесионното възнаграждение на 6%. Ще напомня само, че “Елаците мед” плаща 1,5%, “Асарел Медет” – 1%, “Горубсо-Кърджали” – 0,3%, средно в Европа е 2-3%. И тъй като все още няма отговор на направеното предложение, аз искам да Ви попитам каква е позицията на Министерството на икономиката и енергетиката към предложението на “Челопеч Майнинг” за изменение на концесионния договор и за инвестиционното предложение за разширяване производството на медно-златен концентрат? Благодаря.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ: Давам думата на министъра на икономиката и енергетиката господин Петър Димитров.
МИНИСТЪР ПЕТЪР ДИМИТРОВ: Благодаря Ви, господин председател.
Уважаема госпожо Манева, Вие в общи линии ме попитахте повече от това, което сте ме попитали официално, но ще се постарая да Ви отговоря.
Благодаря Ви за поставения въпрос, който безспорно е част от голямата и изключително важна тема за подобряване на инвестиционния климат в България. Сигурен съм, че ще се съгласите с мен, че инвестициите са определящ фактор за високия и устойчив икономически растеж в България през последните години.
Позволете ми, преди да отговоря конкретно на Вашия въпрос, да направя една кратка ретроспекция на развитието на Мина “Челопеч” през последните години. Експлоатацията на находище “Челопеч” започва през 1960 г. През 1991-1992 г. добивът от находището е намален до прекратяване поради невъзможност за реализация на концентрата, който съдържа арсен. През 1993 г., след привличане на чуждестранен инвеститор – ирландската фирма “Наван Майнинг”, добивът се възстановява и постепенно увеличава като добиваният концентрат се реализира извън страната. През м. май 1999 г. за находище “Челопеч” е предоставена концесия за добив на подземни богатства, която действа и до днес. През м. юни 1999 г. “Челопеч” е приватизиран от английската компания “Наван Майнинг”, по-късно преименувано на “Наван Челопеч”. През периода 2002-2003 г. фирма “Наван Майнинг” изпада в несъстоятелност и основният кредитор на дружеството – Дойчебанк, продава фирмата на канадското дружество “Дънди Прешас Металс”, която променя името на компанията на “Челопеч Майнинг”.
В изпълнение на решение на Министерския съвет от 16 януари 2004 г. министърът на икономиката подписва с “Челопеч Майнинг” допълнително споразумение за изменение и допълнение на концесионен договор за добив от находище “Челопеч”, с което се намалява размерът на дължимото концесионно възнаграждение от 1,5 на 0,75, тоест два пъти тогава, когато пазарът расте и доходността се увеличава, но е подписано, факт е. От своя страна “Дънди” декларира намерението си за разширяване преработката на златни, медно-пиритни руди от находище “Челопеч” до 3 млн. т и производство на метали, мед, злато, сребро от концентрата на място чрез прилагане на утвърдени технологии.
Конкретно по Вашия въпрос бих желал да уточня, че предложението на “Челопеч Майнинг” бе представено в Министерството на икономиката и енергетиката с писмо на 8 октомври 2007 г. В резюме предложението е безусловно увеличаване на концесионното възнаграждение от 0,75 на 1,5 или два пъти.
Тъй като господин председателят ми включва сигнал за приключване, искам да Ви кажа, че на практика интензивно вървят разговори с дружеството. Дори мога да Ви покажа конкретния вариант за подпис с променени концесионни възнаграждения.
Има един сериозен проблем. Той е в това, че източникът е изчерпаем и Министерството на екологията твърди, че ние трябва да защитим количествата, които се изнасят, тъй като рискуваме да се окажем стратегически потърпевши, ако се достигне до тези нива, които се искат от концесионера. Но в рамките на действащия концесионер няма никакви проблеми за функциониране на концесията. Благодаря.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ: Давам думата за реплика на народния представител Евдокия Манева.
ЕВДОКИЯ МАНЕВА (ДСБ): Благодаря, господин председател.
Благодаря, господин министър. Аз се надявам, че в максимално кратки срокове тази сага наистина ще приключи, защото независимият правен и икономически анализ, направен през 2007 г., доказа, че концесията е изгодна и в този вид. Освен това очевидно е, че Чакъров няма екологични аргументи, защото в противен случай щеше да даде отрицателно становище по ОВОС.
Обезпокоително е наистина протакането на решаването на този проблем. Сигурна съм, че знаете, че практически тази съпротива на правителството и нежеланието да реши въпроса създава опасност този проблем да се превърне в международен скандал. На 12 декември Главна дирекция “Вътрешен пазар и услуги” изпрати остро писмо до правителството, на което иска няколко категорични отговора, и, ако всъщност се направи честен отговор, те ще дадат обяснение за съпротивата на правителството.
Концесионният договор обаче е подготвен и е контролиран от Вас и аз се обръщам към Вас с настояване тези безкрайни, вече продължили повече от две години преговори, да бъдат завършени, материалите да бъдат внесени в правителството и въпросът да бъде решен независимо от становището на Джевдет Чакъров, защото в противен случай Вие неволно се превръщате в съучастник на министъра на околната среда, който за това време не даде ясен отговор защо се съпротивлява срещу дейността на фирмата. Досега аргументите бяха екологични, сега се оказва, че изниква някакъв въпрос с обема на запасите. Това е съвсем нов аргумент и наистина, имайки предвид начина, по който действа министърът, много е съмнително, че това е така.
Затова Ви призовавам още веднъж да поставите въпроса в правителството и тази сага да приключи. Благодаря.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ: Давам думата за дуплика на министъра на икономиката и енергетиката.
МИНИСТЪР ПЕТЪР ДИМИТРОВ: Уважаема госпожо Манева, погледнато съвсем формално, предложението е изгодно за България. Аз ще цитирам и конкретни числа. Ако се прилага концесионно възнаграждение от 1,5 до 6,5%, при сегашния добив приходите ще са 8 млн. 463 хил. лв. Сега те са 1 млн. 753 хил. лв. Ако отидем до концесионно възнаграждение 8% и рентабилността е 70%, в бюджета ще постъпват над 35 млн. лв. Така че, ако гледаме само като постъпления в бюджета, вероятно отговорът трябва да бъде: незабавно да! Но Ви казвам, че има и други съображения. Твърди се, че това са ценни метали, които могат да застрашат стратегически интереси на България и то в близкото бъдеще. В тази посока се водят допълнително проверки и проучвания, но, повтарям, няма никакви проблеми. Ако има някой, който създава пречки на компанията да функционира нормално при подписания договор, то аз се ангажирам тези пречки да бъдат премахнати незабавно. Но другият аргумент – разбирате, че много държави, да кажем, нефтените държави, си слагат тавани и не позволяват добивът да надхвърля тези тавани.
Проблемът не е само до това, че някой примерно протака нещо. Не това е същинският проблем. Същинският проблем е да сме наясно с интересите на България. Аз съм готов и за допълнителни разговори с Вас по тази тема. Министерството има готовност за максимално бързо уреждане на казуса. Благодаря.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ: Часът е 13,59.
Уважаеми народни представители, позволете ми и от ваше име да благодаря на министъра на икономиката и енергетиката господин Петър Димитров за днешното му участие в парламентарния контрол. Поради изчерпване на времето, на другите въпроси министърът не може да отговори днес.
Следващото заседание, уважаеми народни представители, е на 30 януари 2008 г., сряда, от 9,00 ч.
Закривам заседанието. (Звъни.)

(Закрито в 14,00 ч.)


Председател:
Георги Пирински

Заместник-председател:
Любен Корнезов


Секретари:
Метин Сюлейманов
Светослав Малинов
цитирай
11. анонимен - News.bg - Спряха водата на Поибрене заради наличие на арсе
28.09.2008 21:36
News.bg - Спряха водата на Поибрене заради наличие на арсенЗащо търсят източника като той се знае, "АСАРЕЛ-МЕДЕТ"АД, той утрови всички реки в региона и жаби вече няма в тях камо ли риба. ...
цитирай
12. анонимен - Имате толкова чисти реки
29.09.2008 16:51
Имате толкова чисти реки, че и жама няма из тях!
А сте седнали да се оплаквате!
Може да развъдат изкуствени, да ви квакат из селото.
цитирай
13. анонимен - Между редовете
30.09.2008 22:03
Акция
Поличба :червен дъжд. Първите избори за евродепутати в Панагюрище ще се запомнят с интересно природно явление. Рано сутринта на 20 май панагюрци откриха по ...

цитирай
14. анонимен - - Колко се печели от злоупотреби с дърводобив и подземни природни богатства?
05.10.2008 13:07
- Нека ги изброим?

- Това са добивните комбинати Асарел, Челопеч, Елаците, Медодобивния комбинат в Пирдоп, Горубсо в Кърджали. Отделно много находища, проучени с държавни пари, са подарени на най-различни лица. Дали са им разрешения уж за проучване и добив, но държавата вече е инвестирала стотици милиони левове, проучила ги е и ги дава на фирми, които да се водят търговски откриватели. Нещата се случват по същия престъпен начин. Да речем за облицовъчни материали в цялата страна се раздадоха разрешения за търсене и проучване. Към момента обаче никой не търси и не проучва, а са направени и работят стотици кариери за добив, без собствениците им да плащат нито на държавата, нито на общините. Само в Източните Родопи около Ивайловград работят около 30 такива кариери, без да имат никакви документи, освен за търсене и проучване.

- Държавата твърдеше, че като продаде комбинатите за цветни метали на частни инвеститори, те ще полагат повече грижи за околната среда. Не се ли случва това сега?

- Не само че нищо не направиха, но и замърсиха повече. Никога „Луда Яна“ на Асарел Медет не е била толкова замърсена. Там и микроби сигурно вече няма. Отдавна няма риба и раци, ежеминутно мътилка се носи надолу по реката и отива в Марица. Същото се отнася и за р. Тополница. Там пък се вливат всички мръсотии от МДК Пирдоп, от Челопеч, от Елаците и от Медет. Реката тече в синьо, жълто и всевъзможни цветове. След което всичко това отива в язовир Тополница. Същевременно язовир Тополница полива 900 000 декара площи в България, в Тракийската низина, със същите тези води.

- Министерството на околната среда и водите не санкционира ли дейността им? Как тези предприятия получават комплексно разрешително за работа, ако замърсяват толкова?

- Нямат никакви проблеми. Оправят се да речем с 5 хиляди или с 50 хиляди лева. На година печалбата им само от металите е около 600 милиона долара. Плащат на държавата концесионни такси от порядъка на около 3 милиона – 0.5%. А нямат никакви пречиствателни станции дори на основните производства. Така че просто са унищожили реките. Станишев миналата година подписа европейската директива за минните отпадъци, която трябва да се изпълнява в България подобно на всяка страна в ЕС. В нея ясно е казано, че ако замърсителят не предприеме нищо в определения срок, директно му се спира производството. Да видим в България кога ще стане това нещо.

цитирай
15. анонимен - Осъдиха бивш управител на панагюрско дружество за присвояване
05.10.2008 13:16
Осъдиха бивш управител на панагюрско дружество за присвояване
Тригодишна условна присъда с пет години изпитателен срок наложи пазарджишкият Окръжен съд на Никола Поптолев за това, че в качеството си на длъжностно лице (управител на “Хидрострой Панагюрище” ЕООД) е присвоил чужди пари в особено големи размери, а именно 31 805 323.80 неденоминирани лева. Разследването на случая датира още от 1997 г., когато дружеството е било още държавно предприятие. Поптолев е назначен като управител през 1993 г. По думите му работел и като директор и като управител. Освобождаването си от длъжността през 1999 г. отдава на политически причини. Съдът лиши Поптолев от правото да заема материално отговорни длъжности през следващите четири години. Предявеният от “Хидрострой Пе” ЕООД София, община Средец, граждански иск за 31 805 лева беше отхвърлен поради изтекла давност.
цитирай
16. анонимен - Не правете резервация в хотел АСАРЕЛ!
14.10.2008 21:45
Не правете резервация в хотел АСАРЕЛ!

Имах направена и потвърдена резервация за хотел АСАРЕЛ за 20.07.2008 г. от обяд. Един час преди пристигането ми се обади любезна дама, която ми обясни, че пристига група и аз ще бъда настанена на 7 (последен) етаж, а резервацията ми беше на 5 етаж.

По-интересното, което ми бе любезно съобщено, беше, че ще бъда настанена от следващия ден, понеже на същия ден ще има ремонт на стаята, в която съм преместена, тъй като има течове...

Всичко това ми се казва час преди пристигането ми в хотел АСАРЕЛ.

Отказах да почивам там, но ми струваше един ден от отпуската, нерви и разочарования.

Хора, не си хабете нервите и дните!

Почивайте в други хотели!
цитирай
17. анонимен - Защо пречите на хората да живеят
02.12.2008 22:50
Мислете за хората.Хората са държавата. Чобанов ти не знаеш къде се намираш. Какво командваш, обясни на хората. Какъв си ти? Откъде дойде в град Панагюрище. Нямаш ценза и фигурата за директор - точно на Асарел. 27 % са с ракови заболявания от град Панагюрище и какво отделяте за тях? Негодници сте с пари и може да си пишете всякакви опровержения и рекламни брошури да си издавате. На коя страна са били дедите ти по време на априлското въстание? Какво са направили дедите ти за национално освободителните борба за освобождение от турско робство за разлика от Костурковия род? С уважение анонимен отдавна напуснал град Панагюрище заради хората , които го управляват.
цитирай
18. анонимен - До панагюрци
15.01.2010 11:05
Обръщам се към всички тези "добронамерени" панагюрци,опитващи се да мислят.Моля,напрегнете малко "сивото" си вещество и си отговорете на въпроса - какво би било Панагюрище , ако го нямаше Асарел-Медет!?
цитирай
19. анонимен - Ето ти да си напрягаш сивото вещество, но може да си пийнал от лудото банче вече
19.06.2010 08:21
В горното течение на река Банска Луда Яна (община Панагюрище) вече два дни плува мъртва риба. Такива сигнали постъпили в офиса на “Зелени Балкани”, съобщиха от Федерацията на природозащитни сдружения.
Големи количества мъртва риба имало изхвърлена и по бреговете на реката, където вече се събирали да се хранят диви птици и животни и дори домашни котки.
Реката е била отровена и сега мъртвата риба на свой ред представлява опасност за животните, които се хранят с нея.

Гражданите, подали сигнал, са разтревожени най-вече за хората надолу по течението на Банска Луда Яна, Луда Яна и Марица, които не подозират за отравянето и поливат градините си от тези реки, казаха от “Зелени Балкани”.

От РИОСВ-Пазарджик уточнили, че източник на замърсяването е минно-обогатителния комплекс "Асарел Медет". В нощта на 15-ти срещу 16-ти юни, в резултат от проливнните дъждове се затлачила канавка с богати химични разтвори от окисния отвал на предприятието. Отровната вода се изляла в река Асарелска и от там в Банска Луда Яна. Предприятието обаче не уведомило своевременно районната инспекция. Експертите от РИОСВ получили информация от сигнал на граждани и успели да вземат проби чак на следващия ден. Според екологичната инспекция ръководството на „Асарел-Медет” е взело мерки да възстанови проводимостта на канавката.
цитирай
20. анонимен - Нищо подобно
19.06.2010 08:22
Ръководството на „Асарел-Медет" опроверга разпространената информация за авария в минно-обогатителното предприятие, причинила измирането на риби в река Банска Луда Яна.

От компанията изтъкват, че поройният дъжд, изсипал се на 15 юни вечерта, е причината за частично затлачване на отводнително съоръжение, в резултат на което в реката е изтекло известно количество твърд отток.

За остраняване на щетите от бедствието на мястото спешно са мобилизирани техника и екипи.

След направена проверка от РИОСВ - Пазарджик на територията на компанията е съставен протокол. Констатирано е, че вследствие на поройния дъжд е увеличен повърхностният отток и отводнителни съоръжения са частично запълнени със скална маса и утайки.

Посочва се, че временно са прокопани канавки и че се работи по засегнатите участъци и в момента на проверката е преустановено изтичане на повърхностни и дренажни води към река Асарелска.

Представителите на контролните органи са взели водни проби от два пункта.

Ръководството на компанията оказва пълно съдействие на контролните органи за изясняване на обстоятелствата и причините за случая, както и за пълното преодоляване на всички последствия от него.

Oт „Асарел-Медет" изтъкнаха, че това е поредният опит да за тиражиране на манипулации от различни източници, че била „системен източник на замърсяване".

За последните 10 години компанията е вложила над 40 млн. лева в нови екологични проекти.

Тя е сертифицирана по международния стандарт за опазване на околната среда IS0 14 001 още през 2002 г. и спазва стриктно екологичното законодателство.
цитирай
21. анонимен - Авария е причината
19.06.2010 08:24
Аварийно затлачена канавка с води от окисния отвал на "Асарел Медет" е причинила замърсяването на река Банска Луда Яна, констатира проверка на РИОСВ-Пазарджик след сигнал за намерена умряла риба в реката.

Сигналът е получен към 18.30 ч. на 16 юни. Час по-късно екоекспертите са установили наличието на умрялата риба и мътен цвят на водите на реката. Установен е и източникът на замърсяването - "Асарел Медет" АД – гр. Панагюрище. Според експертите причината е затлачена канавка с богати разтвори от окисния отвал на обекта. Част от тези зъмърсени води заедно с твърд отток са се влели в река Асарелска, оттам в река Банска Луда Яна и са причинили измирането на рибата, уточнява РИОСВ-Пазарджик.

Ръководството на "Асарел Медет"АД е предприело незабавни мерки за възстановяване на проводимостта на канавката. Заради ненавременното уведомяване на контролния орган за настъпилото събитие от "Асарел Медет" АД обещаха, че ще се потърси административна отговорност от съответните лица.

Според Цвета Цочева от РИОСВ-Пазарджик друг случай на замърсяване не е имало. Пред "Дневник" екоинспекторката заяви, че "ситуацията е преодоляна, взети са необходимите мерки". Увери, че няма от какво да се притесняват хората от селата Бъта, Баня и Попници, които се бяха вдигнали на протест.
цитирай
22. анонимен - чобанов да подкарва овцете на водопой
19.06.2010 08:26
Пазарджик. Аварийно затлачване на канавка след пороен дъжд през нощта на вторник срещу сряда е причинило замърсяването на река Банска Луда Яна, съобщи за радио "Фокус" - Пазарджик Цветана Чочева от РИОСВ-Пазарджик. Това е констатирала проверка на РИОСВ-Пазарджик след сигнал за намерена умряла риба в реката. Сигналът е получен към 18.30 часа снощи. Експертите на РИОСВ-Пазарджик са били на посочения замърсен участък на реката в село Бъта към 19.30 часа. Проверката е документирала наличието на умряла риба и мътен цвят на водите на реката. Експертите са взели водни проби от посочения участък. Установени са източникът на замърсяването - “Асарел Медет” АД – град Панагюрище и причината – затлачена канавка с богати разтвори от окисния отвал на обекта. Част от тези замърсени води заедно с твърд отток са се влели в река Асарелска, оттам в река Банска Луда Яна и са причинили констатираните последици. Ръководството на “Асарел Медет”АД е предприело незабавни мерки за възстановяване проводимостта на канавката. Проверката на РИОСВ-Пазарджик е констатирала извършеното до момента. Взети са водни проби. За ненавременно уведомяване на контролния орган за настъпилото събитие на отговорните за това лица ще бъде потърсена административна отговорност. За днес директорът на РИОСВ-Пазарджик е разпоредил детайлна проверка на случая, допълни Чочева.
Ваня НИКОЛОВА
цитирай
23. анонимен - ucnoIpsgsE
28.05.2011 02:54
Hey, good to find smoeone who agrees with me. GMTA.
цитирай
24. анонимен - qdRCRXsGoddKbQQkxlY
28.05.2011 11:46
lYliW4 <a href="http://fraaqbnpuwwt.com/">fraaqbnpuwwt</a>
цитирай
25. анонимен - VTQJzrbx
28.05.2011 18:55
Kewl you sohlud come up with that. Excellent!
цитирай
26. анонимен - JHWqpNEz
28.05.2011 20:59
You have shed a ray of susnihne into the forum. Thanks!
цитирай
27. анонимен - ustoMMOkTfIvFsK
28.05.2011 23:32
Great thinking! That really berkas the mold!
цитирай
28. анонимен - YfImphqf
29.05.2011 01:43
Hey, that's the gertaset! So with ll this brain power AWHFY?
цитирай
29. анонимен - ydpHldnKScRDtWggi
29.05.2011 03:20
IJWTS wow! Why can't I think of thnigs like that?
цитирай
30. анонимен - UaAbewWryCB
29.05.2011 14:48
Z1qQDF <a href="http://itngsnwcvjyi.com/">itngsnwcvjyi</a>
цитирай
31. анонимен - gpwrXIfnRVVUVYERQ
29.05.2011 14:48
KKfPOd <a href="http://volybutxkeeo.com/">volybutxkeeo</a>
цитирай
32. анонимен - vjWcIkSbIxK
29.05.2011 15:03
HEvQdO <a href="http://clhixgvazeqz.com/">clhixgvazeqz</a>
цитирай
33. анонимен - pxxasXXE
29.05.2011 15:48
XZXjgP <a href="http://prumjxwbozkb.com/">prumjxwbozkb</a>
цитирай
34. анонимен - iVnEpwMcslbhxHvaA
29.05.2011 15:54
Yafuze <a href="http://igwgjeghnoju.com/">igwgjeghnoju</a>
цитирай
35. анонимен - FtqgrReNiGQvnxV
29.05.2011 19:34
g8tn8F , [url=http://atbmjxrydbnd.com/]atbmjxrydbnd[/url], [link=http://qxfnmxnhcqtv.com/]qxfnmxnhcqtv[/link], http://kawbsoddkonv.com/
цитирай
36. анонимен - UdYQJeobQKfjplEzNQu
29.05.2011 19:45
56BNTG , [url=http://xrnnniujhtpx.com/]xrnnniujhtpx[/url], [link=http://dbrowxsecpmh.com/]dbrowxsecpmh[/link], http://qbfcivewasfd.com/
цитирай
37. анонимен - IIXHXMkVOd
29.05.2011 20:05
77IHzY , [url=http://rxyfczqvucdf.com/]rxyfczqvucdf[/url], [link=http://yeoozrcnqhkm.com/]yeoozrcnqhkm[/link], http://tfimskkkvqdm.com/
цитирай
38. анонимен - BEZOYLbcOffYdKJXts
29.05.2011 20:13
4a0gIe , [url=http://lfuclvqeyyvu.com/]lfuclvqeyyvu[/url], [link=http://ojyzgcqiuliz.com/]ojyzgcqiuliz[/link], http://ihqssrngvmlt.com/
цитирай
39. анонимен - kzEQaZHi
29.05.2011 20:28
cakqrB , [url=http://tmeruklccyuz.com/]tmeruklccyuz[/url], [link=http://gapzzkyexajr.com/]gapzzkyexajr[/link], http://jjwvyrtrfump.com/
цитирай
40. анонимен - WBIBxPamucRcfYUhkF
31.05.2011 10:30
zC3Vhm <a href="http://wmhbmiaqbolo.com/">wmhbmiaqbolo</a>
цитирай
41. анонимен - qqfsRLjiLuzmFA
31.05.2011 10:31
NLqRee <a href="http://nxujjllxustt.com/">nxujjllxustt</a>
цитирай
42. анонимен - YWTuPdqmidioCI
31.05.2011 10:59
S2MnNX <a href="http://egovhrlpopfy.com/">egovhrlpopfy</a>
цитирай
43. анонимен - hFFpsiSpI
31.05.2011 11:14
rCJ4GA <a href="http://mfgfopfgrhei.com/">mfgfopfgrhei</a>
цитирай
44. анонимен - NTBhxJzzaWyCiZLB
31.05.2011 11:32
uV8Jjv <a href="http://iujsayelynpd.com/">iujsayelynpd</a>
цитирай
45. анонимен - USvBbLGmALxzRqVfr
01.06.2011 19:24
h52aFI , [url=http://nsxwomkduhfz.com/]nsxwomkduhfz[/url], [link=http://erjdfzebndrv.com/]erjdfzebndrv[/link], http://nhlnpjnnasft.com/
цитирай
46. анонимен - jEEtcaGDoOy
01.06.2011 19:38
IcY9Fj , [url=http://yfejjhpzfpeo.com/]yfejjhpzfpeo[/url], [link=http://sfwcizllycsp.com/]sfwcizllycsp[/link], http://phgyvhtdmxlp.com/
цитирай
47. анонимен - RICPxUZtigqlvG
01.06.2011 19:49
1N5oGz , [url=http://stxwbwuzhvbv.com/]stxwbwuzhvbv[/url], [link=http://ldwnvijaknjr.com/]ldwnvijaknjr[/link], http://ztbhoebamtdp.com/
цитирай
48. анонимен - cLVxTHHvTseJO
01.06.2011 19:51
7mll1f , [url=http://zguodlwqotvs.com/]zguodlwqotvs[/url], [link=http://asfyuhyzgqwn.com/]asfyuhyzgqwn[/link], http://sqhgrxwgsccg.com/
цитирай
49. анонимен - CZBFfZhPhZWmoNjw
01.06.2011 20:12
PCrT6Q , [url=http://xnpxxmexgayz.com/]xnpxxmexgayz[/url], [link=http://cwpkbdrnnzkq.com/]cwpkbdrnnzkq[/link], http://crgsbifxyrem.com/
цитирай
50. анонимен - TXWfENgepNubtsQhi
01.06.2011 20:23
wgkqaW , [url=http://bihaxpvoqkrc.com/]bihaxpvoqkrc[/url], [link=http://cqeqystsmrlv.com/]cqeqystsmrlv[/link], http://xvrpskzygudl.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: corruption
Категория: Регионални
Прочетен: 5429855
Постинги: 330
Коментари: 3471
Гласове: 11158
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031