Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.08.2011 09:54 - Същност и обхват на финансиите и финансовата система
Автор: corruption Категория: Регионални   
Прочетен: 5731 Коментари: 0 Гласове:
0



       Финансите и финансовата с-ма на всяко общество са продукт на паричните отношения. Понятието финанси е многоаспектно понятие. Трудно може да се даде еднозначно определение за него. Безспорно много силна е връзката на финансите с парите. От етимологична гледна точка думата финанси има латински произход, някои учени смятат, че тя произхожда от finis или finare, означаващо край, завършване на нещо, или по-точно завършване на някоя сделка. Според други учени думата финанси произхожда от finansia – значещо доход, наличност, парично плащане. Ясно е обаче, че във всички случаи финанси се свързва с парични отношения, възникващи и функциониращи в ус-ята на стоково производство и при наличието на държава.

    Едно от най-синтезираните определения за финансите е това, че те са парични отношения поради което преди да се даде определение на понятието финанси, трябва да се изяснят предпоставките за тяхното възникване. Финансовата наука разграничава две основни предпоставки за възникване на финансите:

- наличие на стоково производство

- наличие на държава

     Първата предпоставка – наличието на стоково производство, се свързва с факта, че финансите са именно парични, не някакъв друг вид отношения, поради което трябва да са налице парите като феномен, за да може в/у тяхната основа да възникнат и финансите. Парите от своя страна са продукт на стоковото производство, но наличието само на пари не е достатъчно, за да обясни възникването на финансите.

      Втората основна предпоставка , без наличието на която не е възможно да възникнат финансите е наличието на държава. С появата и развитието на д-вата се появяват и развиват финансите. Д-вата по принцип не осъществява стопанска дейност, тя е неприсъща за нея. Следователно д-вата и нейните органи не произвеждат брутен вътрешен продукт и национален доход.в същото време д-вата и нейните органи се нуждаят от финансови ср/ва, затова об-вото трябва под някаква форма да отделя част от произведения БВП и национален доход в полза на д-вата, защото функциите, които осъществява д-вата чрез своите органи са обществено полезни и необходими. Те удовлетворяват общите колективни потребности на обществото: защита от външни врагове – чрез армията; осигуряване на вътрешен ред и сигурност – чрез полицията. Осигуряване на минимално образование на всички. Гарантиране минимално ниво на здравеопазване и други подобни. Именно този факт поражда необходимостта от появата на начини и форми, чрез които БВП и националния доход да се разпределят и преразпределят и в полза на д-вата, като най-подходящо е това да става в парична форма. В това фактически се заключава и същността на финансите.

     Изясняването същността на финансите не може да бъде пълно ако не се изяснят и функциите, призвани да изпълняват в об-вото. Най-общо тези ф-ии могат да се сведат до две: разпределителна и контролна функции.

          Разпределителната ф-я на финансите изразява   тяхната  същност.  Именно    чрез финансите  се осъществява разпределението и преразпр. на БВП  и националния доход и се формират доходите на икономическите агенти и на всички индивиди в об-вото. Разпределителната ф-я се провежда целенасочено и последователно от правителствата на отделните страни, като на различни етапи от развитието на дадена страна, при различни конкретни обстоятелства осъществяването на разпредел. Ф-я на финансите се подчинява едни или други предварително формулирани цели. Чрез разпределението на БВП и национ. доход икономич. агенти участващи във възпроизводствения процес формират доходите си – рента, лихва, заплата. Чрез преразпредел. част от полагащия им се БВП и национал. доход се пренасочва към д-вата.

      Целта на разпредел. ф-я на финансите е част  от БВП и от националния доход да се насочат чрез разпределението и преразпред. към  социалната сфера, в сферата на екологията и други подобни сфери. Следователно чрез осъществяването на разпределителната ф-я се цели постигането на много цели едновременно – в сферата на фискалната политика, в социалната сфера, в сферата на екологията и пр. в зависимост от това самата разпредел. ф-я се проявява конкретно в няколко аспекта: социален аспект, с него се цели разпределение и преразпред. на БВП и на националния доход, гарантиращи приемлива социална структура, т.е. да осигури социална балансираност. Отраслов аспект – чрез него се гарантират сравнително еднакви у-я и предпоставки за развитието на всички отрасли на дадена национална икономика, третият аспект е териториалният, гарантиращ приблизително еднакви условия за развитието на всички територии на дадена страна.

      Контролната ф-я – същността на тази функция е упражняването на контрол, относно целесъобразността и законосъобразността на паричните потоци. Финансите функционирайки като съвкупност от парични потоци се формират на национално равнище, а породилите ги парични отношения пронизват икономиката като цяло и всички нейни структурни звена. За да функционират възможно най-добре в съвременните общества, обособените парични потоци се управляват от специализирани институции. На национално равнище това е Минист. на финансите, а също и националната банка в отраслов аспект – това са финансовите служби и отдели на отрасловите министерства; в териториален аспект – финансовите отдели на общинските съвети.  

     Всичко това дефинира понятието финансова система. от икономическа гледна точка финансовата с-ма представлява съвкупност от обособени и относително самостоятелно функциониращи парични потоци – приходи и разходи и породилите ги парични отношения, които се намират в определени връзки и взаимозависимости помежду си. Елементите на финансовата с-ма от тази гледна точка са:

- държавни финанси – държавни приходи,

държ. р/ди, бюджет  централен и местен и извънбюджетните парични фондове.

- финанси на предпреятието – капиталово стопанство, платежно ст-во, и взаимоотношенията с бюджета и банките

- кредит – социалното осигуряване, застраховане, международни финанси и индивидуално – семейни финанси.

     Финансите и финансовата с-ма са обект на финансовия мениджмънт. Запознаването с предпоставките за възникване на финансите е основа за по-доброто им разбиране на тяхната същност, а разкриването на функциите призвани да осъществяват финансите, обогатяват представата за тях.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: corruption
Категория: Регионални
Прочетен: 5437670
Постинги: 330
Коментари: 3471
Гласове: 11158
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930