Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.10.2008 05:53 - Защо се пие много в Русия?
Автор: corruption Категория: Забавление   
Прочетен: 1746 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 18.10.2008 05:54


В Русия царете бързо осъзнали способността на алкохола да превръща народа в стадо и установили монопол върху водката. Още през 16 в. в селата и кварталите на градовете били открити държавни кръчми, на които бил спуснат план; при неизпълнение на плана населението, записано към съответната кръчма, трябвало да внесе недостигащата сума в бюджета. Резултатите на тази политика, според която трябва да плащаш, независимо дали пиеш или не, днес са очевидни - пиенето е национално развлечение, а средната продължителност на живота на мъжете в Русия е само 57 години.
Алкохолът е вероятно най-древното и все още наи-разпространеното средство, което в зависимост от случая причинява релаксация, радостна възбуда или ярост. Мнението, че алкохолът не е наркотик, е едно широко разпространено заблуждение, което силно изкривява отношението на нашето общество към употребата му. Друг широко срещан мит е, че в Северна Европа не умеят да пият, а в страните, близки до Средиземноморието, много се пие, но вредата от това е по-малка, понеже южняците знаят как да го правят. Статистиката не споделя това мнение и показва, че в дадена страна процентът на алкохолиците, както и броят на случаите на цироза и други заболявания, свързани с алкохола, е пряко свързан с количеството изпит алкохол на човек от населението, независимо дали е изпит табиетлийски или на екс. Днес в света има десетки милиони алкохолици; смята се, че у нас те са около 300 000. Алкохолът е един от най-опасните наркотици, но по традиция отношението към него остава либерално. Достатъчно е да си спомним колко много от историческите личности, решавали съдбите на милиони хора, са били алкохолици. Съвременността продължава да ни дава подобни примери, но в някои страни, между които е и нашата, това изглежда не смущава особено избирателите.

Очевидно е, че алкохолът има и известна положителна роля, тъй като иначе обществото не би го търпяло. Той подтиска напрежението и така способствува ако не да преодоляваме, то поне по-лесно да понасяме безкрайните малки и големи неприятности, които отравят живота ни. В крайна сметка проблемът не е в самия алкохол, а в това, че много хора не виждат никакво друго средство, което да прави живота им по-поносим.



Тагове:   Много,


Гласувай:
0



1. cefulesteven - И тук се опитват да монополизират по ...
18.10.2008 11:26
И тук се опитват да монополизират по същият начин както в Царска Русия е било. Сред топданъкоплатците са производителите на водки. Оборотът си е достатъчно добър, отчаяния българин няма къде да намери утеха освен в обичайната доза. Рекламната политика обаче е ясна, точно този персонаж не е на прицел, а младите. Трябва да се създаде чувство, че водка=еротика. Моделите са съзнателно подбрани така, че да се идентифицира с тях точно непълнолетния или едва излезлия в пълнолетност зрител. Разбира се, че сексуалното общуване изисква малко по-голяма зрялост от това да отидеш до магазина, да преброиш стотинки и да вземеш бутилката. Второто е далеч по-достъпно, младежа го възприема като част от първото, за което още във всички случаи не е подготвен, връзва се и купува водката.

Това не беше достатъчно и за да се изчисти всякаква конкуренция беше зададена и поръчката за акциз над ракията. Уж, че в борба срещу алкохолизма, но то си е чисто поощрение на самия алкохолизъм, защото ракията в бита на българина, като културен план има и друга страна освен алкохолизма. Ценностното отношение към придобитото със собствени ръце от земята, любовта към нея предава и другия смисъл, какъвто един просто потребител на алкохол, който си го купува: няма.

Изобщо, с други средства, неща от феодално време.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: corruption
Категория: Регионални
Прочетен: 5429531
Постинги: 330
Коментари: 3471
Гласове: 11158
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031