Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2010 21:59 - Застраховките “Злополука”
Автор: corruption Категория: Регионални   
Прочетен: 2238 Коментари: 0 Гласове:
1



Застраховките “Злополука” касаят живота на хората. Част от тях са свързани с имущественото застраховане и не спадат към животозастраховането, а друга част се отнасят към него.  Застраховките “Злополука” са вид лични застраховки, защото се отнасят до лицата, които желаят да се застраховат от злополука или са пострадали от злополуката. Тези от тях, които се сключват от застрахователните дружества с предмет на дейност общо застраховане не са обвързани с възраст, смъртност, продължителност на живота или надживяването на определен времеви период. Затова и тяхното третиране и калкулиране е както при имуществените застраховки (липсва лихвата и спестовния елемент на нето премията), защото рисковият фактор е свързан с упражняването и развитието на дадена професия или на определена производствена и друга дейност.
Застраховка “Злополука” се сключва за настъпването на внезапни и непредвидени събития от външен характер, които се реализират въпреки волята на застрахования и му причиняват телесни увреждания, професионални заболявания или смърт. Застрахователят сключва застраховки ”Злополука” за следните случаи: на български физически и юридически лица по време на работа и извън нея, на български или чуждестранни граждани при туристически или служебни пътувания на територията на Р България или в чужбина, при ползване на обществен транспорт, както и за разходите за медицински разноски, свързани с настъпила злополука или акутно заболяване на територията на страната и/или извън нея.
Застраховките могат да се отнася за следните видове злополука:
1. Индивидуалната застраховка “Злополука”. Тя се сключва с пълнолетни физически лица, при които загубената трудоспособност не е повече от 50% и са поименни. Пределната възраст, до която могат да се застраховат лицата, се фиксира в общите условия на застраховката и за различните застрахователи не е еднаква (обикновено е до 69-70 години).
Застрахователната сума се определя от застрахования. Застрахователната премия зависи от нейната големина и от професията на застрахования.
Застрахователят поема отговорност за следните рискове: смърт на застрахования вследствие на злополука; смърт от професионално заболяване; трайна загуба на трудоспособност поради злополука; временна загуба на трудоспособност поради злополука. Той може да разширява или ограничава покритите рискове и отговорността си чрез действащи и прилагани специализирани клаузи, съответсващи на спецификата на дейността или желанията на застрахования. Като допълнително покритие в отговорност на застрахователя могат да бъдат включени акутно заболяване (непредвидимо заболяване с остро начало и прогресивен ход, изискващо спешно изследване и лечение, поради болковия си характер и прякото застрашаване живота на болния), медицински разноски, разноски за репатриране и за погребение и др.
Не подлежат на застраховане:
• лица, не навършили 16 години или по-възрастни от 69 години;
• лица със загуба на трудоспособност по-голяма от 50 %;
• лица с психически увреждания.
2. Групова застраховка “Злополука”. Сключва се както с работниците и служители за тяхна сметка, така и с работодателите за персонала работещ във фирмата, без ограничение на възрастта, за срок предпочетен от застрахования, но не повече от една година.
3. Групови застраховки “Злополука”за учащи се. Застрахователят приема да застрахова без ограничение за възраст и здравословно състояние учащите се и персоналът (учители и обслужващ персонал) на учебните заведения: основни, средни, полувисши и висши, с изключение на задочно следващите и тези от вечерните училища и курсове. При нея се покриват следните рискове:
а) при смърт на застрахования – на ползващите се лица се изплащат застрахователната сума;
б) при трайна загуба на трудоспособност от злополука на застрахованото лице се изплаща процент от застрахователната сума, равен на процента загубена трудоспособност, определен от ЗМК при застрахователя или ТЕЛК (НЕЛК);
в) при временна загуба на трудоспособност, вследствие на злополука, на застрахования се изплащат съответни проценти от застрахователната сума в зависимост от дните на временната трудоспособност (например, над 10 до 20 дни – 6%, над 20 до 40 дни 10% и над 40 дни – 15%);
г) при извършени медицински разноски, вследствие на злополуката на застрахования се изплащат извършените разходи, но не повече от 10% от застрахователната сума; към тези разходи се включват разноските за медицински преглед, лечение или хирургическа интервенция, разноски за терапевтични медицински средства, употреба на медицински уреди, разноски за рентгенови и лабораторни изследвания, за болничен престрой и други разноски, конкретно свързани с диагностицирането и лечението на уврежданията, вследствие злополука, по фактура на медицинско заведение, провело лечението.
д) при акутно заболяване на застрахования се изплащат 5% от застрахователната сума.
Застраховката се сключва по специални застрахователни условия при пътувания, учение и спортуване, обикновено за срок от една година. Неразделна част от застрахователния договор е заверен поименен списък на застрахованите лица. При сключването на застраховката се определят минимална и максимална застрахователна сума за едно лице и застрахователната премия за съответната застрахователна сума за едно лице.
По застраховката не се изплащат обезщетения, настъпили в резултат на:
1. Война или военни действия, въстания, бунтове, стачки, граждански вълнения или други от подобно естество;
2. Преднамерено действие от страна на лице, което би било облагодетелствано от застраховката. Ако има няколко ползващи лица, това се отнася само за дяла на извършителя;
3. Самоубийство или опит за самоубийство, криминално действие или психическо разстройство на застрахования;
4. Ако застрахованият умишлено е изложил живота си на опасност /освен при опит за спасяване на човешки живот/;
5. Болести от каквото и да е естество;
6. Слънчев и топлинен удар;
7. Употребата на алкохол, наркотици или други упойващи вещества;
8. От медицинска или хирургическа интервенция, освен ако не са наложени от самата злополука;
9. Ядрена реакция или радиоактивно излъчване;
10. СПИН.
Застрахователят изплаща застрахователното обезщетение в срок до 15 (петнадесет) дни от датата на представяне на необходимите документи от застрахования или негови законни наследници или от упълномощени по законен ред лица.
Ако застрахователят е изплатил застрахователно обезщетение за временна загуба на трудоспособност, същото се приспада от обезщетението на трайна загуба на трудоспособност.
Изплащането на застрахователното обезщетение в случай на трайна загуба на трудоспособност се извършва само ако същата е настъпила в срок от една година от датата на злополуката и е в зависимост от процента на загубената трудоспособност.
Застрахователят изплаща застрахователно обезщетение за временна или трайна загуба на трудоспособност след представяне на необходимите документи:
1. Застрахователен договор (полица);
2. Болничен лист, медицински бележки, епикризи, решение на ТЕЛК (ЗМК);
3. Документ, удостоверяващ настъпването на злополуката;
4. Молба от застрахования;
5. Служебна бележка от учебното заведение;
6. Други документи, поискани от застрахователя.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: corruption
Категория: Регионални
Прочетен: 5429769
Постинги: 330
Коментари: 3471
Гласове: 11158
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031